sanılanın aksine çaydanlık metaforunun ancak yönteme ilişkin bir eleştiri olarak anlaşılırsa anlamlı olduğu görülür. ancak richard dawkins gibi bazıları verilen örneği yanlış anlamış buradan dinin özüne ilişkin sonuçlar çıkarmıştır. böyleyken de aslında daha genel bir felsefi sorunla ilgilidir ama bu sorunu irdeleyenin richard dawkins'in militan kafası olduğunda ulaşılan sonuçların ne kadar saçma olabildiğini de görmüş olduk.
en yakın arladaşlarımdan birinin babasının bizzat tanıştığı büyük insan. haa bana ne etkisi var, normalde başka birisi olsa anlatmam böyle bir şeyi ama bertrand russell abi bu. kendisine "bir arkadaş" muhabbetine sığacak kadar yakın olmak ne demek? bu durumu öğrendiğimden beri aklım çıkıyor sevinçten. eserlerini okuyup fikirlerini öğrenmek apayrı tabii, o konuda zaten tüm insanlık olarak şanslıyız.
mantıkçılığa (logicism) inen en ağır darbeyi vurmuş, ingiliz düşünür, felsefeci. 1930'da russell, ortaya koyduğu "küme paradoksu"yla, frege'nin sadece mantığın prensiplerine dayanarak tüm matematiksel doğrulukların ispatlanabileceğine dair olan inancını kaybetmesine neden olmuştur. ortaya koyduğu sav:
"kendi kümesinin elemanı olmayan kümeler kümesi..
bu kümenin elemanları hem bu kümededirler hem de kümenin elemanı olamazlar." şeklinde.
voltaire gibi ailesinin aşırı katolik baskılarına karşı ateizmle cevap vermiştir. russell de babasının kendisi için tutmuş olduğu din öğretmenlerine çok feci atarlanmıştır. bu da var:
matematiksel önermeleri şeklî mantıkla ifade ederek felsefe, mantık ve matematik alanında yepyeni boyutlar açan üstat. matematiksel zemine oturtulabilen çatışkılarıyla da güzel örnekler vermiştir.
din ile bilim, evlilik ve ahlak adlı denemelerinin günümüz gençleri tarafından mutlaka okunması gereken yazar, filozof, matematikçi. bu adamla mutlaka bir noktada ters düşeceksiniz, kim olursanız olun.
Filozofluğunun yanısıra mantıkçı ve matematikçidir. Geometri konusunda dersler ve konferanslar vermiştir. Kuşkuculuğun temel olduğu bir dünya görüşünü benimser. Görüşlerinden ötürü hapis yattığı bile olmuştur. 1950'de nobel edebiyat ödülünü almıştır. Okunması gereken eserleri arasında A new Social Analysis, History of Western Philosphy ve Autobiography sayılabilir.