13 eylül anayasa değişikliği referandumu sonrasında tartışma programlarının konusu olmuştur.ancak durum hiçte programlarda anlatıldığı gibi değildir.kimi programlarda padişahlığa benzetiliyor ancak monarşik ya da oligarşik bir yapısı yoktur teorik olarak.
akp'den, rte'den gelen başkanlık sistemi sadece eyaletlere ayrılma ile sonuçlanır; o eyaletlerin adını tartışma aşamasında olma olasılığı çok yüksek olup, bazı bölücülerin işine gelecek bir şekilde sonuçlanma olasılığı yine çok yüksektir.
sistem sadece abd'de başarıyla işleyebilmektedir bunun sebebi ise abd'de katı parti disiplini olmamasıdır .başkanlık sistemi latin amerika ülkelerinde ve bazı afrika ülkelerinde de denenmiştir ve nihayetinde baskıcı yönetimler , diktatörler ortaya çıkmıştır . türkiye'de de katı parti disiplini vardır , bu sebeple başkanlık sistemi ülkemiz bünyesine uygun değildir .
başkanlık sistemi uzun vadede ülkemiz için gereklidir ancak önce halkımızın iyi eğitilmesi gerekiyor .
akp nin referandum sebebi... onca yalan dolan , demokrasi ve özgürlük laflarının ardında geleceğin padişahı olma hedefindeki tayyip'in istediği sistem.
seneler evvel anti-demokratik bir şekilde tek partili sistem ile milli şef tadında zaten yaşamış olduğumuz, demokratik modelinin ise dünyanın bir çok modern ve cumhuriyet rejimi ile yönetilen ülkesinde uygulandığı gerçeği ortada iken (en bariz örneği abd) şu anki sistemden çok da büyük bir fark yaratmayacak sistemdir. ha illa ki başbakan ve cumhurbaşkanı yetkilerinin devlet başkanı olan tek kişinin elinde toplanması şart mıdır? değildir. ancak diğer yandan da cumhurbaşkanlığı - esaslı incelendiğinde - sembolik bir makamdır. bir yasayı iki defa veto hakkı dahi yoktur bu makamda oturan kişinin.
bazıları çarpıtıp meclisin kapatılması ve padişahlık benzetmesi yapmış. hayatını üyesi olduğu gençlik kollarının sloganlarıyla yaşamak yerine kendi beyninizi kullanın artık yahu. a görüşü kusursuz değildir. b de değildir. c de değildir. hepsinin içinde doğruları da vardır yanlışları da vardır. aklınızı kullanın da sentezleyin şunların hepsinin doğrularını kendi doğrunuz olsun. bitki gibi yaşamayın.
manipülasyonun daniskasını gerçekleştiren akp'nin yakında türkiye'de hayata geçireceği sistem. şu değişikliği gördükçe nasıl da iğreniyorum bir bilseniz. ama takdir etmekten de kendimi alamıyorum, niyetleri iyi-kötü olsun gerçekleştiriyorlar..andavallık hiçbir şey yapmayanlarda, yapamayanlarda.
başkanlık değil padişahlık gelsin. meşrutiyete dönelim. hatta ertesi gün devrim yapalım komünizme ordan faşizme ordan da şintoist teokrasisine geçelim, bu memlekette hiçbir şey değişmeyecek. ayan olanı beyan etmedikçe de taşlar yerinden oynamaz.
şimdi türkiye'de olan sistem o kadar demokratik ve süpersonik bir sistem ki vatandaş, 40 küsür milyon seçmenden biri olmanın dışında bir etkisi yok. politikacılar için bir mühürden ibaretiz. böyle olunca da güden güdene olur tabi.
işbu entryi okuyan arkadaşım sana soruyorum. en son ne zaman hakkını sonuna kadar aradın? okuyorsan ne zaman hocana karşı çıktın, hocan da sen haklı olsan bile sana hak verdi ve sistemde bir şeyler değişti. ya da başka bir yerde. gişesini bırakıp namaza giden akbil görevlisine ne zaman itiraz ettin? soruyorum sana. işine gelince bik bik demokrasi diye ötmeyi biliyosun.
