Yönetenlere göre depremcik hissi yaratan gerçekleşebilecek hadisedir. 17 ağustostan sonra birtakım dersler çıkarmamız gerekirken istanbul belediyesi ve hükümetin bu beklenen olayla ilgili gözle görülür hiç bir çalışma yapmaması insanlarda da korkuyu arttırmaktadır.
Öncelikle elinize fay hatlarinin geçtiği yerleri gösteren bir harita aliniz. istanbul'dan fay geçiyor mu? Geçmiyor. O halde beklenen deprem (belki şu an olur, belki 300 yil sonra) istanbulda değil Marmara Denizinde olacak.
Şimdi bir mantik yürütmeye kalkarsak, Düzce, Yalova, Bolu, Gökçeada yakin tarihlerde bu enerjiyi boşalttı. Geriye kaldi Marmara'nın kuzeyi ve güneyi. Yani Tekirdağ, Bursa ve Balıkesir. Tekirdağ Mürefte 1912 yilinda bu enerjiyi boşalttı. 1896 büyük istanbul depremi var. istanbulun güneyindeki hat da enerjiyi boşalttı. Geriye bursa ve Balıkesir kaldi. Tekirdağ ganos (Mürefte, Şarköy, kumbag hatira ormani ve kumbag sahili, barbaros ve ucmakdereyi de kapsayan bölge) uzun süredir artçı deprem görmüyor. Bu yüzden Tekirdağ da çok riskli. Çünkü Artçılar oradaki enerjiyi bosaltip rahatlatiyor. Uzun süredir artçı olmamasi o bölgenin ya çok rahat olduğunu ya da aşırı bir sıkışma olduğunu gösterir. Ancak bu saydığım iller her zaman riskli iller. Marmara denizi kirikli bir yapiya sahip olduğu için, denize komşu olan bütün iller deprem riski altindadir. Gökçeada depremini tekirdagda yasayan biri olarak, deprem bittikten sonra "en az 6,5 şiddetinde ve merkez üssü (tekirdag, , Şarköy), kesin yikilan evler vardir" diye soylendiysem gerisini varin siz düşünün. Bursa- gemlik ve balikesir Marmara adasi en riskli yerler bence. Bunun nedeni de enerji birikmesi. Bu arada, istanbulu en cok etkileyecek deprem, maazallah tekirdagda olacak olan depremdir. Binalarin birçoğu ancak o zaman yikilir.
Son olarak, kuzey anadolu fay hattinin Doğu anadolu Bölgesinde kalan kismi olasi bir marmara depreminden daha kuvvetli bir etki yaratabilir. Ben marmaranin bir süre rahatladigini ve Doğunun ilk etapta daha tehlikeli olduğunu düşünüyorum.
Depremlerle yasamaya alismak psikoloji bozan bir durum olsa da, bir gün hayvanlar sayesinde depremin 1-2 önce anlasilip tedbir alınacağına inaniyorum. Daha önce Çin ve japonya hayvanlardan yararlanarak böyle bir deneyim yaşadı. Umarim gün gelir kesin başarı sağlanır. Marmara'da yaşayan tüm yurttaşlarımiz deprem konusunda bilinçlendirilmeli. Yoksa ne hükümetten fayda var ne özel sektörden. Bina mevzusuna hiç girmiyorum bile. Kendinizi bilinçlendirin. (bkz: deprem aninda yapilmasi gerekenler)