1885 yılında yapılan, avrupalı ülkelerin toplanıp afrika'yı bölüştükleri konferans. öncelikle afrika kıtasına bilimsel çalışma ve keşif için giden avrupalı gezginler ve misyonerler vardı. ismi konulmamış bu ülkeleri ilk hangi fransız kaşif keşfetmiş ve hangi yollardan yürümüşse orası fransa'nın malı sayıldı ve oraya verildi. ingiliz misyoner, hangi ülkeye gittiyse, ingiliz papaz hangisinde misyonerlik çalışması yürütmüşse orası da o papazın ülkesinin sömürgesi kabul edildi.
o sahraaltı afrika ülkeleri diye bildiğimiz senegal, mali, kamerun vs. onlarca afrika ülkesi bağımsız olduktan sonra bile bayrak, dil ve para birimlerindeki fransa hegemonyası devam etti.
avrupa'da afrika'nın sömürgeleştirilme sürecinde çok önemli bir adım teşkil eden (1884 sonlarında başlayan, 1885 başlarında tamamlanan) konferans. portekiz'in önerisiyle özellikle kongo havzası'nın durumu ile ilgili toplanan konferansa osmanlı imparatorluğu da katılmıştır (katılan devletler : ingiltere, Fransa, Avusturya, Almanya, italya, Rusya, Portekiz, ispanya, ABD, isveç, Norveç, Danimarka, Belçika ve Osmanlı imparatorluğu). böylece osmanlı imparatorluğu hem afrika'nın sömürgeleştirilme süreci ile ilgili bazı durumları kabullenmek durumunda kalmış, hem de "bu mevzuda biz de varız" fikrini kabul ettirmeye çalışmıştır.