padişahlıkla alakası olmayan sistem. he tabi siz padişahların 5 senede bir halk tarafından seçildiğini zannediyorsanız o başka.
sanırım itirazlar başkanlık seçiminde recep tayyip erdoğan aday olup ve sürekli seçilme ihtimaline geliyor. Koşulları sağlayan her türk vatandaşı aday olabilir. adam seçiliyorsa padişahlık mı lan bu deyip gerizeaklılık etmenin alemi yok. çıkıp mantıklı bir muhalefet yapıp seçimlerde sen kazanmaya çalışırsın. kazamanazsan da saygı gösterip oturursun.
zaten tayyip erdoğan ın bu kadar oy almasının nedeni her öneriye saçma sapan muhalefet yapan, başkanlık sistemine padişahlık diyecek kadar şaşırmış acayip bir muhalefet değil mi.
o değil de başkanlık sistemi türkiye nin bölünmesine neden olurmuş. böyle argümanlarla gelen muhalefetle neyi tartışabilirsin ki. adam dünyadan kopmuş ayrı bir hayal aleminde yaşıyor.
abd ve fransa gibi ülkelerde halihazırda uygulanıyor. bir sorun var gibi de gözükmüyor. oturulur enine boyuna tartışılır. ama mantıklı argümanlarla. padişahlık lan bu deyip yüzeyselliğin dibine vurmadan.
pekeke lilerin yana yana istediği sistemdir..yakında 23 nisandan vazgeçip 4 temmuzumu kutlıcaz acaba diye düşündürür isnsanları..malum amerikadan herbişeyi kopyala yapıştır yapmaya çalışıyoruz ya...
kuvvetler ayrılığı yerine tüm erkin tek kurumda toplandığı sistemdirki, ülkemde aklı başında adam olmadığından ve köklü bir devlet politikamız olmadığından, 50 yıl önce kurulan dar ağaçlarını tekrar canlandırabileceği için sakıncalıdır. ATATÜRK yaşasaydı, ya da yeni bir atatürkümüz olma şansı olsa idi sonuna kadar desteklerdim. zira ülkem yap boz tahtasına dönmüş durumda, kararlı bir iç ve dış siyaseti mumla arıyoruz.
şu anda da fiilen yürürlükte olan kurum. akp'de herşey tayyip erdoğan'ın iki dudağı arasında değil mi?
-- kim milletvekili olacak?
-- kim parti il/ilçe başkanı olacak?
-- oylamalarda ne oy verilecek, eller neye kalkacak?
hatta hatta milletvekillerinin boş kağıta imza atıp, kanun tasarılarında kullanmak üzere vermeleri gibi. Ülkeyi fiilen bir kişi yönetiyor zaten. Demokratik kurallar sadece lafta. Bir karara itiraz eden bir dahaki seçimde kendini dışarda buluyor.
akp'de böyle de diğer partiler çok mu farklı. al birini, vur ötekine... hepsi aynı.
amerika da başarılı olmasının en önemli payı cia yin olması. eğer bir şeyleri değiştirilse kennedy gibi sonları olabilir. bizim ülkemize olmayacak bir sistem. çok istiyorlarsa afika ülkelerine gidebilirler.
devletlerin sahiplerinin halk olduğun, iktidarın olmadığını olmayacağını anlamamış/anlamayan/anlamak istemeyen iktidar partisi dahil bireylerin sora sora buldukları bağdatın siyaset ilmindeki yeri. akım olmadı götüm olsun demenin kibarcası.
başkanlık sistemi ne veriyor bireye? türkiyedekinden farkı ne? cumhurbaşkanlığı ve başbakanlığın yetkilerinin birleşik hali. peki her ikisine de sahip bulunan akp/rte grubu neden her ikisinin de yetkilerini te elde istesin ki? bu halde çözemediği sorun mu var? çözdüğü sorun var mı ki sanki?
