Bu zevatın ölümünden sonar Bakara Sûresinin 154. âyeti kerimesi nâzil olmuştu :
"Allah yolunda fiysebilillâh öldürülenlere (ölüler) demeyiniz !..
Hayır, diridirler.. Fakat siz farkında olmazsınız" !..
Gene Bedir Gazâsında öldürülen müşriklerden bir kısmı da şöyle idi:
1. Ebu Cehil bin Hişam, 2. Utbe bin Rebia, 3. Şeybe bin Rebia, 4. Velid bin Utbe, 5. Hanzala bin Ebu Süfyan, 6. Ukbe bin ebi Muayt, 7. Zem'a bin Esved, 8. Nevfel bin Huveylid, 9. Ebul Bahteri bin Hişam, 10. Nadr bin Haris, 11. Amr bin Süfyan, 12. Cabir bin Süfyan, 13. Münebbih bin Haccac, 14. Umeyye bin Halef, 15. Muaviye bin Amir, 16. Amir bin Zeyd, 17. Ukbe bin Zeyd, 18. Yezid bin Temin, 19. Abdulah bin Münzir, 20. Nübeyh bin Haccac..
Ve bunlardan başka 50 müşrik daha müslümanlar tarafından öldürülmüş bulunuyordu..
Bu gaza sırasında 25 yaşında olan Hazreti Ali (kerremallahu vecheh), aşağı yukarı 20 ye yakın müşriği öldürmüştü..
Harp artığı müşrikler, Mekke'ye vardıklarında Süraka'yı az kalsın parçalayacaklardı:
--spoiler--
- Ya Süraka başımıza gelenler hep senin yüzünden!
- Ne! Benim yüzümden mi? Ben ne yapmışım ki!
- Daha ne yapacaksın? Eğer savaş meydanından kaçmasaydın Mekke ordusu bozguna uğramayacaktı.
- Kim? Ben mi?
Kalabalık Sürakayı bunaltıyordu.
- Elbette sen!
- Emin olun ki ben Bedr'e gelmedim. Hatta sizin gittiğinizi bile nice zaman sonra işittim.
--spoiler--
Süraka şeklinde görünenin iblis; diğerlerinin de şeytanlar olduğunu nasıl bilebilsinlerdi?
bedir, medine'ye 80 mil mesafede bir köydür. mekke'den suriye'ye giden kervan yolunun üzerindedir.
müşriklerle müslümanlar arasında harp, ilk defa işte burada olmuştur.
bedir harbi, peygamberliğin 14 üncü, hicretin ikinci senesi ramazan ayında vuku' bulmuştur. hakk ile batıl arasında cereyan etmiş, tevdid şirke, iman küfre galib gelmiştir.
aslında maksat müslümanlar tarafından harp değildi. suriye'ye giden kervanın önü kesilecek kureyşlilere gözdağı verilecekti.
haberi alan ebu süfyan kervanın yolunu değiştirdi. 'damdam' adındaki haberciyi mekke'ye göndererek yardım istemesini söyledi. daha sonra ebu süfyan'ın kervanı kurtardığı haberi gelmesine rağmen, ebu cehil bedir'e varmakta ısrarcıydı; "biz buraya boşuna gelmedik, bedirde zafer şenliği yapmadan dönmeyeceğiz" dedi.
peygamber efendimiz (sav) duyumları alınca ashabı ile beraber bedir'e doğru harekete geçti. fahr-i kainatın ordusu 319 kişi olupi bunların 83'ü muhacirlerden (mekke'den medine'ye göç eden), gerisi ensardan (medinenin yerlileri) idi. orduda, gözcü süvarilerin kullandığı iki atla, münavebe ile binilen yetmiş deve bulunuyordu.
safra yakınındaki zefiran denilen yere geldiklerinde, kureyş'in mekke'den büyük bir ordu ile gelmekte olduğunu öğrendiler. o zamana kadar kureyş'in bu hareketinden haberleri yoktu. onlar, kervanın hareketine mani olmak için yola çıkmışlardı. bu haber üzerine meselenin rengi değişti. koca mekke ordusuna nasıl karşı duracaklardı? fakat, medine'ye dönmekte olmazdı...
esas ehemmiyeti savaş ya da yağma olmasından değil,tek bir insanın -sallallahu aleyhi ve sellem- davetiyle başlayan,dönemin her türlü sapıklık ve sapkınlıklarına meydan okuyan,tüm insanlığa gönderilen,her türlü sosyal-ekonomik-siyasi imtiyazı dağıtarak her hakkı her alanda sahibine veren,sonsuza dek hükümleri değiştirilemeyeceği Allah-u Teala tarafından va'dedilen bir dinin ilk mensuplarının,girdikleri ilk fiziki mücadeleden galip çıkmalarıyla sonuçlanan muharebedir.
ayrıca bu muharebede müşriklerin lideri pozisyonundaki ebu cehil ölmüştür,savaşın kazanılmasının mü'minlere sağladığı maneviyat bir yana,ehl-i imanın sayıca az dahi olunsa sadık ve salih olmak suretiyle herşeye galip gelebileceğinin ilk işareti olmuştur.
yine ayrıca,Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem'in bu harp öncesinde "Ey Allah'ım!Eğer sen bu grubu helak edersen artık sana yeryüzünde ibadet eden kalmayacak" cümlesinin de geçtiği bir dua ettiği rivayet edilir.
