rekabet kurulu süpermarketlere soruşturma açıyor.
yaş sebze meyvayı neden pahalı satıyorsun diye...
Yeni Mağazacılık A.Ş.
BiM Birleşik Mağazalar A.Ş.
Şok Marketler Ticaret A.Ş.
Migros Ticaret A.Ş.
Hakmar Gıda Tur. Hayv. inş. San. Tic. Ltd. Şti.
UCZ Mağazacılık Ticaret A.Ş.
Carrefoursa Carrefour Sabancı Ticaret Merkezi A.Ş
Makro Market A.Ş.
Adese Alisveris Merkezleri Ticaret A.Ş.
Özen Alışveriş Hizmetleri A.Ş.
Yunus Market işletmeleri Ticaret A.Ş.
Yeni Çağdaş ihtiyaç ve Gıda Maddeleri inş. Tic. Ltd. Şti.
Mopaş Marketcilik Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Ersan Alışveriş Hizmetleri ve Gıda San. Tic. A.Ş.
Altunbilekler Ticaret ve Sanayi A.Ş.
Soykan Tük. Mal. Paz. San. Tic. A.Ş.
Başgimpa Başdurak Gıda iht. Mad. Tic. ve San. Ltd. Şti.
Gimsa inşaat Sanayi Ticaret Turizm ithalat ihracat Ltd. Şti.
Çağrı Gıda Temizlik Maddeleri inşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Bildirici Gıda Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.
Turgut Seyhan ve Kardeşleri Gıda San. Tic. Ltd. Şti.
Şafak Gıda ve Dayanıklı Tüketim Maddeleri Ticaret Sanayi A.Ş.
Metro Grosmarket Bakırköy Alışveriş Hizmetleri Tic. Ltd. Şti.
soruşturma açılan marketler bunlar.
şimdi de bankalara döviz soruşturması, basit olarak anlatmak gerekirse; doları pahalı satıyor alıyor diye...
halk döviz topluyor, vatandaşın bankalarda biriktirdiği yastık altına koyduğu döviz tavan yapmış. diyelim ki dolar sanal olarak gerçek değeri üzerinden işlem görüyor.
rkonomi çok iyi veya korkacak birşey yok. eğer dövizi bankalar böyle yüksek tumasa ne olurdu?
iflas konkordato işsizlik bütçe açığı ortamında vatandaş daha fazla döviz alınırdı, aslında böyle bir durum varsa hükümet bankalara teşekkür etmesi gerek.
çok yanlış tutum davranış içindeler, bu durumu ifade edecek söz bulmakta zorluk çekilmesini boşverin de; insanın korkudan titremesine neden olacak şekilde davrandıklarını görmüyorlar.
ister domates ister dolar olsun, ceza yaptırımı güç ile bir malın fiyatını belirleyemezsiniz. o malın fiyatını piyasa ve şartlar (sistem) belirler.
tezgahta satılan domates dolar ile yetişiyor.
tohum gübre iş makinesi malzeme vb yanı sıra sulamak için petrol veya yurt dışından aldığımız doğalgazı çevrim santrallerinde yakıp elektrik üretmek gibi enerjide, nakliyesinde kullanılan kamyon vs hepsi dolar ile ödeniyor ithal edilyor.
bunun için domates de dolar da değerleniyor ve bunun finansman maliyeti olarak faizler de yukarı çıkıyor.
hükümet yanlış yönlendiriliyor ki bu vb durumlar daha fazla sermaye çıktısına neden olur ve ayağımıza kurşun sıkıyoruz.
