başkanlık sistemi

    388.
  1. https://galeri.uludagsozluk.com/r/988360/+
    dün başkası vardı system tehlikeli idi ama bugun kendileri olunca sistem şart oldu.demekki herkes kendine müslüman.
    23 ...
  2. 408.
  3. 683.
  4. yapılacak olan referandumundan çıkması kuvvet ile muhtemel hayır cevabı sonrası neler yaşanacağının az çok belli olduğu sistemdir. bu millete en ufak bir faydası bile olmayacak bir şey için ülke böylesine yangın yerine dönmüşken tüm odaklanmanın üzerine verilmesi çok mantıksız..

    terör aldı başını gitti ekonomi tükenme noktasında dolar tavanı deldi geçti benzinden tut yiyecek içeceğe kadar her şeye korkunç zamlar geldi dış politika tepe taklak gidiyor içeride ise durum vahim ama bakıyorsun tek gündem her zaman başkanlık sistemi..
    19 ...
  5. 680.
  6. sayın cumhurbaşkanının memlekete doping etkisi yapacak dediği sistem. ne olacak, bir günde uzaya mı çıkacağız? süper güç mü olacağız? ülkedeki tüm terörü, insanlar arasındaki kutuplaşmayı mı bitireceğiz?

    bunların hiçbiri olmayacak. üstelik her gün, günümüzün bir öncekinden daha berbat geçmemesi için dua edeceğiz.

    meclisi feshetme yetkisi her ne olursa olsun tek kişinin elinde toplanmamalı. sen abdülhamid misin? padişah mısın, kral mısın?
    17 ...
  7. 871.
  8. 601.
  9. şu anda anayasa komisyonunda gorusulmekte, ulke yaniyor bunlar hala baskanlik pesinde, baskanliginizi sikeyim.
    17 ...
  10. 12.
  11. böyle bir başbakanla tehlikelidir.nitekim oturduğu koltuk haric her yeri satabilir.
    19 ...
  12. 421.
  13. ahaha ya kemal atatürk gibi bir adam vardı da biz mi istemedik başkanlığı? ben bu adamın başkan olmasına razı olmam, olana da hiç iyi niyetli bakmam.

    bir kere başkanlık nedir ne değildir bilmeyip sırf tayyip var diye başkan başkan ölüp bitiyorsunuz.

    ülkenin batışı bunun sonucunda olur eğer olacaksa da. kendini bir de amerikayla ingiltereyle karşılaştırmış ya bir git.
    19 ...
  14. 674.
  15. 6.
  16. 10 yıl içinde türkiye'nin geçeceğini düşündüğüm yönetim biçimi. bununla beraber eyalet sistemi de gelecek tabii..

    edit:

    neden eyalet sistemine geçilecek yazdığımı ben bile hatırlamıyorum ama yazmışım işte, dursun.

    başkanlık sisteminin yapısı aşağı yukarı şöyle:

    başkanlık sistemi bir başkan ve senatodan oluşur. halk; başkan için ayrı, senato için ayrı oy kullanır. belediye başkanı ve belediye meclisi gibi düşünün.

    başkan seçilirken ilk turda yüzde 50'yi geçen olmazsa ilk 2'ye giren adaylar ikinci tura kalır ve yüzde 50'yi geçen başkan olur.

    senato seçilirken herkes istediği partiye oy verir, seçim barajı diye bir şey yoktur. mesela senatonun 100 üyeden oluştuğunu düşünelim, baraj olmadığı için bu 100 üyenin içine küçük partilerden de seçilenler girebilecektir. akp: 43, chp: 30, mhp:12, bdp: 6, sp: 4, dp: 4, bbp: 1 senatöre sahip olabilecektir.

    başkan her yasayı mutlaka senatodan geçirmek zorunda olduğu için kendi partisinin dışında da desteğe ihtiyaç duyacaktır.

    görüldüğü gibi parlementer sistemde yüzde 10 barajı olduğu için meclise girebilen partiler oy oranlarının çok üzerinde milletvekili çıkarıp hükümet oluşturmakta ve bu şekilde başbakan istediği kanunu meclisten geçirebilmektedir. demek ki neymiş, başbakan, başkana göre daha güçlüymüş.

    başkanlık sisteminin en önemli avantajı istikararlı bir sistem olmasıdır. parlementer sistemde koalisyonlar istikrarı bozabilmektedir. fakat tekrar söyleyelim, parlementer sistemde başbakan, başkanlık sistemindeki başkandan daha güçlüdür.
    19 ...
© 2025 uludağ sözlük