almanlar, toplama kamplarındaki yahudi kalpazanları kullanarak bastıkları sahte ingiliz sterlini banknotlarını ingiltere'ye uçaklarla havadan atarak dolaşıma sokup, ingiliz ekonomisini çökertmeyi planlamışlardı. ancak çok kaliteli sahte banknotlar yapsalar da, bunları ingiltere semalarına bırakacak uçakları yoktu. bu banknotları ajanlar vasıtasıyla, farklı ülkelerdeki ingiliz bankalarında piyasaya sokmaya çalışmışlardı. ingilizler almanların bu planından 1939'dan beri haberdar oldukları için, gerekli önlemleri almışlar ve plan başarıya ulaşamamışdı.
savaşın sonlarına doğru amerikan doları yapma girişimleri de olmuş ancak kısa süre sonra operasyon durdurulmuştur.
ekonomilerin çökmesi ve piyasalarda kaos yaratmak amacıyla nazi'ler tarafından ww2 sırasında yapılan sahte para operasyonu.
olayin baslangici, 1924 yilinda mahinder mishar adli bir hintlinin kalpazanliktan yakalanmasi, ve bunun haberini gazetede okuyan emmerich heisenberg'in auschwitz basta olmak uzere bircok toplama kampindan adam toplayip (toplam 142 kisi) bu ise girismesidir.
üretilen sterlin, ingiliz merkez bankası tarafından bile ayırt edilemiyordu. 134 milyon sterlin basılmıştı ki, bu miktar ingiltere'nin para rezervlerinin tam 4 katına denk geliyordu. ülkede müthiş bir enflasyon baş gösterdi. piyasaya sürülen sahte paralar, savaş bittikten on yıl sonrasında bile kullanımda kaldı, piyasada elden ele dolaştı.
bazı tarihçiler, bu olayın savaşın sonucunu değiştirmeye yetmese bile uluslararası ekonomik dengelerde önemli bir değişikliğe yol açtığını iddia eder. bernhard operasyonu ile ingiltere ekonomisi ciddi bir hasar hasar alırken, "üzerinde güneş batmayan" britanya imparatorluğu'nun hegemonyası geçmişe gömülmüştü.