benyamin sönmez

entry13 galeri5
    13.
  1. ankara devlet konservaturanın sınavında kendisine yapılan değerlendirmede “sıfır yetenek bu çocuk da kulak yok!” yorumu yapılmıştır. sonraki yıllarda 20. yüzyılın en büyük viyolensel sanatçısı rostropoviç sönmezi tartışılmaz yetenek olarak tanımlamış ve daha sonrasında yolları kesişen rostropoviç in kendisi için “türk her yerde türktür ama ilk defa bir türk’ten rus gibi şostakoviç dinliyorum” yorumunu almıştır.

    yeni zelendanın vatandaşlık teklifi red etmiş ve “bana viyolonsel almasa da, popçusunu benden üstün tutsa da, pasaportuyla vize kuyruklarında beklesem bile, ülkemden asla vazgeçmem” demiştir. almanya bremen doğumlu benyamin sönmez türkiyenin kültür elçisi olarak anılmak istiyordu ve kısacık yaşamında bu yolda büyük adımlar attı. almanyada , fransada , rusya ve yenizelanda da önemli klasik ve çello festivallerine katıldı. gittiği her ülkede taktir kazanmıştır. Otoriteler tarafından gerçek bir müzik illüzyonisti olarak kabul edilen sönmez , 28 yaşında ani kalp krizi nedeniyle aramızdan ayrılmış ve hepimizi hüzne boğmuştur.
    0 ...
  2. 12.
  3. 28 yaşında vefat eden violensel sanatçısı.

    Aslında vefatından önce yazmak isterdim yada hakkındaki entrylerin bu kadar az olmamasını.
    geçen yıl resitaline gitmiştim arkadaşımla , resitalden sonra söylediği sözlerin bazıları aklımda.
    Bir avrupa ülkesinde-ülkenin ismini hatırlamıyorum- yarışmada birinci olmuş ve o ülkeye taşınmasını istemişler. Masraflarını karşılacaklarını belirtmişler, kabul etmemiş. Türkiye'de ise hiç bir masrafını karşılamamışlar. yanlış hatırlamıyorsam devlete talepte bulunmuş ama kabul edilmemiş kulladığı violenseli bir iş adamı almış. Ünlü kişilerin yanına ,yurtdışına, eğitim almaya gittiğinde kalacak yeri olmadığı için işçilerle birlikte inşaatta kalmış bir süre. Yakındığı şey ise türkiye'nin ona değer vermemesiydi.

    Resitalden sonra ki son sözü şuydu: ''bu ülkede 2 saniyede pop şarkısı yazan kişiler el üstünde tutuluyor, böyle bir ülkede yaşıyoruz. ''
    1 ...
  4. 11.
  5. Türkiye'nin son dönem klasik müzik alanında yetiştirdiği önemli yeteneklerdendi. 20. yüzyılın en önemli çellistlerinden Mstivlav Rostproviç kendisi için "Kuşağının önde gelen viyolonselcilerinden, tartışılmaz bir yetenek" diye tanımlamıştı.
    1983'de Bremen'de doğan Benyamin Sönmez 3 yaşında ailesiyle birlikte Türkiye'ye döndü. Çocukluğunu Akşehir'de geçirdi. 13 yaşında sınavına girip kazanamadığı Ankara Devlet Konservatuvarı'na ertesi yıl giren Sönmez, ardından Moskova Konservatuvarı'nda ve Stutgart Hoch Schule'de Natalia Gutman'ın öğrencileri arasına girdi. Sönmez özellikle Arvo Part, Penderecki, Giya Kancheli gibi 20. yüzyıl bestecilerinin eserlerine getirdiği yorumlarıyla büyük müzik otoriteleri tarafından günümüzün en yaratıcı sanatçılarından biri olarak adlandırılıyordu.

    Nihat Doğan'ın otel maceralarına, bilmem kimin panpişlerine takan caanım türk medyası gerçek bir sanatçının kaybında nasıl haber yapacağını bilemediğinden ya dip köşeye koymuş ya da hiç haber yapmamış. Benyamim Sönmez 28 yaşında yaşamını yitirmeseydi eminim o kadar bile haber olmazdı. Efendi efendi viyolasını çalmış ya rahmetli, otellerde basılmamış, mankenlerle yakalanmamış, internet üzerinden ona buna sallamamış ya o yüzden haber olma niteliği yok.