Spekülatör siyonis cp morgan eliyle iş çeviren fırsattan istifade yapan bazı bankalara karşı yapılan incelemedir. iyi oynuyorlar bizimle. Fakat önlemler yetersiz. Eksik. Kusurlu. Hatalı. iktidar bu konuda pasif. Atıl. Kapasitesiz. Yetersiz. Tedbirsiz. Otokontol denetim ve hakimiyetten uzak. Herşey olup bittikten sonra geç kalınmış müdahalenin getirisi çok az. Paraya hükmetmek istiyorsanız bankaların yönetimine hükmetmelisiniz. Kuralları çiğnerlerse gerekirse çökün tepelerine. Asla taviz vermeyin. Gözünün yaşına bakmayın hiçbirinin. Milli bir Dolar politikası olmadan bu işler olmaz. Yasal düzenleme kaçınılmaz. Döviz tek elde toplanmalı. Önüne gelen dövize sahip olamamalı. Kimin aldığı kimin verdiği anında görülmeli. Yoksa canımıza okurlar. Bir darbeyi daha atlatamayabiliriz.
Spekülasyon...
Neyse, gavurcayı boşver; herkesin anlayacağı basit dilden konuşalım.
Fiyatlarda oynamak haksız kazanç suçtur. Bunu kim yaparsa ve hangi ekonomik model-sistemde olursa olsun cezalandırılır, izin verilmez.
Bankalar sadece sizin paranızı ziynet eşyanızı sakladığınız bir kasa değildir.
Mesela; leasing denen kiralama sistemi hizmeti verir.
Bir fabrika iş yeri bir mal (beyaz eşya) üretiyor. Üretim kapasitesi artımı nakliye satış ve servis noktası için makine araç gereç taşınmaz mal vb şeylere ihtiyaç duyuyor.
Üretim bandını otomasyona geçirip iş gücü ve üretim miktarı açısından kazanç sağlamak gerekli olan makine almak, üretilen malın taşınması servis araç gereçler gibi ihtiyaç duyulan kalemleri firmalar kiralama yoluna başvuruyorlar.
Banka bunları karşılamak için aldığı makinelere ödemeyi dolar veya Euro cinsinden yapıyor.
Fiyatlandırma baştan dövize endeksli oluyor.
Neden dövize endeksli oluyor da TL olmuyor?
Üretmiyoruz, alınan mal hizmet açısından dışa bağımlı olduğumuz için.
Böyle olunca banka veya bankadan leasing hizmeti alan üretici pozisyon olarak kendini dövize endeksliyor.
Bir de ihraç edilen, üretilen malın içinde ithalat oranı bazı kalemlerde %70-80 oranına çıkması da var ki ister istemez finansal üretim tüketim sanayi olarak tüm ekonomik sistem içinde olan aktörlerin dövize göre üretim yatırım yapmaları kaçınılmaz.
Bunun için ister sanayici, ister bankacı, isterse pazarcı, isterse oğlunun cep telefonunu yenilemek isteyen öğrenci babası veya kızını evlendirmek isteyen anne kendini dövize göre hazırlıyor ve CP Morgan gibi yatırım bankacılığı, kredi kurumlarının açıklama öngörülerine göre hareket eder hale gelmiştir.
Peki bu CP Morgan denen Yahudi neden bizlerle uğraşıyor?
Türk müslüman olduğumuz için.
Evet de, neden Almanya ile uğraşmıyor?
Gavur, gavuru tutar onun için.
Tamam da, bir de şu var; Almanya ile de uğraştı.
Volkswagen örneğinden girip, mesela; Porche Cayenne için Amerika Avrupa'da satış yasaklı olmasına, milyarlarca dolar Volkswagen'e ceza (sadece ceza olarak ABD de 15 milyar dolarlık ceza ödedi Volkswagen ve araç başına da araç sahiplerine 10 bin dolar ödeme düşünülürse; 20 milyar dolarlık bir tutara yaklaşan ödeme ki, ceza davası açılmaması için anlaşmalar ile yapılan ödemelerini de hesap ederek... Bir dakika ya, Volkswagen grup Türkiye'de de araba satıyor diye biliyorum doğru değil mi? Bize böyle bir ödeme tazminat davası falan olmadı. Neyse konu dağılmasın) satış kaybı, cezalar, geri çağrılan araçlar, ödenen tazminatlar, üretim bandında olan araçların geri çekilmesi ile ortaya çıkan durumun telafisi için maliyetin en az 50 milyar dolar olduğu (bu durumun giderilmesi için lobi reklam promosyon servis de buna dahil olup) böyle rakamlar telaffuz edildiğini duymus olmalısınız.
