Felsefeye başlayacaklar için(ben zevk için okuyorum) üç ciltlik batı felsefesi tarihi kitapları okunabilir.
Kitap alfa yayınlarindan çıkmış ve gayet başarılı çeviri, basim olmuş.
geçtiğimiz yüzyıla damgasını vurmuş matematikçi filozof. birbirinden kıymetli dilbilim epistemoloji ve metafizik görüşlerinin dışında barışseverliği ve hümanizmi özellikle ülkesi ingiliz emparyalizmine karşı onurlu duruşu takdir edilesi filozoftur.
tanımlanabilen kesin bir bilginin asla olamayacağına inanan ve hakikat ile bilimsel kesinlik arasındaki farkı ortaya koyan meşhur mantıkçı hindi hikayesi şöyledir:
…Mantıklı hindi çiftliğe varır varmaz her sabah saat 9′da yem verildiğini fark etti. Ama iyi bir tümevarımcı olduğu için hemen bir sonuca varmak istemedi. Bekledi ve her gün tekrar tekrar gözlemledi. Bu gözlemlerini değişik koşullarda tekrar etti: Çarşambaları, perşembeleri, sıcak ve soğuk günler, yağmurlu ve yağmursuz günler. Her gün yeni bir gözlem ekledi ve sonunda bir sonuç çıkardı: “Her sabah saat 9′da yemek veriliyor bana”. Fakat bir yılbaşı günü kural bozuldu: Mantıklı hindi saat 9′da yemini beklerken boynu kesildi…
"her şeyin bir nedeni olmak zorunda değil. dünyanın nedensiz olarak meydana gelmemesi için bir neden yok. ezelden beri varolmuş da olabilir. nesnelerin bir başlangıcı olması gerektiği fikri hayal gücümüzün yoksulluğundan olsa gerek. ilk neden benim için o kadar da önemli değil."
"bu dünyada adaletsizlik varsa, başka yerde de varlığı pek muhtemeldir. bir portakal sandığının üst kısmındaki portakalların kötü olduğunu gördünüz, alt kısımdakiler iyi olmalı ki denge teşkil etsin diyemezsiniz."
''Basit ama büyük ölçüde kuvvetli üç tutku benim hayatımı yönetti: aşk arzusu, bilgi arayışı ve insanlığın ıztırabına duyulan dayanılmaz acıma. Bu tutkular beni, güçlü rüzgârlar misali, düzensiz bir rotada oraya buraya sürüklerken, devasa keder okyanusunun üzerinden umutsuzluğun sınırlarına ulaştırdı.
Aşkı aradım çünkü aşk, birkaç saati için diğer tüm hayatımı feda edebileceğim, muhteşem coşkuyu getirdi. Aşkı aradım çünkü o, dünyanın kenarından soğuk, dipsiz, ölü uçuruma doğru, titreyen bilinçsiz bakışa benzeyen, korkunç yalnızlık duygusunu giderdi. Son olarak, aşkı aradım çünkü esrarengiz bir minyatürde, aşk birliğinin, aziz ve şairlerin hayal ettikleri cennete delalet ettiğini gördüm. Bu, insan hayatı için çok iyi görünse de, benim aradığım ve sonunda bulduğumdur.
Aynı tutku ile bilgiyi aradım. insanların kalbini anlamak istedim. Neden yıldızların parladığını bilmeyi diledim. Ve akışın ötesinde tutan sayılarla Pisagor’un gücünü kavramaya çalıştım*. Fazlasını değil ama bunun birazını başardım.
Mümkün oldukları müddetçe, aşk ve bilgi, cennete doğru önderlik yaptılar. Fakat merhamet beni her zaman dünyaya geri döndürdü. Acı haykırışların yankısı yüreğime aksetti. Açlık çeken çocuklar, zalimlerden işkence gören mazlumlar, evlatlarına yük olan aciz yaşlılar ve tüm yalnızlık, yoksulluk ve acı dünyası, insan hayatının olması gereken şekliyle dalga geçti. Bu şeytanı yatıştırmayı çok istedim ancak başaramadım ve ben de acı çektim.
Bu benim hayatımdı. Yaşamaya değer buldum ve şans verilseydi seve seve ikinci kez yaşardım.''
ingiliz filozof , matematikçi, tarihçidir. felsefe sorunları, mutlu olma sanatı, aylakkığa övgü, özgürlüğün yolu ve batı felsefesinin tarihi kitaplarının yazarı aynı zamanda
ne kadar az bilirseniz o kadar şiddetle savunursunuz. sözününde sahibidir.
"insanlar bilgisiz doğarlar, aptal değil. eğitim yoluyla aptallaştırılırlar." demiştir. "sorgulayan denemeler" ve "eğitim üzerine düşünceler" kitapları çok güzeldir.
sogulayan denemeler isimli kitabıyla hayatı,akımlar,ogretileri sorgulamayı insana ogreten..ku$kuculuk olmadan ya$amanın bir "ot"tan farksız olacagını insana alttan alttan hissettiren insan..