anglo-sakson medeniyeti başka hiç adam çıkarmasa, tek başına eksiklik hissettirmeyecek, yüzyılın en değerli adamlarından biri olan filozof, matematikçi. görüşlerini herhangi bir tabuya dayandırmadan, sorgulayarak geliştirmiştir. çağdaş toplumlardaki pek çok aksaklığı tahlil etmiş, çözüm önerilerini sunmayı da ihmal etmemiştir. cinsellik hakkındaki görüşleri ve çekinmeden agnostik-ateist olduğunu söylemesinden dolayı olsa gerek, halk (o dönemin ingiliz halkı) tarafından sevilen, sayılan biri olduğu da söylenemez. rusya'ya çin'e amerika'ya gezilerde bulunmuş, dünya ekonomik düzenini görmüş ve aylaklığa övgü adlı meşhur denemesini bir iktisadi sistem taşlaması olarak yazmıştır. bir gariplik olarak aklımda kalmış, 98 senelik koca bir ömür sürmüştür bu abimiz, keşke allah biraz daha yaşatsaydı da dünya gözüyle görebilseydik eki eki eki...
Dünyaca tanınan ingiliz düşünür,mantıkçı ve matematikçi Bertrand Russel Cambridge'deki Trinity College'de öğrenim gördü. Abd'de geometri konusunda konferanslar verdikten sonra ingiltere'ye döndü ve London School of Economics'te eğitmenliğe başladı. Kuşkuculuğun temel olduğu bir bilimsel dünya görüşünü, insancıllığı,dini itikatları toplumsal bir sorun olarak gören ahlaki tavrını hemen her eserinde görmek mümkündür. Benimsediği muhalif anlayışı nedeniyle kimi zaman para cezalarına çarptırılan, kimi zaman da hapis yatmak zorunda kalan Russel,toplumsal ve siyasal meseleler konusundaki duyarlılığını her zaman korudu. 1950!de Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan düşünürün başlıca yapıtları şunlardır; (bkz: The Principles of Mathematics), (bkz: Principia Mathematica), (bkz: Power:A new social Analysis), (bkz: History of Western Philosophy), (bkz: Autobiograpy)
Lise sıralarında,felsefe aşkımın doruklarında tanıdığım filozoftur."Felsefe Sorunları" adlı kitabı benim gönlümü fethederken UÜ Psikoloji Bölümü öğrencilerinden bu kitabı eleştirilmeleri istendiğinden,onlara illallah getirmiştir.
Filozofluğunun yanısıra mantıkçı ve matematikçidir. Geometri konusunda dersler ve konferanslar vermiştir. Kuşkuculuğun temel olduğu bir dünya görüşünü benimser. Görüşlerinden ötürü hapis yattığı bile olmuştur. 1950'de nobel edebiyat ödülünü almıştır. Okunması gereken eserleri arasında A new Social Analysis, History of Western Philosphy ve Autobiography sayılabilir.
din ile bilim, evlilik ve ahlak adlı denemelerinin günümüz gençleri tarafından mutlaka okunması gereken yazar, filozof, matematikçi. bu adamla mutlaka bir noktada ters düşeceksiniz, kim olursanız olun.
matematiksel önermeleri şeklî mantıkla ifade ederek felsefe, mantık ve matematik alanında yepyeni boyutlar açan üstat. matematiksel zemine oturtulabilen çatışkılarıyla da güzel örnekler vermiştir.
voltaire gibi ailesinin aşırı katolik baskılarına karşı ateizmle cevap vermiştir. russell de babasının kendisi için tutmuş olduğu din öğretmenlerine çok feci atarlanmıştır. bu da var:
mantıkçılığa (logicism) inen en ağır darbeyi vurmuş, ingiliz düşünür, felsefeci. 1930'da russell, ortaya koyduğu "küme paradoksu"yla, frege'nin sadece mantığın prensiplerine dayanarak tüm matematiksel doğrulukların ispatlanabileceğine dair olan inancını kaybetmesine neden olmuştur. ortaya koyduğu sav:
"kendi kümesinin elemanı olmayan kümeler kümesi..
bu kümenin elemanları hem bu kümededirler hem de kümenin elemanı olamazlar." şeklinde.
en yakın arladaşlarımdan birinin babasının bizzat tanıştığı büyük insan. haa bana ne etkisi var, normalde başka birisi olsa anlatmam böyle bir şeyi ama bertrand russell abi bu. kendisine "bir arkadaş" muhabbetine sığacak kadar yakın olmak ne demek? bu durumu öğrendiğimden beri aklım çıkıyor sevinçten. eserlerini okuyup fikirlerini öğrenmek apayrı tabii, o konuda zaten tüm insanlık olarak şanslıyız.