Pardon, duymuş olamazsınız. Cayenne satışına yasak gelip Avrupa ve Amerika'da toplatılıp Cayenne motorunu yapan Audi'nin gırtlağına çökülüp, diğer Volkswagen sahipleri mahkemelere koşup bireysel olarak davalar açarken, tüketici ve çevreci dernekler ayağa kalkmış kendi davalarını açarken Türkiye kulağına tıkılmış pamuk gözüne takılmış gözlük sayesinde bunları görmedi duymadı.
Pamuğun ve gözlüğün işini yaptığının hakkını verelim ve pamuğa ve gözlüğe verilen paraya değmiş olmalı.
Neyse, böyle yüksek meblalar dönen bir ortamda CP Morgan gibi yatırım bankacıları finans kurumları Volkswagen ile Almanya ile uğraşmadı mı sanıyorsunuz?
Volkswagen, Audi, Porsche, Bentley, Skoda, Seat, Lamborghini ve Bugatti’nin yanı sıra Ducati, Scania ve MAN gibi markaları da bünyesinde barındırıp, ayrıca; tahrik dişlileri üreten Renk AG gibi bilinmeyen şirketlere de sahip olup, firmanın altında 12 büyük marka yer alıyor.
Ancak Grup, aslında sandığınızdan çok daha büyük. Öyle ki, Alman otomobil üreticisinin dünya çapında tam 120 tane fabrikası olan bir dev ve emisyon skandalı yaşanırken CP Morgan gibi yatırım bankacılığı yapan Yahudi (!) Dış mihraklar (!) Volkswagen Almanya ile uğraşmadı mı sanıyorsunuz?
Volkswagen'in başına bu bela geldiğinde yatırım bankaları finans şirketleri akbaba gibi bu dev şirketin başına üşüştü.
Ne mi oldu?
Almanya, Volkswagen gibi dış ticaretinin teknolojisinin lokomotifi olan şirketine karşı tutumu sanki postdamer meydanında (Berlin) simitçi tezgahının kaldırılması gibi karşıladı ve kalkıp milli beraberliğe darbe, ülkemizi bölmek çökertmek istiyorlar, ekonomik saldırı, hainler, dış mihraklar, bizi çekemiyorlar, bu oyunu bozacağız, milli seferberlik, Volkswagen'i yedirmeyiz gibi komiklikler yapmadı.
Gerçekten Volkswagen tarafından ödenen cezalar tazminatlar ne kadar büyük olduğunu anlamak için bir örnek: Volkswagen, Porche hisselerinin tamamını 5.6 milyar dolara satın aldı. Ceza olarak 3 tane Porche firması kadar parayı ödedi.
Volkswagen emisyon skandalı için sadece ABD de 15 milyar dolar ödedi.
Biliyorsunuz, Volvo otomobil segmentini Çinli geely firması 1.8 milyar dolara satın aldı.
Volkswagen, ceza olarak 8 tane Volvo otomobil segmentinin parasını ödedi.
Bir de Avrupa'da yaşanan ispanya, Yunanistan, irlanda gibi ülkelerin başını çektiği ekonomik kriz ile CP Morgan gibi yatırım bankacılığı finans şirketleri krizin faturasını finansman maliyetini yardımı Almanya üzerine yıkmaya çalıştılar.
En fazla üretim likitide açısından başta olan ve Avrupa'nın lokomotifi olan Almanya her yönden sıkıştırılırken adı konulmamış ekonomik savaşta Almanya'da meydanlarda turp ısıran insanlar ve eeey dış mihraglar diyen insanlar yoktu.