bildiğimiz değiş tokuş.
ama aynı zamanda hukuk ve bürokrasi dilimizin günlük hayat ile mesafesini özetliyor.
bir de, becayiş berkemal diyesini getiriyor adamın.
çok güzel paraya dökülebilecek bir olay.
şöyle örnekleyeyim; diyelim ki ben istifa etmeyi düşünüyorum. bir müddet çalışmayacağım. ama yine de kurumiçi atamaya giriyorum ya da şu an çalıştığım yer iyiyse orayı teklif ediyorum. hiç olmadı istifa edip açıktan atamaya giriyorum (açıktan atamalardaki kadrolar kurum içinden daha iyi yerler olur genelde). neyse, sonuç olarak vasat ya da iyi bir yere tayinim çıktı ya da halihazırda orada çalışıyorum. ama istifa edeceğim. diyelim ki kütahya. hemen becaiş sitesine girip kütahya'nın karşısına becaiş teklif ettiğim yerleri ağrı, kars, hakkari, bitlis vs ile döşüyorum. bu illerdekiler de zaten teklifime dünden razı. onlarla para karşılığı becaiş yapıp (ortalama 20bin tl) yeni görev yerimde istifa ediyorum. parayı veren doğuda çalışmaktan kurtulup eşine dostuna kavuşuyor, ben de zaten istifa edecekken bir de havadan 20bin tl kazanıyorum.
işte böyle bir okazyon.
Aynı kurumun farklı mahallerinde çalışan memurların -derece ve maaş denkliği aranmaksızın- aynı sınıfta bulunmak kaydıyla (mesela genel idare hizmetleri) karşılıklı olarak yer değiştirebilmelerini ifade eder. Ancak bu durumda dahi atamaya yetkili amire geniş takdir yetkisi tanınmıştır. (657 s. DMK Md. 73)
Bu kanun hükmü yer değiştirme ve atanma şart, usül ve esasları kendi özel kanunlarıyla (örneğin polisler) düzenlenen kamu görevlilerini kapsamaz.