hiçbir toplumda iktidarda olan güçler halkı bilinçlendirme çabasında olmamıştır olamaz da. demokrasi denen nane sivil toplumla vardır. hakkını arayan bireylerle vardır. korkak, pısırık insanlarla değil. en ufak bir haksızlıkta şikayet eden, hakkını arayan bireyler varsa bir ülkede demokrasi vardır. yoksa bizimki gibi olursa ekime kadar olmazsa sikime kadar anlayışının son 30 yılına hakim olduğu bir ülkede demokrasinin d si yokken halen daha varmış gibi davranırsanız, o zaman birileri gelir aynı silahla alnınızın çatısına mermiyi koyar. tek kelime de edemezsiniz.
bu "sivil" türk toplumu için başkanlık da gelse aynı, ne gelse aynı. herkes günlük ekmeğinin derdinde.
şark bülbül'ün den bir replik ile bitirmek istiyorum. "bu maraba kısmını her zaman borçlu bırak ki istedğini yaptır"
birileri yırtınıyor bu sisteme geçersek güzel olur öyle olur böyle olur diye.
başkanlık sistemine geçince eyaletlere ayrılmıyor muyuz ? ayrılıyoruz.
pkk kökenli kürtlerin ve bunları destekleyen dış güçlerin işine gelecek.
ee ülke bölündü daha neyini savunuyorsunuz.
tayyip'in ısrarla "ülkemiz için faydalı olacak" dediği sistem.
tayyip söylüyorsa kesin kendi çıkarınadır, kendisi son seçimlerden sonra çekileceğini açıkladı zira.aman dikkat, bari yönetilme hakkımızı kaptırmayalım şu adama.yoksa daha çok uzuuun yıllar götürmeye devam edecek bu adam.tabii hamili kart yakınları da!
çoğunun ezbere karşı geldiği sistem. nereden anlıyoruz bunu? padişahlıktan söz ediyorlar çünkü. bunun, eğer düzgün bir sitem halinde işletilirse, padişahlığa en uzak sistem olabileceğini bilmiyorlar. yerel yönetimleri güçlendireceğini ve kürt meselesini çözülmesinde çok büyük mesafe aldırabileceğini anlamıyorlar.
ama bu sitemi desteklerken, benim bir şartım var: hukuk da amerikan modeline göre olacak. amerika'dakinin aynı. jüri ve avukatlık sistemi dahil.
şimdi amerikan modeli lafı kafaları karıştırmasın, antiemperyalistliğimize halel vermesin diye bir not düşeyim: fransızların bile vazgeçtiği 19.yy fransız sitemini kullanıyoruz bugün. daha mı iyi sizce?
halkın ne olduğunu hiç bilmediği, türkiye ye getirilmesini de istemediğim ve istenilmeyecek sistemdir. neden istenmeyecektir çünkü ne kadar iyi olursa ya da olacaksa olsun, bu kadar yıl bir sistem devam etmektedir. başkanlık sistemi bilinmediği için sorunlar çıkacaktır.
başkanın yanındaki, bizim o bakanı, bu bakanı, şu bakanı dediğimiz kişiler halkın seçmediği, başkanın atadığı bürokratlardır. ülkede işler boka sararsa tüm sorumluluğu tek kişiye yükleyebilelim fikrinden doğmuş bir sistemdir. türkiyede her başbakan "tek adam" olmaya çabaladığı ve türkiye halkının da bu konuda midesi yumuşak olduğu için türkiyede boka sarabilme ihtimali vardır.
çabuk sinirlenen insanların izlememesi gereken adamdır. pardon adam dedim, kendisi adamlık sıfatını hakedecek davranışlar sergilemez. çirkefliği suratına ve fikirlerine yansımış hastalıklı biridir. ne zaman yakılıp kireçli toprağa gömülürse, insanlığa yararı olduğu tek şey bu olur.