1000 kişilik müşrik ordusuna karşı 305 kişilik islam ordusunun kazandığı savaş. bu savaş sonucunda islamiyetin arabistanda hızla yayılması sağlandı. ayrıyetten bugün 1384'cü yıldönümüdür.
turan dursun yada durmasın ötesinde gelişen olaydır. göç eden bir kişi neden yagmalama olayına karışsın gariptir ki , savaş sonrası esirler arasında peygamber amcası ve peygamber damadı da bulunmaktaydı. amcasının inlemesine dayanamayıp ona hakaretler ettigi halde yine emir ile tüm esirlerin elini çözdüren, ayrıca peygamber damadı olan kişi fidye karşılıgı serbest bırakılacak. gerdanlık geliyor ve bu gerdanlık hz haticenin kendi kızına taktıgı kendi gerdanlıgıdır. düşünmek gerek burda bir peygamber kendi eşine ait olan bir gerdanlıgı kızının dügününde takıyor ve kızı esir için ölmüş annesinin en degerli eşyasını savaşmış olan birine veriyor esir serbest bırakılsın diye. peygamberin gözleri doluyor ve o kişilere rica ederek, üzülülerek gerdanlıgı almasanız olur mu diyor. bu üzüntüye karşı gerdanlık alınmıyor ve yine esir salınıyor. madem bir yagmacalık eziyet var bu şekilde davranışmı olur. esirlere bile iyi niyet mi olur ?
bazı şeyleri tam görmek lazım. art niyet olmadan ve tarafsız bakmadan görmek ve anlamak lazım.
meleklerin yardıma koştuğu savaştır. bu savaşın dışında bir de çanakkale savaşında bulunmuştur melekler yardım için.
bedir'de; islam devleti kurulmak üzereydi çanakkale'de ise islam devleti yıkılmak üzereydi. iki savaşta da insanların ne kadar güçlü bir maneviyatla dolu olduğunu göstermektedir bu durum.
islam devletinin medinede kurulmasından sonra müslümanlarla müşrikler arasında meydana gelen ilk savaş.Bu savaşa,yapıldığı kasabanın adıyla anılarak,bedir gazvesi denilmiştir.
Bu savaşın nedeni Müslümanlara göre Mekkeden göç eden 80-100 civarındaki müslümanın evlerinin ve mallarının Mekkeliler tarafından yağmalanmasıdır. Oysa bu gerekçeler aşağıdaki nedenlerden dolayı kabul edilemez:
1) Mekke' den hicret eden müslümanlar, islami kaynakların da özellikle belirttiği gibi fakir insanlardan oluşmaktadır. içlerinden Ebubekir haricindekilerin önemli bir mal varlığı yoktur. Bu nedenle Mekke' de yağmalanacak önemli bir mal varlığından bahsedilemez.
2) Göç eden müslümanların evini yağmalamaktan dolayı bütün Mekke halkı sorumlu tutulamaz. Adil yargı prensibine göre sadece yağmaya karışanların cezalandırılması gerekirdi. Oysa Mekke ticaret konvoyu yağmalanmak istenmiş, bu ise Muhammedin bir ayrım yapmadığını göstermiştir.
3) Haksızlığa karşı haksızlık yapmak bir peygamberin sıfatı olamaz. Mekke' de bir haksızlığın yapıldığını kabul etsek bile bu Muhammedin de benzeri bir haksızlık, saldırganlık yapmasını gerektirmezdi.
Bu nedenlerden dolayı islamcıların Bedir Savaşının kökenindeki müslüman saldırganlığını örtme amacıyla gösterdikleri bahaneler gerçekçi değildir. Asıl neden Mekke'den Medine'ye göçe eden Müslümanların geçim sıkıntısına düşmesidir. Her ne kadar Medineli müslümanlar onlara bir miktar yardım ediyorduysa da bu Muhammedin amacına ulaşması için yeterli bir maddi yardım değil idi, ancak karınları doyuyordu. Medine'de zor durumda idiler çünkü yeterli toprakları yoktu. Müslümanların büyük çoğunluğu fakirlerden oluşuyordu. Ayrıca hayvancılık, tarım gibi işlerden kazanç sağlamaları uzun zaman alacaktı. Oysaki askeri güç kullanarak kervan yağmalamak, müslümanlığı kabul etmedi diye bahanelerle komşu kabileleri saldırmak, bu şekilde köle, mal ve toprak elde etmek daha kolay ve kısa bir yol idi. Muhammed bu yolda oldukça başarılı olmuştur.
Müslümanlar ile Mekke müşrikleri arasındaki ilk savaş olan Bedir Savaşı, Şam' dan dönmekte olan bir Mekke ticaret kervanını yağmalamak isteyen Müslümanların yaklaşık 300 kişilik bir askeri birliği bu iş için Medine' den yola çıkarması ile başlamıştır. Haberi alan Mekke müşrikleri de askeri bir birlik hazırlayıp kervanlarını savunmak istemiştir. iki birlik Mekke ve Medine arasındaki Bedir denilen bir bölgede savaşa tutuşmuş ve müslümanlar galip gelmiştir. Yaklaşık 70 Mekkeli müşrik bu savaşta öldürülmüş ve Muhammedin emriyle hepsinin cesedi bölgedeki bir kuyuya balık istifi atılmıştır.