meclis çoğunluğu + başbakan + cumhurbaşkanı + kadrolaşma hepsi akp iktidarında iken, türkiyenin başörtüsü dahil hiç bir kronik sorunu çözülemiyor, çok ilginç. halkın ve batının tüm desteğine rağmen seçilirken kendileri için namus kavgası olarak gördüklerini söyledikleri başörtüsü sorununu bile çözmeyen/çözemeyen/çözmek istemeyen akp iktiadarı daha ne istiyor ki, neyi çözmek istemiş de çözememiş de başkanlık sistemi ile çözecekmiş.
ilköğretimde uygulanmış başarılı sistem. konuşanların adı tahtaya yazılır . sınıf defteri müdürün odasına iletilir. fotokopi paralarından da ufak tefek harçlık çıkartılabilecek sorumluluk isteyen bir yönetim biçimi.
önümüzdeki 7 yıl içinde türkiye'nin geçmesi öngörülen sistemdir.
"türkiye eyaletlere bölünecek" diye kara propaganda yapmanın alemi yoktur.
bu topraklar 700 yıl boyunca eyalet sistemiyle yönetildi. 700 yıl boyunca bir sürü etnik kökenden insanı bir arada barış içinde tuttu.
cumhuriyet sistemini tehlikeye sokar diye düşünülen yönetim biçimi.
"cumhuriyet elden** gidiooo vatan satılıoo bizi sikiooolaaaa." sersenişleri yersizdir.
yugoslavya'nın parçalanmasında büyük rol oynayan sistem. şimdi ise türkiye üzerinde oynanılmak isteniyor ve benim insanlarım bunu anlamak istemiyor. anlamayın dostlarım bir gün kapınıza bu topraklardan gitmeniz için dayandıklarında çok geçde olsa anlayacaksınız. bir gün gelicek ve gözü yaşlı terketmek zorunda kalıcaksınız yaptıklarınızdan pişmanlık duyarak.
türkiye gibi karışık etnik grupların var olduğu ülkelerde sadece ve sadece bölünme getirir.
abd gibi 72 milletten adamın sadece vatandaşlık bağı ile bir ülkeye bağlı olup kuralları benimsediği ülkelerde ise uygulanabilir bir sistemdir. ancak, türkiye'de toplum salt vatandaşlık bağı ile birbirine bağlanmamıştır. ırksal ve dinsel etmenler son derece ön plandadır. hal böyle olunca, böylesi bir sistem sadece ayrışma getirir.
pazar günü, mührü hohlatıp hohlatıp evet'i basanlar, bir adım öne lütfen. ne diyecekler merak içerisindeyim.
yüze 94 evet çıkacak kadar oy deposu varken rahatlıkla gelebilecek sistem. sistematik duyarsızlaştırma yoluyla yavaş yavaş reflekslerimizi köreltip rahatlıkla geçecek sistem. cumhuriyetle bağdaşmayan, çağdaş monarşi. cumhuriyet tarihindeki ilk büyük rejim tehdidi. ilk kez eyalet sistemiyle ülkeyi bölmeyi meşru kılma politikası.
isyan çıkartacak sistemdir çünki türkiye yi bölme yolunda atılacak ilk resmi adım olacağından vatanseverlerin referandum ayağı ile nasıl kandırıldıklarını anlamalarına yarayacaktır (umarım); rte artık anayasayı istediği gibi değiştirebileceği için bir tek bunun ile işin biteceğini sanıyorsa yanılıyordur.
yeniden gündeme gelmesi sevindirici bir tartışmadır. dünyada gittikçe klasik cumhurbaşkanlığı sistemi terkedilmektedir. bu sistemi icat eden fransa bile terketmiştir. ama sistemi ondan kopya eden türkiye, en küçük değişim arzusunu "büyük tehlike" sayan yobazlar yüzünden, bunu dünyada en son bırakan ülke olacak gibidir.
cumhurbaşkanlığı lüzümsuz ve seramonik bir makamdır. başkanlık sistemi ise, çağdaş siyasetin bir gereğidir. yıllardır devam eden siyaset - devlet çatışması böylece ortadan kalkacak, hantal bürokrasi çağı geride kalacak ve türkiye'nin önü açılacaktır.