bir diğer adı ig-a nefropatisi olan kalıtımsal bir böbrek hastalığıdır.esas nedeni unlu ve şekerli gıdalarda bulunan gluten isimli bir tahıl proteinine karşı vücutta sistemik alerjik reaksiyon gelişmesidir..ig-a denilen bir antikorun böbreklerde birikmesiyle oluşan tahribat ve sonucunda idrarda atılmaması gereken,protein ve eritrosit atımıyla kendini basitçe gösterir.ancak hastalık ilerlemişse idrarda bulgu verir..hastalığın ilerlemesi ise uzun yıllar alır..erken dönemde hastalığın teşhis edilebilmesi için kanda ig-a,ig-e gibi spesifik bir takım parametrelere bakılması ve spot idrarda mikro-albümin tayini zaruridir..
genelde idrar tahlili patolojik hale geldiği zaman bir çok doktor ''sizde kum var kum döküyorsunuz ondan böyle'' dese de konuya vakıf olan bir nefrolog bu sonucu gördüğünde 24 saatlik idrar ister ve eğer 1 gram a yaklaşan protein atımı varsa böbrek biyopsisi sonucunda bu tanıyı koyabilir.
tedavisiyle ilgili halen yeterli çalışma olmayan bir hastalıktır.kesin tedavisi yoktur..o yüzden hastalığın prognozunu etkileyecek yegane faktör olan diyet ve egzersize büyük önem verilen..dünyada görülen en sık primer glomerül hastalığı olmasına ragmen tedaviyle ilgili çok fazla bilgi olmamasına da şaşmadım dersem yalan olur. bununla beraber omega-3 takviyesinin olumlu etki gösterdiği söylenebilir. ayrıca bir çok kaynakta gördüğüm bir veriye göre 20 yıl sonrasında % 9 ila % 50 oranında son dönem böbrek yetmezliği oluşturabiliyor.
yapılması gereken şey sadece omega 3 kullanımı, böbreğe toksik etki yaratabilecek ilaçlardan-alkolden kaçınmak,unlu-şekerli gıdalardan uzak durmak,düzenli egzersiz ve sıkı idrar-kan takibi. sonuçlarına göre nefrolog kortizol veya bağışıklığı baskılayan ajanlar kullanabiliyormuş.