Cumhuriyetin 10. yılı kutlamaları için Onuncu Yıl Marşı yazılırken, Atatürk, tek bir dizeye müdahale ederek "yurdun her bir tepesinde dumanlar tütüyor" dizesi yerine "demir ağlarla ördük, anayurdu dört baştan" dizesini yazdırmış ve Behiç Bey'e hitaben "sizin emeğiniz bu şekilde daha iyi dile getiriliyor" demiştir.
hayatını anlatan büyükelçi kitabı muhakkak okunmalıdır.
türkiye cumhuriyeti'nin kuruluşunda önemli katkıları bulunan kişi. behiç erkin devlet demiryollarının da babası olarak bilinir. çanakkale savaşı sırasında cepheye silah ve bilimum araç gereç taşınmasını sağlamıştır. milli istihbarat teşkilatının kurucularındandır. ayrıca itü'nün özerkleşmesini ve türkçe dilde eğitim yapmasını sağlamıştır.
daha sonraları ikinci dünya savaşı sırasında da büyükelçilik görevini yürütmüştür. kendisine almanya veya fransa büyükelçiliği teklif edilmiş, kendisi de nazi almanyasının uyguladığı zulümden hazzetmediğinden fransa büyükelçiliğini kabul etmiştir. ancak burada da nazilerden kurtulamamıştır.
fransa naziler tarafından işgal edildiğinde diğer ülkelerin tüm büyükelçileri konsolosluklarını kapatıp kendi ülkelerine geri dönmüştür. behiç erkin'e de geri dönmesi söylendiğinde o bunu kabul etmeyerek konsolosluğu açık tutmuştur. bu sayede de fransada bulunan türk yahudilerle birlikte yirmibin'den fazla yahudiyi de nazi zulmünden kurtararak türkiye'ye sağ salim ulaşmasını sağlamıştır. yahudiler tarafından büyükelçinin trenleri adı konan trenlerle fransa'dan türkiyeye bir çok yahudi getirilmiş ve naziler tarafından yakılmaktan kurtulmuştur. behiç erkin bizzat ölüm kamplarına giderek türk tebaasına bulunan fakat yakalanıp ölüm kamplarına atılan yahudileri de oradan çıkarmıştır.
kendisi mustafa kemal atatürk'ün e zaman zaman fikir danıştığı yakın arkadaşlarından birisidir. soyadı da atatürk tarafından verilmiştir. hiçbir şarta bağlı kalmadan, istediği gibi davranabilen ve doğru fikirler verebilen, özgür,hür anlamına gelen erkin soyadı mustafa kemal atatürk tarafından verilmiştir.
fakat maalesef bu kadar fazla önemli işlerde bulunmuş birisinin adı ülkemizde pek bilinmez. torunu emir kıvırcık'ın yazmış olduğu büyükelçi ve cepheye giden yol adında kendisini anlatan iki kitap mevcuttur. türkiye cumhuriyetine bu kadar büyük katkıları olan bir kişiyi tanımak amacıyla en azından bir tanesinin alıp okunması gerekir.
her zaman doğru bildiği şeyin arkasında durmuştur. kurtuluş savaşında atatürk behiç erkine cepheye asker sevkiyatını hızlandırmasını söyler ancak behiç erkin bunun yanlış olacağını düşünür ve emri yerine getirmez ve bunu atatürke telgrafla bildirir. atatürk de doğrusu ne ise onu yapınız der. bu olay da behiç erkini kurtuluş savaşında mustafa kemal atatürkün emrini yerine getirmeyen tek komutan yapmıştır.
--spoiler--
2. dünya savaşı sırasında, hitler'in yahudileri katlettiği dönemde, genç türkiye cumhuriyeti'nin almanya büyükelçisi, alman hükümetine şöyle bir başvuruda bulunur: osmanlı imparatorluğu döneminde anadolu'ya sığınan yahudi göçmenler vardır. (bkz: sefarad) bu insanlar yıllarca bizim topraklarımızda yaşadılar ve bir kısmı daha sonra avrupa'ya döndüler. alman topraklarında şu anda yaşayan ve aynı zamanda türk vatandaşı olan yahudiler bulunmaktadır. biz, bu vatandaşlarımızın can güvenliği için, onları türkiye'ye göndermek istiyoruz.
alman hükümeti, o zamanki dengeleri de göz önünde bulundurarak bu talebi olumlu karşılar. türk büyükelçi, elinden geldiği kadar yahudi'yi kurtarmak için, kendilerine başvurulmasını ister. yalnız bir şart konur, türk vatandaşı olduğunu ispat edecek her yahudi, en az bir cümle de olsa türkçe konuşuyor olmalıdır.
yüzlerce yahudi başvurur, türk vatandaşı olsun olmasın; kuyruklar oluşur büyükelçilik önünde. ve yahudilerin hepsi bir cümle kurar, imzasını atar ve özgürlüğüne kavuşur.
ne mi der bütün yahudiler: ne mutlu türk'üm diyene!
--spoiler--
1. Dünya savaşında Çanakkale de sevkiyat işleriyle büyük katkısı olmuştur.
2. Dünya savaşında fransız elçisiyken binlerce yahudinin hayatını kurtarmış.
Toprağı bol olsun.