HER TÜRLÜ OLACAK SiSTEM NASIL MI? Hdp barajı geçemezse zaten oluyor. Geçerse de akp ile bir yolunu bulur en basitinden apoyu serbest bırakırlar onlarda başkanlık konusunda destek verirler bu kadar basit.
uygulayan 25 ülkeden sadece 5’inde demokrasi olan gereksiz sistem.
Örneğin, Juan Linz’in 53 ülkede yaptığı araştırmada, parlamenter sistem uygulayan 28 ülkeden 17’sinin demokrasi ile yönetildiğini (%61), buna karşılık başkanlık sistemi uygulayan, 25 ülkeden 5’inin demokrasi olduğunu (%20) ortaya koymuştur.
Batı ülkelerinden taklit ile getirilmeye çalışılan sistemdir. Şunu herkes çok iyi bilmelidir ki Türkiye asla taklit edilmeye çalışılan batı güçleri gibi olamayacaktır. Bunun en büyük sebebi ise halkın birbirine karşı olan inanılmaz kini ve çekememezliğidir. Bana sorarsanız türkiyenin önünde ben bi otuz sene göremiyorum bırakın başkanlık sistemini. Başkanlık sistemi dediğin laftan anlayan insanlara yakışır. Böyle siyaseti, politikası, ahlakı bozulmuş bir devlet varsın yerlerse sürünsün.
tayyip 4 sene daha cumhurbaşkanı kalacak. dönüp tekrar başbakan filan olmak isteyeceği için başkanlık sistemi yapalımda ben hiç uğraşmiyim bundan sonra diye düşünüyor.
Tarihleri darbelerle dolu olan Arjantin, Bolivya, Peru, Venezuela, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador, El Salvador, Guatemala, Haiti, Honduras, Kolombiya, Kosta Rika, Meksika, Nikaragua, Panama, Paraguay, Şili ve Uruguay da bu sisteme sahip ülkeler arasındadır.
Arjantin’de 1930’dan bu yana hiçbir sivil idare 6 seneden fazla iktidarda kalamadı. 1819’dan bu yana 46 devlet başkanından sadece ikisi askeri darbesiz görevini devir teslim etti. Bolivya, Peru ve Venezuela dünyada en çok darbenin olduğu ülkeler. Brezilya’da askeri darbeler bugüne kadar hiç soruşturulamadı. 1889 yılında yine bir darbeyle başlayan Brezilya’daki başkanlık süreci, 1934’te başarısız olacak bir komünist devrim denemesi üzerine tam bir diktatörlük haline gelmiştir.
Venezuela örneğinde olduğu gibi, fesih yetkisi ve yüksek dereceli memurları doğrudan atama yetkisine sahip olan başkanlık sistemlerinin de demokrasiyle alakasının olmadığı çok açıktır.
Yine tarihi darbeler, komşu ülkelerle savaşlarla dolu Afrika ülkeleri Nijerya, Uganda, Surinam, Sudan, Kenya, Tanzanya, Liberya, Sierra Leone ve Zambiya da tam başkanlık sistemiyle yönetiliyor. Afrika’da darbe olmayan yıl neredeyse yok gibi. Yarı başkanlık sistemiyle yönetilen Fransa’nın da etkin olduğu kıta genelinde, 1960’tan 2013'e 87 askeri darbe ve yüzlerce başarısız darbe girişimi gerçekleşti.
Asya ülkelerinden Endonezya, Filipinler, Güney Kore, Seyşeller ve Sri Lanka da yine üçüncü dünya ülkeleri klasiği olan askeri darbeler, ekonomik uçurum ve demokrasinin henüz oturmadığı ülkeler olarak karşımıza çıkıyor.
"devleti bir şirket gibi yönetmek istemez misiniz ?" diyebilen narsistik kişilik bozukluğundan muzdarip bir adamın topluma bir türlü yutturamadığı ucubedir.
valla bence hdp'yi barajı aştırmak için tayyibin bir oyunuydu ve başarılı oldu. başkanlık sistemi gelmesin diye hdp'ye oy verenlere artık ne desek azdır...
artık akpnin tercihine kalmıştır. başkanlık sistemini akpye verebilecek tek parti hdp. ama hdp ile bu tarz bir ortaklık akpnin iflası anlamına gelebilir büyük olasılıkla.
diğer partiler rte gibi bir aktörü pasifize etmek isteyecek ve buna kesinlikle müsaade etmeyeceklerdir. başkanlık sistemi için akpnin artık sadece türkiyeden değil, kendinden de bir çok taviz vermesi gerekiyor.