Kurtuluş Savaşı'na karşı muhalif görüşleri nedeniyle gözaltına alındıktan sonra yargılanmak üzere Ankara'ya götürülürken 6 Kasım 1922 yılında izmit'te öfkeli kalabalık tarafından linç edilen gazeteci Ali Kemal'in torununun oğlu ingiltere Başbakanı Boris Johnson'un ablası gazeteci Rachel Sabiha Johnson, aile geçmişleriyle ilgili önemli bir bilgi açıkladı.
Johnson, Times gazetesine yazdığı makalede gazeteci Ali Kemal'in de annesi olan büyük nineleri Hanife Feride'nin 1800'lü yılların ikinci yarısında Rusların Kafkasya'da Çerkeslere uyguladığı sürgün nedeniyle istanbul'a göç ettiğini ve burada "Beyaz köleliğin" kurbanı olarak, 13 yaşındayken babası tarafından zengin bir tüccar olan 43 yaşındaki Ahmed Hamdi'ye satıldığını söyledi.
Johnson, bu acı gerçeği Kanal 5'te katıldığı "1000 Yıllık Esaret" programında öğrendiğini belirtti.
Kölelik denildiğinde insanların aklına genelde Afrika kökenlilerin zorla kaçırılarak Amerika kıtasındaki tarlalarda kimi zaman kırbaç altında çalıştırılması geliyor.
Oysa 19. hatta 20. yüzyılın başlarına değin dünyanın farklı yerlerinde ve bugünkü Türkiye topraklarında diğer ırklardan insanlar da kölelik kurbanı olabiliyordu.
Özellikle anavatanları Kafkasya olan Çerkesler de diğer Kafkas ve Slav hakları gibi tarih boyunca köle ticaretinin kurbanı olmuş ulusların arasında yer alıyorlar.
Johnson'un Çerkes asıllı büyük ninesinin de mağduru olduğu "beyaz köleliğin" detaylarını yazar Elbruz Aksoy ile görüştük.
Aksoy'un özellikle Çerkeslerle ilgili önemli çalışmaları bulunuyor.
"Benim Adım 1864" adlı kitabında Çerkes sürgününü ve bu halkın çektiklerini anlattı.
Aksoy, yakın zaman içerisinde çıkacak olan ve "beyaz köleleri" anlattığı kitabını şöyle tanıttı: