Kürdistan, lazistan, izmir, trakya gibi eyaletlerin kurulmasının önü açılacak. zira başkanlık sistemi en güzel eyaletlerle çalışır amerika'da olduğu gibi.
erdoğan şuan mhp'nin desteğini almak için ilk 4 maddeye dokunmayız diyor ama gelecekte ''ortada fiili bir durum var'' diyerek bunları değiştirecek. bunu gören sinan oğan ve yusuf halaçoğlu gibi mhpliler şimdiden isyan bayrağını çekti.
ülkenin, siyasetin, adaletin, özgürlüklerin halinin belli olduğu ve gene her daim fedakarlık yapacak olanın ve ölecek olanların bizler olduğu mevzudur. şu anda zaten başkanlık sistemi var sadece ismi başkan değil. başbakanın en ufak bir söz hakkı var mı ? meclisin en ufak bir söz hakkı var mı ? iktidar partisi en baştaki işaret etmeden el bile kaldıramıyor mecliste. bunlar hala isme takılmışlar cumhurbaşkanı erdoğan değil başkan erdoğan olacak. sonra ne olacak ? patlamalar duracak mı ışid ve pkk elini çekecek mi dolar düşecek mi ekonomi düzelecek mi.. bunlar yapılabiliyorsa şu anda neden yapılmıyor en büyük soru bu aslında. bir tek adamın isminin önündeki sıfatı değişince ne olacak bunu anlamıyorum..
tilkiyi mümin sanıp çiftilğin başına vekil olarak atadıysanız kümes elden gittiğinde ağlamayacaksınız. kıssadan hisse: gelişmiş ülkelerin abd hariç hiç birinde bu model yoktur; bilhakis geri kalmış ülkelerin bir çoğunda mevcuttur. ayrıntı için: https://www.facebook.com/BanuAVAR?pnref=story
türkiye'de zaten adı konulmamış bir başkanlık sistemi şu an faaliyette olduğu için bir bakıma bu değişiklikler şu ankinden çok da farklı olmayacaktır.
zira başkanlık sisteminde, belirgin bir kuvvetler ayrılığı göze çarpmaktadır. bu ayrılık yürütme organlarının (türkiye'de bakanlar kurulu ve başbakan), yasama organına (yani tbmm) bariz bir üstünlüğü ile göze çarpar. türkiye'de de şuan böyle değil midir zaten?
eğer iki turlu sistem olmazsa kürt kökenli bir başkan kaçınılmaz olur. 10-15 adaylı bir yarışta çok rahat aradan sıyrılır. iki turlu sistemde islami hassasiyeti olmayan biri kolay kolay başkanlık yüzü göremez. kadın başkan ihtimali sıfırın altındadır.
--spoiler--
Başkanlık sistemi 1787'de Amerikan Anayasa Kongresi'ne katılan delegeler tarafından icat edilmiştir.ingiltere'den bağımsızığını kazanan Amerikalılar aynı zamanda ingiltere'nin devlet sistemlerine hayranlık duyuyorlardı: Yazılı olmayan bir anayasa, yasama ve yürütmeden bağımsız bir yargı, yürütmeden bağımsız bir yasama (meclis) ve yasamadan bağımsız bir yürütme (Kral).Yasama ve yargı Amerikalı delegeler için sorun olmasa da Kralın yerini tutacak bir yürütme problemi ile karşılaştılar.Bu sorunu ise başkanlık sistemini oluşturarak halletiler.
--spoiler--
başkanlık sistemi, temelde yasama ve yürütme erklerinin tamamen birbirlerinden ayrı olmasıdır. demek istediğim birbirlerine katlanmak zorundadırlar esasında.
türkiye önce iran olacak. sonra ıımm yoq beeenmadik diyen emolar sayesinde malezya olacak. daha sonra da arap emirliği olarak hayatına devam edecek.
evet bunlar olacak olmalı.
başkanlık sistemi gelirse ülke artık rte nin olucak. istediğini yapabilecek bayrağı filan değiştirebilecek. her şey onun tek elinde olacak. o ölüncede oğlu bilal erdoğan tahta geçecek. karanlık günlerin çağrısıdır başkanlık sistemi işte.