gerekli ilaç ve su değişimleri yapılmadığı taktirde süs balıklarının seri şekilde ölmeye başlamasına neden olan hastalık.
akvaruymunuzdan her gün belli miktar su çekimi ve dinlenmiş su aktarımı ile uygun mikltar ilaç ile bir kaç günde zayiat verilmeden atlatılabilir.
bir akvarist için can sıkıcıdır. şebeke suyuna ana bacı küfür ettirebilir.
beyaz benek hastalığı Ichthyophthirius multifilis parazitinin neden olduğu, balıkların deri ve solungaçlarını etkileyen bir parazittir.balıklar yan yüzüp taşlara sürtünürler. Deride beyaz renkler rahatlıkla gözle görülebilir. Özellikle yavru balıklarda aşırı ölümlere yol açar. Yavru balıklar solunum yapmakta zorlanırlar.
Tedavi için parazitin yaşam evreleri takip edilmelidir. Yetişkin parazit yapışmış olduğu balığın derisinin üzerinden ayrılır ve havuzların tabanına yerleşir. Hücrelerin bölünmesiyle yaklaşık 1500 adet yavru parazit( tomite) üretilir. Üç gün içerisinde tomite' ler yapışacak bir balık bulamazlarsa ölürler. Tedavisi ise formaldehit banyosudur. Formaldehitin kullanım süresi ve şekli su sıcaklığına bağlı olarak belirlenir.
14 -150 C bir gün kullanılır. 2 -3 gün kullanılmaz.
18 -200 C birer gün arayla kullanılır.
>200 C üç gün üst üste kullanılır.
yeni bir akvarist olarak su değişimimi geciktirmemden dolayı balıklarımda görülen hastalık. çünkü ısı sabitti, filtrede sorun yoktu ve başta hasta bir balık yoktu. acil müdahale olarak akvaryumcudan deep fix acrifix çözelti kullandım, ısıyı otuz dereceye sabitledim, kaya tuzu attım bir miktar ve günlük 1/3 dip suyu değişimi yaptım. tedaviyi uyguladığımdan beri kayıp yok, ama balıklarımın üzerindeki benekler tam manada geçmedi. en ufak balıklarımın ölmesi bu hastalığın bağışıklıkla da yakından ilişkili olduğunu gösteriyor. özellikle 1/3 dip suyu değişiminin fayda ettiğini gözlemledim. en az iki haftada bir dip suyu değişimini yapmayı unutmayın derim. fazla balık ve sık yemleme akvaryumu iki haftadan daha kısa süre kirletebiliyor. gözlem önemli.