Boşuna çekilmedi bunca acılar istanbul
Bekle bizi
Büyük ve sakin süleymaniyenle bekle
Parklarınla köprülerinle kulelerinle meydanlarınla
Mavi denizlerine yaslanmış
Beyaz tahta masalı kahvelerinle bekle
Ben bir kuruşa yenihayat satan
Tophane’nin karanlık sokaklarında
Koyun koyuna yatan
kirli çocuklarınla bekle bizi.
Vedat Türkali'nin şiiridir. istanbul daha başka güzel anlatılamazdı herhalde. Onur Akın da çok güzel söylemiştir bu şarkıyı.Bir de şu hali vardır şarkının;
ilk olarak 1989'da çıkan yediveren albümünde grup baran, daha doğrusu o dönem grubun solistlerinden onur akın tarafından söylenmiş bir vedat türkali şiiri.
onur akın'ın 25.sanat yılı münasebetiyle çeşitli sanatçılar tarafından yeniden icra edilmiş nefis şarkı. aynı zamanda şarkının başında şiiri vedat türkali'nin sesinden dinliyoruz. bir bursalı'yı bile derinden etkileyebilen şiir, şarkı. bir de, ilk iki dizeyi hilmi yarayıcı söylüyor, bu adamın sesi çok özel. son olarak, taksim'de başlayan eylemlerin simgesi olabilecek şarkı.
şiirin yazılma hikayesi ilginçtir. bir gün tek başına adlı eserinde geçer bu şiir vedat türkali'nin. asıl olarak kendi hayatından bir parçadır bu şiir. o dönem anadolu'nun çeşitli yerlerinde kopuk kopuk ilişkileri olan tkp, kopmuş ilişkilerle yeniden bağlantı kurmak istemektedir. bu görevin bir kısmına ise vedat türkali atanır. bir köyde öğretmenlik görevini icra eden vedat türkali, bu şiiri çok sevdiği karısına ve evladına yazar. "bekle bizi" demektedir türkali, gelecek olduğuna inandığı güne kadar, hasretlerini sona erdirecek güne kadar "bekle" demektedir çok sevdiği şehre. ve bu şiir dökülür kaleminden. romanında da yayımlanır. özellikle partili yoldaşları arasında bu şiir oldukça beğenilir ve kulaktan kulağa yayılmaya başlar. sonunda ise şiir romanın ötesine geçmiş ve bugün bir çok kişinin bildiği bir şarkı haline gelmiştir. şarkısında geçen sözleriyle analım bu şiiri:
"haramilerin saltanatını yıkacağız,
bekle o günler gelsin gelsin istanbul."
şarkıda da sözü edildiği gibi, haramilerin saltanatını yıkacağız istanbul.
edip akbayramdan dinlenmesi insani pek bir hoş eden enfes parça. ne zaman dinlesem karaköy-taksim arasinda tur atiyor gibi canlanir gozumde sehrin tüm güzellikleri, insanlari, sokakları.. *
prozodi hususunda noksanlıklar barındıran çok güzel edip akbayram şarkısı. benzer noksanlıklar sebebiyle sanıyorsam o dönemler trt'de denetlemede görevli timur selçuk, zülfü livaneli'nin birçok şarkısını denetlemiştir. gerçi buralarda sanatçının herhangi bir suçu, yapabileceği pek fazla bir şey kalmaz, çünkü şiirlerden uyarlanmış şarkılardır. bir yerde şiir nota ile uyumsuzluk oluşturabilir. Bilakis, bu uyumsuzluğu bir şekilde az da olsa kamufle ettiği için edip akbayram, bu şarkıyı çok güzel söylemektedir. çok da muhteşem bir şarkıdır.