nesiller arası muhabbetin suyunun çıkarıldığının göstergesi.
bu öldürmem komaya sokarım nesil geyiğini fazla ciddiye alıyor.
--spoiler--
nasreddin hocayı, temel fıkralarını bilmeyen, ferhan şensoy'dan, aziz nesin'den, hacı bektaşi veliden, bihaber nesil bu beşinci nesil.
--spoiler--
ulan sanki sözlük dediğin 100 yıllık mazisi olan bir gelenek, bir örf anane de sanki, yeni gelenler kültürümüzden anlamıyor, gençlik çok bozuldu azizim, nerde o eski bayramlar diyen amcalar gibi yazı yazıyorsun. yakında, biz eskiler ibrikle taharet ederdik, bu beşinci nesil alafrangada çeviriyor vanayı yıkıyor kıçını diye yazarsa şaşırmayacağım.
beşinci nesili yada daha genel bir ifadeyle kendinden sonraki nesilleri kendine bir tehdit olarak gören , onları eleştirerek bugüne kadar toplayamadığı ve hayallerini süsleyen ilgiyi toplamayı hedefleyen sözlüğümüzün yazarlarının beşinci nesile takmaya çalıştığı kulbun dile gelmiş biçimi.
hedef: espiri anlayışı.
yöntem: üç beş basit cümleyle ifade çabası.
beklenti: sözlüğü korumak adına yenileri uyarıyorum ifadesi arkasına sığınarak yogun bir ilgi.
adam olmadan, sözlükte yazar olma şansı verilen, dışarda "ben sözlük yazarıyım" demekten başka hiç birşekilde varolamayan herhangi bir nesilin herhangi bir yazarlarının dikkat etmesi gereken bir konu olarak, elindeki tek varlığının değerini bil.
doğruluğu tartışılabilecek önerme. illaki vardır başlığın tanımına cuk diyerek oturacak yazarlar. bilemiyorum. ayrıca nesildaşlarımın avukatlığını filan da yapacak değilim burada. lakin şöyle bir tablo tezahür etti beynimde. beş çocuklu bir ailenin dördüncü çocuğunun illaki sadece beşinci çocuk üzerinde etkisi olabilecektir. dövmek isterse sadece beşinci çocuğu dövebilecektir. sevmek isterse o ayrı. sevilmek, yağlanmak bi çok kişinin hoşuna gider zira! lakin bu durumun sözlükte gerçeklik bulması gayet mantıksız geldi bana. nitelikli bir araştırma yapılsa illaki 1,2,3, ve 4. nesillerden de bahsedilen ''sığ'' esprilerin çıkması ihtimalinin gayet fazla olduğunu görürüz. hiç kimseyi karşıma almak ya da yanıma çekmek değil amacım. lakin ''aha beşinci nesil. dur lan şunları bi yoğuralım'' mantalitesi de gayet fütursuz geliyor bana. peki o halde. biz de çekelim kılıçları, bekleyelim altıncı nesli. yok öyle bir şey. bırakın bu nesil tartışmasını. yazıyorsanız adam gibi yazın. yoksa da yazmayın. eğer ortada beğenilmeyen ''sığ'' bir espri dönüyorsa da özel mesaj yolu ile lav silahı atın isterseniz. bu kimseyi ilgilendirmez. ama sol frame'i lüzumsuz başlıklarla doldurmanın alemi yok. saygılar.
"hacı bektaş veli'yi fıkra kahramanı sanan nesiller yetişiyor ey sözlük" diye feryat ettiren konudur. belli bir zümre insanlarıyla dalga geçen, lazlara yapıştırılmış iğrenç esprilere komik demesini, komiklikten ziyade taşlama niteliği taşıyan yazılarıyla aziz nesin'i komik sanmasını, zeki anadolu insanının hazır cevaplılığını temsil eden nasrettin hoca'yı komedyen yapmasını saymıyorum bile.
(bkz: o komik değil bu komik değil kim ulan komik?)
bütün genellemeler yanlış olmasa da, bu kez yanlış olduğunu düşündüğüm genelleme. kardeşim ne alakası var esprinin nesillerle. ekşi sözlük yeni nesilleri eziyor diye biz de mi ezmek zorundayız? ya da önyargılı mı olmak zorundayız? siz devam edin nesil kavgalarına. memleketi de böyle bölüyorlar zaten. yok bu sünni şu alevi, bu türk şu kürt, bu 1. nesil, şu 2. nesil...
üçüncü nesil tarafından makaraya sarılmış, sığ olmakla suçlanmış dördüncü nesil mensuplarından bir kısmının 'bakın biz artık büyüdük, biz de alt nesli ezeriz' demek için açtıkları başlık. anlamaları gerekir ki, espri anlayışı veya kültür düzeyinin nesil ile alakası yoktur. neden yoktur? bir kısım insan buraya 2006 da gelmişken, bir kısım da 2008 de gelmiştir. geç geldiği için alt nesil olmuştur. bu onun sığlığına işaret değildir. ayrıca, bir asırlık çınar misali oralardan ahkam kesen siz değerli büyüklerimiz, bu zamana kadar genelleme yaptığınız için yediğiniz ayarlar yetmedi mi? hala neyi deşiyorsunuz?
ben butonuna bastım da, ben beşinci nesilmişim yahu. bana bok yemek düşer, ben gideyim.
nasıl böyle bir genelleme yapıldığını anlayamadığım bir rahatsızlık yaşanıyorsa kişiye msg atarak rahatsızlığın belirtilmesi yerine "beşinci nesil yazarlar bıdıdabıdı" yaklaşımı karşısında kelimelerin kifayetsiz kalması.