bekir sıdkı sezgin, türk musikîsinde klâsik üslûbun en önemli temsilcilerinden biriydi. yüce dinimiz islâmiyet'in uhrevî mistisizmini, musikîmizin olağanüstü ifade gücü ile doruğuna ulaştıran seçkin bir ses sanatçısı olarak, musıkîmizin icra tarihinde silinmez bir iz bıraktı. iki büyük disiplin olan dinimizle musikîmizin karşılıklı etkileşiminde en sağlam sentez noktasını yakalamayı başaranlar arasında mümtaz bir icracı olarak önde gelen bir yer edindi.
musikîmizin ilk resmi okulu olan ve yıllarca bir eğitim mücadelesinin içinde omuz omuza uğraş verdiğimiz türk musikîsi devlet konservatuarı'nda, öğrencilerine, musikîmizin doğal seslerini en güzel örnekleriyle tanıtmayı ve sevdirmeyi başaran değerli bir öğretim görevlisi oldu. bu yönüyle, türk musikîsi eğitim ve öğretim tarihi açısından da önemi tartışılamaz bir yerin sahibi idi. ömrünü, islâmiyet ve türk musikîsi dünyalarında güzellikleri aramaya, bulmaya ve tanıtıp sevdirmeye vakfetmiş bir gönül adamı; ibadeti musikîyle, musikîyi ibadetle tezyin eden bir nakkaş ve güvenilir bir "dost" idi.
türk musikîsi vakfı olarak, musikî tarihimiz için böylesine değerli bir sanatçının arşiv kayıtlarından oluşan külliyatı yayınlamakla yerinde, faydalı ve son derece doğru bir iş gerçekleştirdiğimize inanıyorum. öğreticilik formasyonu hayatıyla sınırlı olmayan ender sanatçılar arasında yer aldığına gönülden inandığım bekir sıdkı sezgin'le ilgili bu önemli yayının elinize ulaşmasında emeği geçen herkesi can ü gönülden tebrik ediyor, merhum sezgin'in aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyorum.
(1 Temmuz 1936, istanbul - 10 Eylül 1996), Klâsik Türk musikîsi üslûbunun en önemli temsilcilerinden biridir.
Bekir Sıdkı, 1946-1948 yıllarında izmir de bulunan teyzesine yanına gittiği zamanlarda buradaki Hisar Camii;nde ünlü bestekâr Rakım Elkutlu ile tanıştı ve bestekârın kendi eserlerini kendisinden öğrendi. Babası Hafız Hüseyin Efendi, annesi ise, güzel sesli ve güzel ud çalan Feride Hanımdır.
1942 tarihinde ilköğretime başlayan Bekir Sıtkı Sezgin lise yıllarında babasının teşviki ile başarılı bir sınavdan sonra istanbul Belediyesi Konservatuarı;na girdi ve buradan mezun oldu. Denizli;de, 1956 yılında vatani görevini tamamlayıp, 1958 de izmir e yerleşti ve 1964 yılında da izmir de evlendi.
1959 yılında, TRT izmir Radyosunun sınavını kazandı ve yetişmiş sanatkar olarak bu radyoda göreve başladı. Yine ayni yıl içerisinde solist ve diğer bir sınavla da ;Birinci sınıf ses sanatkârı; unvanını aldı.
1967 tarihinden sonra bu kuruluşta stajyer sanatkârlara dersler verdi.. 1973 de ise izmir Radyosunda Klâsik koro şefliğine 1976;dan itibaren de istanbul Devlet Türk Mûsıkisi Konservatuarı Öğretim Üyeliğine getirildi.
Aynı tarihlerde istanbul Radyosu ses sanatkârlığı, Küçük koro şefliği ve TRT Merkez Denetleme Kurulu üyeliği görevlerini birlikte yürüten Bekir Sıdkı Sezgin. 1980 tarihinde TRT den emekli oldu ve konservatuardaki görevinden de ayrılarak 1971 - 1983 yılları arasında değişik ülkelerde dini ve dindışı mûsıkimizle ilgili birçok konserler verdi.
Özel bir anlaşma ile, 1985 yılında istanbul Teknik Üniversitesi Türk Mûsıkisi Devlet Konservatuarında öğretim üyeliğine başlayan Bekir Sıdkı Sezgin, 10 Eylül 1996'da hayata gözlerini yumdu. *