gece vakti berlin'e bakılınca görülebilir. duvar değil ama iki tarafın kullandığı lambaların farklı olması şehri ayıran duvar çizgisini gösteriyor. geçen bir yerde gördüydüm. ama günümüzde mi yıkıldıktan sonra mı çekmişler fotoyu bilemiyecem.
yapılan araştırmalara göre eski federal almanya cumhuriyeti (batı almanya), yani almanya'nın batısında yaşayanlar tarafından geri gelmesi istenen duvardır.
Duvarla birlikte Doğu'dan Batı'ya kaçışlarda en büyük dramlardan biri de Bernauer Strasse'de yaşandı. Nitekim bu sokaktaki evler Doğu'da yeralmalarına rağmen ön cepheleri Batı'daydı. ilk başlarda pencerelerden yaralanmayı ve sakatlanmayı göze alan kaçışlar oldu, sonraları bunu önlemek için evlerin pencereleri tuğlalandı. Kısa bir süre sonra ise bu evler tamamen yıkılarak yerlerine duvar örüldü. Doğu'dan Batı'ya kaçmak isterken yaşamını yitiren ilk kişi olarak bilinen Ida Siekmann, 22 Auğustos 1961'de işte burada can vermişti. Günümüzde eski Berlin duvarının bu bölgesinde duvarın bazı kalıntıları ve konuyla ilgili bir müze bulunmaktadır.(Wiki)
Gecen sene bu zamanlar bilmeden bernauer strasse'de bir evde konaklamistim. Megerse bu hikayeyi yasayan yerin ta kendisiymis. Berlin, yasanacak yer.
bir nevi komünizmin utanç duvarıdır.çok acılar yaşattınız.bazınız acısını bu dünyada çekti inanıyorum ki bazınızda öbür dünyada çekicektir.
(bkz: vladimir ilyiç lenin)
(bkz: joseph stalin)
(bkz: mao zedung)
(bkz: pol pot)
yıkılmasıyla birlikte insanlığın ve özgürlüğün en önemli sembollerinden birisi olmuş bir duvardır.
"batı berlin" , doğu almanya´nın ortasında etrafı tamamıyla komunist bloğu tarafında çevrilmiş bir "şehircik" ti. nürnberg´ten ayrılan a9 otobanı (bugün) o gün için "transit yol" du. karadan bu yoldan ulaşılabiliyordu "batı berlin" e. her 140 metrede bir bir gözetleme kulesi vardı bu yol üzerinde. inmek, belirlenmiş yerler dışında bu yol üzerinde durmak eğer batıdan birisiysen , senin için çok kötü anlamlar ifade ediyordu.
havayoluyla berlin tegel havalimanına gelirdin. en güvenlisi bu şekildi.
duvar tam berlin brandenburger tor - o ünlü brandenburg kapısı- ndan başlardı. neukölln semtindeki birçok caddeyi geçerdi. hatta binaları ortadan ikiye bölerdi.
bugün yıkılmıştır. ama insanların zihinlerinde , anlamıyla bilrlikte , neyi ifade ettiği halen en canlı konulardan birisidir.
berlin duvarının yıkılması aslında fransız devrimi gibi çok önemli bir olaydı. ancak konu unutturulmaya çalışılmıştır.
ancak unutulmamalıdır. duvarı geçmeye çalışırken sovyet askerleri tarafından vurulan 400´ün üstünde insanın anısı bile, unutulmaması gerektiğinin kanıtıdır.
üzerinde neredeyse her dilde yazılar yazılmış olan bu duvarda "samsunlu nuri zikemeden dönüyorum" şeklinde bir ifadenin de yer alıyor olması da yurdum insanının durumunu, niteliklerini ve önceliklerini net bir şekilde özetliyor sanki.
kuruluş amacının anormal olmasının yanısıra; çevre şekillendirilmesi de bir hayli garip olmuş yapı. şöyle ki; tam olarak bir çizgi ve ya belirli bir hizada doğrulmadığından dolanbaçlı berlin sokaklarının birçok yerine bağlantılıydı. doğu veya batı tarafından bir caddede yürümeye başlayan bir alman, istemsizce kendisini bu sınır duvarının yanıbaşında kritik noktada bulabiliyordu. bu durumda da; en iyi ihtimalle doğu alman muhafızları tarafınca sorgulanmasına, belki de öldürülmesine neden oluyordu.
1961'de inşa edilen 1989'da yıkılan doğu ve batı almanya'yı birbirinden ayıran utanç duvarıdır. bu utançtan kurtulmaya çalışan almanlar müzelerde berlin duvarını ve yıkılışını anlatan belgeselleri ücretsiz yayınlamaktadır.
yıkıldığında üzerinde yüzlerce dilden yazı olan duvar.
duvar yıkılmadan bu yazıların hepsi tek tek kayıt altına alınmış.
türkçe olan cümlelerden biri de suymuş: ''samsunlu nuri s...kemeden dönüyor!''
ulan herifin gidip nereye ne yazdığına bak, sanki durumundan haberi yokmuş gibi!
nuri'nin parayı bulmuş halide şöyle olurdu herhalde:bir tatil köyü sahibi tesislerine çekim için gelen ekibe yemek veriyor,
kahvelerde içildikten sonra, kalantor hipopotamın ekibe önerisi şu:
''birer .m s.ker miyiz?!''
sanıldığının aksine batı berlindoğu almanya'nın içinde kurtarılmış bir bölgeydi. yani batı almanya ile herhangi fizik bir bağ yoktu. duvardan geçişler özel pasaport ile yapılıyordu. Hatta bernauer sokağındaki bazı evler tam sınır çizgisinin üzerinde yer aldığından evlerin ön cephesi doğu berline, arka cephesi batı berline bakıyordu. bu sokaktaki evlerden batı berlin'e geçildiğini fark eden sscb yönetimi bu sokaktaki evlerin pencerelerine* duvar ördürmüştü.
şimdi edindiğim bilgiyi ekleme :
--spoiler--
duvarın yıkıldığı gün Batı Almanya'ya geçen Doğu Almanlar, 100 Mark değerindeki "Hoşgeldiniz" parasını almak için bankalar önünde kuyruk oluşturdu.
--spoiler--
komünist dünyanın "demir perde ülkeleri" ismini almasına sebepe olan duvardır. kapitalizm'e bol bol propaganda malzemesi olmuştur. zamanında, "duvarın arkası karanlıklar dünyası" gibi klişeleşmiş sloganlar vardı. bir gecede yıkılmıştır. herşey aniden olmuştur.
doğu alman yönetimi bir televizyon programında "yarından sonra isteyen doğu alman vatandaşları batı yakasını günü birlik ziyaret edebilirler" açıklaması yapınca haberi alan vatandaşlar ertesi gününü beklemeden duvarın olduğu yere akın etmeye başlamıştır. kalabalık artınca bir anda olaylar kontrolden çıkmış ve politbüro "kapılar açın" talimatı vermiştir. sonrası malum. bütün gece çoluk çocuk, genç yaşlı bütün doğu almanlar yürüyerek ya da arabalara doluşarak batı yakasına geçmiş, batı yakasından gelenlerle birlikte duvarın üstüne çıkarak sabaha kadar bira partisi düzenlemiştir. hemen akabinde de komünist dünyanın yıkım düreci başlamıştır.