AKPli salaklıklarından dolayı vatan haini durumuna devamlı düşen seçmenlerin iktidarda Tayyip'in tek başına sonsuza dek kalacağını düşündüğünden desteklediği olaydır. Aynı Tayyip ülkede sadece iki tane siyasi görüşün yani iki tane partinin olmasından da bahsediyordu. Ne olacak ileride Tayyip'in ardılı gelmez Kılıçtaroğlu'nun ardılı gelir körler sağırlar birbirini ağırlar. Ne güzel.
Bununla beraber Amerika'dan başka hiçbir ülkede işe yaramamış sistemdir. Amerika da o sistemi yüzlerce yıldır kullanıp bir kültürünü oluşturmuştur o yüzden işe yaramıştır yoksa bugün amerika'ya yeni bir sistem gibi koysan amerikalılar da boka batırır ülkeyi.
Ayrıca yerel yönetim, tırıvırısı da United states of america gibi ülkeler için geçerlidir.
hani "state", Türkçesi Amerika birleşik devletleri, öyle bildiğin Karadeniz eyaleti olacak falan filan değil, daha düne kadar birbirini boğazlayan adamların eyaletleri, birbirlerine ekonomik çıkar harici hiçbir bağı olmayan adamların eyaletleri, bizde ne? Benim sik kadar coğrafyada istanbulludan, izmirliden, Sivaslıdan, Erzurumludan ne farkım var? neyin yereli neyin yönetimi? . Ha dersen ki bir Türk birliği kuralım Ona da Türk birleşik devletleri desinler başkanlıkla yönetelim o bile Şuan Türkiye'nin başkanlıkla yönetilmesinden ve fayda sağlanmasından şu şartlar altında daha mantıklı.
Ha bir de Kürt döllerinin sözde Kürt sorununun Türk milleti aleyhine, Türk devleti aleyhine Kürtler, ermeniler, Avrupalılar, araplar, amerikalılar lehine çözümü için umududur. Adamlar haklı ne güzel Antep'in islahiyesi bile TRT 6 denen ucube kanalda Kürt nüfusun yoğun yaşadığı ilçe gibi gösteriliyorsa yerel yönetim olunca Türk çocukları Kürtçeyle eğitim veren, sikim sokum müfredatlarla APonun kurtarıcı olarak gösterildiği okullara eğitime gider. Tabi sizin gibi Kürt döllerinin isteği bu. Lakin bir Türk çocuğu için binlerce kürt dölüne kıyılır haberiniz olsun ki siz çoktan Katlettiğiniz Türk çocuklarıyla kotayı doldurdunuz. Tayyip denen kürtçü de bugün var yarın yok, Türk Milleti de uyur yarın uyanır.
Başbakanın tek adam olma hevesiyle ortaya attığı tartışmadır. Türkiye'de uygulanabilirliği yoktur. Parlamenter demokrasiyi tam sindirememiş buna rağmen anti demokratik eylemlerin odağı olmuş bir ülkeden söz ediyoruz böyle bir ülkeye başkanlık sistemini getirmek diktatörlükden başka birşey ortaya çıkarmaz. Meclisin bile Yürütmeyi denetleyemediği bir sistemden söz ediyoruz ve bu sistemin demokratik olmadığını bilmem söylememe gerek var mı ? örneğm Abd'de sadece iki parti vardır Türkiyede zaten hali hazırda temsilde adaletsizlik varken böyle bir sistem Demokrasinin sonu olur.
istikrar deniliyor ama komikde olmuş tamam istikrar olsun ama unutmayın ki modern demokrasilerde halk egemenliğini 3 kuvvet eliyle kullanır bunlar yasama,yürütme ve yargıdır bu üçü birbirini dengelemek zorundadır. Bu sistem ise Yürütmenin yasama ve yargıya tahakkumunu getirecektir kaçınılmaz olarak. ve bu denge bozulduğunda demokrasi filan gelmez unutmayınız ki Hitler'de seçim kazanarak gelmiştir o koltuğa.