inşaası 13 ağustos 1961
yıkılışı 9 kasım 1989
Sanılanın aksine berlin şehri lefkoşa gibi bölünmüş bir ülkenin tam sınırında değil doğu almanya'nın tam ortasında bulunmaktaydı. sosyalist alman devlet sistemi istisnai durumlar hariç yoldaşlarının ülke haricine çıkmasını yasaklamış. bunu sağlamlaştırabilmek için batı almanya ile olan tüm sınırlarını duvarlarla kapatmış. kaçmaya çalışanları uyarı yapmaksızın vurmaya hazır binlerce sınır muhafızını görevlendirmişti. işte bu sınır güvenlik sistemin en meşhuru da berlin'deydi bir diğer adı da utanç duvarıydı.
Berlin duvarı yıkıldığı zaman, çevrede oturan aileler onun bir parçasını alıp evlerinde saklama fikrini anlamlı bulmuşlar. böylece yaşamları boyunca pencereden her baktıklarında gördükleri o tuhaf şeyin küçük bir anısına sahip olabilecek, geçmişin somut bir kanıtını gösterebileceklermiş torunlarına. yaşlı bir karı kocanın payına da üstünde yazı olan bir parça düşmüş.kentin özgür tarafında yaşayan gençler yıllar boyunca bu utanç anıtının üstüne kardeşliğe ve birleşik almanya'ya duydukları özlemi yazmışlardı. yaşlı karı kocayı şaşırtan, kendi parçalarındaki sözcüklerin yabancı bir dilde olmasıymış. bunun hangi dil olduğu ve ne yazdığı hakkında en küçük bir fikirleri yokmuş. yine de sevgiyle saklamışlar parçayı, kutsal bir emanet gibi üzerine titremişler. anlamını çözemedikleri yazının ne demek istediğiniyse, yıllar sonra evlerine gelen bir arkadaşlarının turkçe bilgisi sayesinde keşfetmisler;
"yetmiş ikiye bir tertip samsunlu nuri kimseyi sikemeden bu diyarlardan gidiyor..." *
zamanında almanlardan çok türklerin bir parçasını alıp evlerine getirdikleri duvar. öyle ki bir parça da bizim vitrinde duruyor. sanki almanya bizim memleketimiz de, olay da kahremanlık destanı. ilk defa gelen misafir soruyor "bu ne" diye, biz de diyoruz "berlin duvarı". geçmişe millet olarak daha bağlıyız herhalde. ya da almanlar bu duvarın esamesinden bile hoşlanmıyorlar.
https://galeri.uludagsozluk.com/r/1369902/+
Tarihe, utanç duvarı diye geçen, yakın tarihin çığır niteliğindeki olaylarından sayılan duvardır.
Baskıya, zulme, ruhsuzluğa inat, şu an renklerin coştuğu, neşeli bir duvardır.
iyi ki öyledir!