beggar thy neighbour

entry4 galeri0
    1.
  1. 2.
  2. Çin Halk Cumhuriyeti'nin amerikan dolar rezervlerini artırarak , ucuz iş gücü ile ucuza imal ettiği ürünleri Amerika dışındaki ülkelere de ithal ederek pazarını genişletmesi sonucu ve üzerine para biriminin değerini aşağıya çekerek olası enflasyon tehditini minumuma indirmesi neticesinde Amerika'nın son dönemdeki dış ticaret açığı ve G-8 ülkelerinin rahatsızlığı da göz önüne alındığında kendi ekonomisini kapitalist üretim biçiminin doğal sınırlarını aşarak oluşturması ve diğer kapitalist ülke ekonomilerini tehdit etmeye başlaması bu duruma bir örnektir .
    2 ...
  3. 3.
  4. teorije göre en çok dış ticareti komşu ülkelerle yaparsınız ve devalüasyonlar vasıtasıyla ülke ulusal para biriminin, komşu ülke para birimleri karşısında değerini düşürerek, yani bir anlamda pariteye oynayarak dış ticarette daha fazla hacim yapma politikasıdır. eskiden yapılan ihracattan daha fazlası, ithalatta da daha azı hedeflenmektedir. günümüzde bu derece anlık parite değişimlerine başvurmak çok tehlikelidir. zaten sonuç olarak bu politika üretilen ürünlerin karşılığında ülkeye döviz girişini arttırsa da, ihracata konu olan ürünün dış piyasalara çok ucuza satılmasını sağladığı için eleştirilmektedir.

    son olarak "j" etkisi adı verilen teoriye göre de orta ve uzun vadede devalüasyonların hiçbir avantajının kalmadığı gibi bir tez de sözkonusudur.
    0 ...
  5. 4.
  6. beggar my neighbour olarak da (aksan değişimine göre beggar my/thy neighbor olarak da geçebilir) geçen, esasında frenkistanda bir iskambil oyunu adıdır. oyunun temel mantığı bir tarafın kazancının muhakkak diğer tarafın kaybı anlamına gelmesi.

    oyundan mülhem ifade ise ticarette korumacılık tartışmalarında kullanılan "beggar-thy-neighbour policy/strategy" ifadeleridir. bu politikalar/stratejiler kendi ekonomik sektörlerini koruyup diğer ekonomileri zarara sokma politikalarıdır. daha evvelde kota, tarife artırımı gibi araçlarla talebi yerli mala kaydırarak takip edilen bu politikalar gümrük ve tarife dışı engellere savaş açılmasıyla beraber parayı değerini artırıp/değerlendirerek enflasyonu düşürme şeklinde tezahür etmeye başlamıştır.

    türkçe çevirilerde "komşuyu muhtaç etme","komşuyu fakirleştirme", "komşuyu dilendirme", "komşuyu dilenciye çevirme" gibi karşılıklar kullanılabilir.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük