behçet hastalığı

    1.
  1. ilk kez 1937 yılında bir Türk doktoru olan Hulusi Behçet tarafından tanımlanmıştır. Tıp Dünyasında bir Türk doktoru tarafından tanımlanan nadir hastalıklardan birisidir.
    Behçet hastalığının en tipik özelliği, ağızda tekrarlayan aft adı verilen yaralar olmasıdır.

    hastalığın genel belirtileri şunlardır;
    1-ağız içinde tekrarlayarak çıkan aftlar
    2-genital bölge yaraları
    3-deri de çıkan lezyonlar
    4-göz ün arka ve ön kısmında çıkan üveitler
    5-eklem ağrıları ve eklemlerde şişlikler.

    kesin bir tedavisi olmayıp halen çalışmalar devam etmektedir.hastalığın ileri safhalarında göz tutulumlu hastalarda kalıcı körlük sıklıkla olmasada vardır.

    Behcet hastalığı daha çok 20-30 yaşlarda ve erkeklerde görülür. Türkler, Araplar, Yahudiler, Ermeniler ve Japonlarda daha sık görülür. Behçet hastalığının en karakteristik özelliklerinden birisi ataklar halinde seyretmesidir. Yaşla birlikte hastalığın aktivitesi azalır. Behçet hastalığının nedeni bilinmemektedir. Tedavi hastalığın etkilediği organa göre değişir. Tedavi kesinlikle doktor kontrolünde yapılmalıdır. Genetik biliminde sağlanacak gelişmeler Behçet hastalığının tedavisinde yeni ufuklara yol açacaktır. Behçet hastalığının en tipik özelliğinin ağızda tekrarlayan yaralar olduğu unutulmamalı ve bu yakınmaları olan hastaların mutlaka Behçet hastalığı yönünden araştırılması gereklidir

    Aslında bu bir hastalık değil sendrom dur. anlaşılabilir olması açısından hastalık diye tanımlanmıştır.
    8 ...
  2. 19.
  3. house md s02e05'de bihşets şeklinde adı geçen hastalık.
    s02e08 de de adı geçen hastalık.
    4 ...
  4. 28.
  5. ilk defa 1937’de bir Türk dermatoloğu olan Hulusi Behçet tarafından tanımlanmıştır. Hastalığın daha yaygın olduğu yerler Akdeniz ülkeleri ve özellikle Türkiye, iran ve Japonya’dır. Behçet Hastalığı genç erişkinleri tutar. Hastalık atak ve sönmelerle seyreder ve yaş ilerledikçe aktivitesi azalır. Erkekler hastalığa daha çok yakalanır. Yaklaşık her hastada ağız yaraları (ülser) ortaya çıkar ve genellikle ilk lezyondur. Ülserler başlıca dudak, diş eti, yanak ve dil mukozasında görülür. Genellikle çok sayıdadır, değişik aralıklarla tekrarlar ve bir iki hafta içinde iz bırakmadan iyileşir. Genital ülserler ağız ülserleri görünümündedirler. Ağız ülserlerinden daha az tekrarlar ve erkeklerde kadınlara göre daha ağrılıdırlar. Hastaların yaklaşık yarısında görme kaybına kadar gidebilen tekrarlayan üveit atakları olur. Göz tutulumu 2-3 yıl içinde ortaya çıkar. Hastaların yarısında büyük eklemlerde artrit gelişir. Genellikle diz, ayak bilekleri, dirsekler ve el bileklerini tutar. Artrit bir kaç hafta içinde kaybolur. Behçet hastalığında damarlar, merkezi sinir sistemi ve mide-bağırsak sistemi de tutulabilir. Spesifik tedavisi yoktur. Erkeklerde ve gençlerde ağır seyrettiği için daha dikkatli davranılmalıdır. Kolşisin mukokütanöz ve eklem semptomları üzerine, özellikle kadınlarda, etkilidir. Artrit genellikle kendiliğinden geçer. Kronikleşen ve sık tekrarlayan olgularda azatiopirin, sulfasalazin ve interferon-α kullanılabilir.
    4 ...
  6. 4.
  7. Bu hastalık 1937 yılında Dr. Hulusi Behçet tarafından üçlü beulgular kompleksi olarak (ağızda aft, cinsel bölgede yaralar, gözde iridosiklit) tanımlanmıştır. Ancak daha sonraki bulgular hastalığın vücudun bir çok yerinde belirti ve değişikliklere neden olabileceğini göstermiştir. Erkeklerde daha sık görülür.

