orhan pamuk'un bence en çok emek verdiği kitabı. efsane olmuş resimleri tasvir edip tercüme etmesi herkesin başarabileceği bir şey değil. bu resimleri nasıl araştırdığının kopyasını kırmızı saçlı kadın kitabında bize itiraf etmiş aslında. okuması ağır ama bir o kadar zevkli bir kitap. hem tarihi hem polisiye gibi farklı bir tarzda yazılmış harika bir eser.
Orhan Pamuk'un 1998 yılında yayımladığı bir romandır. teması şudur: hayatta karşılaşılabilecek her türlü olumlu veya olumsuz şartlar karşısında dahi yaşama ümidi ve sevinci kaybedilmemelidir.
orhan pamuk bu eseriyle, şu ödülleri almıştır;
1. 2002 Prix du Meilleur Livre Etranger, Fransa,
2. 2002 Premio Grinzane Cavour, iItalya,
3. 2003 Uluslararası IMPAC Dublin Edebiyat Ödülü, irlanda.
Benim Adım Kırmızı romanı 1591 yılında Osmanlı Padişahı III. Murad'ın saltanat döneminde 9 gün süreyle karlı bir havada istanbul'da geçer. Saray hattatları ve nakkaşları padişahın emriyle hazırlanan bir kitap için gizlice Frenk etkisi taşıyan resimler yaparlar. Kitabın başlıca kahramanları, sanatçıları evinde barındıran evin kızı Şeküre ve ona âşık olan teyze oğlu Kara'dır. istanbul'da pahalılık ve korku hüküm sürmekteyken bu evdeki hattatlar ve nakkaşlar kahvehanelerde toplanıp meddahların anlattığı hikâyeleri dinleyerek eğlenirler. Benim Adım Kırmızı 'nın bir özelliği de kitabın her karakterinin kendi dilinden konuşması, ölülerin ve cansız nesnelerin dile gelerek kitabın öyküsünü kendi bakış açılarından anlatmalarıdır.