türklük kavramı, orta asya'dan beri çeşitli ırkların kaynaşarak ortak bir kültürde buluşması ile anlam kazanagelmiştir. "başbuğ" ise, türk milletinin en büyük başkomutanı anlamındadır. atatürk, türk tarihinin en büyük başkumandanlarından biri olup, dünyanın da sayılı büyük generallerinden biridir.
zamanında ismet paşa, fevzi çakmak gibi komutanların da kullandığı, bugün sadece türkiye'de değil, diğer türki devletlerde ve topluluklarda da, atatürk, başbuğ olarak anılmaktadır ve kendisi de bu ünvanı kabul etmiştir.
"başbuğ" ünvanı, siyasi anlamının yanısıra sadece terim anlamı ile bile atatürk'ü göstermektedir.
atatürk'e buhara (özbek) türkleri dahil olmak üzere, birçok defa layık görülen "başbuğ" ünvanı partilerüstü bir konumdadır.
fakat, yakın dönem türk siyasetinde "başbuğ" ünvanı, türk milliyetçiliği'nin lideri alparslan türkeş'e de yakıştırıldığından, karşıt görüşler tarafından atatürk'ün başbuğ ünvanı silinerek, atatürk'ün türk milliyetçilerinin lideri olmadığı yönünde izlenim verilmeye çalışılmıştır.
"başbuğ" yalanlaması gibi, "bursa nutku" da işine gelince savunan, işine gelince reddedenler tarafından defalarca geçerli sayılmış, yalanlanmış ve tekrar geçerli sayılmıştır.