    Allah rahmet eylesin.
    4 ...
  6. 10.
  7. hakkında bir şeyler yazmak için ölmesini beklediğimiz ve artık aramızda olmayan türk viyolonsel sanatçısı.
    4 ...
  8. 9.
  9. Genç olmasına rağmen, adam gibi müzisyendi. Hakikaten ölümüne çok üzüldüm. Böyle insanlar daha fazla yaşamalı, daha çok şey yapabilmeli insanlık için; müzik için..
    3 ...
  10. 8.
  11. bana viyolonsel almasa da, popçusunu benden üstün tutsa da, pasaportuyla vize kuyruklarında beklesem bile ülkemden vazgeçmem. diyen
    ve müzik otoriteleri tarafından, viyolonselin dahi çocuğu olarak kabul edilen benyamin sönmez, 28 yaşında kalbine yenildi.
    2 ...
  12. 7.
  13. yaptığı sanatla bu dünyaya adını bırakıp burayı terk etmiş sanatçı. çok erken gitmesi üzücü. gittiği yerde mutlu olsun.. bir sözü var ki içimi sızlattı:

    "Bana viyolonsel almasa da, popçusunu benden üstün tutsa da, pasaportuyla vize kuyruklarında beklesem bile ülkemden vazgeçmem."
    2 ...
  14. 6.
  15. canlı dinleme fırsatına eriştiğim nadir gerçek yeteneklerden. ne yazık ki aramızdan çok erken ayrıldı.
    1 ...
  16. 5.
  17. zamansız gidenler kervanının bir üyesi. zaten zar zor adamakıllı müzisyenlerin yetiştiği ülkede bu kadar erken kayıp vermek pek tatsız. toprağı bol olsun.
    2 ...
  18. 4.
  19. 28 yaşında, çok erken, çok acı bir şekilde aramızdan ayrılan, dünyaca ünlü genç çellist.

    Andante'nin vefat haberi şu şekilde;
    "genç viyolonselcimiz benyamin sönmez’in ülkemizin müzik camiasını yasa boğan zamansız kaybının ardındaki detaylar açıklığa kavuşmaya başladı. sönmez’in bir süredir yanında ikamet ettiği eşlikçi piyanistinin evinde çarşamba günü kalp krizinden vefat ettiği bildirildi. eve gelen doktorun, yaptığı ilk tıbbi muayene sonucunda sönmez’in kalp krizinden öldüğü sonucuna vardığı açıklandı. naaşının otopsi için getirildiği adli tıp kurumu’ndan şu sıralarda teslim alınıp hacettepe üniversitesi’ne getirilmesi beklenen sönmez’in burada saat 12:30'da yapılacak bir törenin ardından, defnedileceği muğla’nın fethiye ilçesine götürülmesi bekleniyor."

    viyolonseli ile aşk yaşayan, bize de o aşkı yaşatan, sahnede devleşen, kendine hayran bırakan, rostropovich ve natalia gutman başta olmak üzere tüm klasik müzik dünyasının deha kabul ettiği benyamin sönmez, artık aramızda değil. acısı ise tarif edilemeyecek kadar büyük.
    2 ...
  20. 3.
  21. çok genç, çok başarılı, adını dünyaya kabul ettirmiş bir kişi, bir viyolonsel sanatçısı... idi... dün gece hayatını kaybetmiş, ankara'da. kalp krizi diyorlar. çok büyük üzüntü sebebi. hiç beklenmeyen bir anda, hiç akla gelmeyecek bir kişi için, çok genç bir kişi için, çok başarılı bir kişi için bu cümle hiç ama hiç kondurulamıyor... "hayata veda etti"... gerçi hiç kimse için düşünülemiyor. ama o daha 28 yaşındaydı. daha önünde ne konserler, ne övgü dolu sözler vardı, onlar eksik kaldı. çok üzücü. rahat uyu arkadaşım.
    1 ...
  22. 2.
  23. 17 yaşında ulusal çello yarışmasında birinci oldu. kısa bir süre ankara devlet kosnervatuvarında eğitim gördükten sonra leipzig de düzenlenen uluslararası young concert artist yarışmasında barenreiter ödülünü kazandı.
    sönmez ayrıca, kurucusu olduğu, şef ve solistliğini yaptığı camerata barocco topluluğu ile de konserler vermektedir. yakın zamana kadar tek ve son öğrencisi olduğu natalia gutman ile moskova çaykovski konservatuvarında eğitimini sürdürmüştür.
    3 ...
  24. 1.
  25. "yeni viyolonsel kuşağının en önemli temsilcilerinden biri"
    mstislav rostropovic.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük