bezzazistan dan gelir. bez satılan yer anlamındadır. osmanlı dönemi alışverişin kalbi sayılabilecek çarşı merkezleri ve o günün şartlarında ki bankadır. taş duvarı ve demir kapısı buran güvenliliğini gösterir. günümüzde bunların yerini alışveriş merkezleri almaktadır.
aynı büyüklükte kubbelerle örtülü osmanlı çarşı yapısı. 14 yüzyılda ortaya çıkmıştır. özellikle değerli eşya satışında ve tüccarın değerli evrak ve mallarının depolanmasında uzmanlaşmış bir mekandır.
farsça kökenli bir sözcük. özgün hali bezistandır. bez, dokuma bulunan veya satılan, dokumacıların bulunduğu yer olarak açıklanabilir; ama bir alışveriş yapısı değildir. osmanlı şehirlerinde kervanların getirdiği değerli ticari malların piyasaya düşmeden önce depolandığı yerler.
farsçadan gelen bir kelimedir. değerli, kıymetli kumaşlar, mücevherler ve buna benzer eşyanın alım satımının yapıldığı üstü kapalı, korunaklı çarşıların bütününe verilen isim. bir çeşit kapalı çarşıdır. bedesten kelimesi '' bezciler çarşısı'' anlamına gelmektedir.
Dumlupınar üniversitesi kampüsü içerisinde yer alan bölüm. burada market, yemekhane, bankalar ve diğer işlemlerinizi yapabileceğiniz yerler bulunmakta.
dumlupınar üniversitesi merkez kampüsü içinde yer alan içinde yemekhane, postahane, A101, yapı kredi, bulunan kampüsün hemen heryerinden görünen kubbeli mekan.
Kapalı çarşı. Osmanlı zamanında iş ve ticaret yaşamının yoğunlaştığı belli merkezlerde bu adı taşıyan iş merkezleri yapılarak esnafın mal ve para varlığı güvenceye alınmıştı. istanbul Kapalı Çarşısı'nda olduğu gibi, bedestenlerin içinde ayrıca daha küçük çapta ve özel bir iş kolunu ilgilendiren bedestenlerde bulunurdu. (Cevahir Bedesteni gibi.) Ayrıca buralarda, varlıklı aileler depo ve mağaza kiralayarak servetlerini en iyi şekilde korumayı amaçlarlardı. Bedestenler yangına, hırsıza, soyguna karşı son derece korumalı yapılardı.