    Hastalığın nedeni bugüne kadar tam olarak belirlenememiştir, virüs kaynaklı olduğu yönündeki düşünceler yerini oto-immün hastalık düşüncesine terketmektedir.

    Ağızdaki belirtiler: dudaklarda, dilde, yanakta, damakta veya ağız arka duvarında tek veya çok sayıda yaralar (aftlar) şeklinde görülür. Bu yaralar, genellikle bir mercimekten bezelye büyüklüğüne kadar (nadiren daha büyük), kenarları kırmızı bir hale ile çevrili, sınırları belirgin, yuvarlak veya oval, zemini kirli tereyağı görünümünde ve ağrılı aftlardır.

    Cinsel bölgedeki belirtiler: erkeklerde peniste ve testisleri çevreleyen deride, kadınlarda vajina ve vajina ağzında (dudaklarda), her iki cinste idrar kanalı ucunda (üretra) ve makatta aft şeklinde yüzeyel veya daha derin yaralar gözlenebilir.

    Gözdeki belirtiler genelde ağrı ve ışıktan rahatsız olma şeklinde başlar. Erken dönemde konjonktivit (~göz kapağının iç yüzeyinde enfeksiyon) gelişebilir. Behçette en sık gözlenen göz rahatsızlığı tek veya çift taraflı hipopiyonlu iritis tir (bunu doktorunuz saptayacak). Bazı hastalarda kanlı (hemorojik) koriyo-retinitis saptanabilir.

    Ağız ve genital bölgedeki yaralarla birlikte hastada ateş ve bölgesel lenf büyümesi gözlenebilir. Gözdeki belirtiler daha ileriki dönemlerde meydana gelir ve körlükle sonuçlanabilir.

    Behçet; ataklarla kriz şeklinde seyreden bir hastalıktır. Göz ve sinir tutulumlarında durum son derece ciddidir. Kendiliğinden iyileşme son derece nadirdir.
    4 ...
  8. 12.
  9. behçet hastalığı ağızda ve cinsel bölgede ağrılı ülserler (yaralar), göz problemleri ve deri bulgularıyla seyreden bir hastalıktır. Hastalık nadir görülmekle birlikte Türkiye'de daha nadirdir. Hastalık 1924 yılında bu hastalığı tanımlayan Türk dermatolog Hulisi Behçet'in adıyla Behçet hastalığı olarak adlandırılmıştır.
    5 ...
  10. 24.
  11. Bir hasta gözde üveit, yılda 3'ten fazla tekrar eden aft, cinsel organ mukozasında ortası beyaz etrafı kırmızı yara, vücudunda bir araya toplanmış sivilceler, ara ara kırmızı damar çizgisi ve eklem ağrıları ile geliyorsa muhakkak behçet hastalığı ile ilgili testlerin yapılması gerekir. Tedavisinde de gut hastalığında kullanılan kolşisin gibi ilaçlarla otoimmün sistem baskılanmaya çalışılır. Yalnız kolşisin karaciğere toksik etki sebebiyle büyük zararlar verebilir, semptomlar çok ağır değilse kortizol, kolşisin gibi ilaçlar çok tercih edilmemelidir.
    3 ...
  12. 25.
  13. Ağzımda bir aft çıkması sonucu kesin behçet oldum diyerek panik olduğum hastalık. Allah kimselere yaşatmasın. Hele ki körlük. Sağlığınıza dikkat edin, henüz sadece bir aft olduğu için doktora başvurmadım diğer faktörlerden olabilir.
    3 ...
  14. 6.
  15. ilk olarak, bir türk dermatolog olan, prof.dr.hulusi behcet tarafından tanımlanan, oral aft, genital ülser ve üveit ile karakterize bir multisistem hastalıktır.
    2 ...
  16. 5.
  17. Behçet Hastalığı hangi sorunlara yol açar?

    Körlük: Tedavisi ihmal edilen kimselerde bir kaç sene içinde üveit ve retina damarlarındaki iltihapla birlikte körlük meydana gelir.

    Nörolojik Sorunlar: Beyin ve meninkslerdeki lezyonlar sonucu ilerleyici felçler, kişilik değişiklikleri, menenjit ve demans gelişebilir.

    Vasküler Hastalıklar: Damar iltihapları, anevrizmalar ve ölümcül anevrizma yırtıkları meydana gelebilir. Akciğerde vasküler tutulum olduğunda öksürükle birlikte kan gelebilir.
    2 ...
  18. 3.
  19. ismi türkçe olan tek hastalıktır. behçet sendromu olarak da geçer.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük