çoğu kişi başbuğ sıfatını malum siyasi lider için kullanır.
yanlıştır ! aslında bu sıfatın sahibi daha büyük bir şahsiyettir. bu şahsiyet mustafa kemal atatürk'tür.
başbuğ atatürk diye bahsedersek atatürk'ten herkes celalleniyor, vay efendim niye başbuğ diyormuşuz vay efendim biz atatürk'ü bir siyasi partiye mal etmek istiyormuşuz... kimsenin böyle bir niyeti yok.
başbuğ türklerin en büyük komutanına verilen ünvandır. türklerin ve türkiye'nin ebedi, ölümsüz komutanı ise mustafa kemal atatürk'tür. dolayısıyla bu ünvanın sahibi atatürk'tür. bir siyasetçi başbuğ olamaz.
bunu sadece bir kaç kişi söylemiyor... gelin bakalım tarihte kimler başbuğ sıfatını mustafa kemal atatürk'e layık görmüş.
Milli eğitim bakanı dr. reşit galip bey'in birinci türk dil kurultayında (1932) yaptığı konuşmadan alıntı :
" türkiye cumhuriyeti'nin şanlı reis'i, türk irfan aleminin dahi başbuğ'u gazi mustafa kemal hazretleri'ni türk dil kurultay'nın mümtaz ve muhterem azalarını derin saygılarımla selamlarım "
30 ağustos zafer bayramı dolayısıyla genelkurmay başkanı mareşal fevzi çakmak'ın mustafa kemal atatürk'e telgrafı :
" 30 ağusts zaferini, cumurluğun çelik ordusuna örnek olarakyaratan ulu başbuğ'a, ordu adına kutlar ve candan saygılar sunarım "
türkiye cumhuriyeti başbakan'ı celal bayar'ın 12 aralık 1937 tarihli konuşmasından alıntı :
" hergün geçtikçe teçhizat itibarı ile, kudret itibarı ile mütemadiyen büyüyen ve yükselen ordumuz eşsiz başbuğ'unun kumandası altındaelbette türk vatanına müteveccih olacak her tehlikeyi bertaraf etmek kudret ve istidadındadır "
1935, 30 ağustos kutlamalarında en genç subay nuri cuylan'nın konuşmasından alıntı :
" yaşasın türk ulusu; o'nun başbuğ'u ve ordusu ! yaşasın cumhuriyet ! "
ulus gazetesi yazarı faik rıfkı atay'ın 11 kasım 1938 tarihli yazısından alıntı :
" halk en büyük türk kahramanını, ordu en büyük türk başbuğ'unu, tarih en büyük türk'ü ve asrımız en büyük insanını kaybetti "
ve daha niceleri... tarih yalan söylemez, türk ulusunun başbuğ'u mustafa kemal atatürk'tür ! hiç bir siyasi ondan bu sıfatı alamaz. çünkü bu sıfatı ona türk ulusu vermiştir !
türkiye cumhuriyeti anayasası'na göre türklük kavramının etnik bir göndermede bulunmadığı dillendirilirken*, o dönem chp'nin yayın organı olan ulus gazetesi'nce bu iddianın ayan beyan çürütüldüğü hitaptır.
ortaya serilebilecek onlarca kanıttan sadece biridir.
türklük kavramı, orta asya'dan beri çeşitli ırkların kaynaşarak ortak bir kültürde buluşması ile anlam kazanagelmiştir. "başbuğ" ise, türk milletinin en büyük başkomutanı anlamındadır. atatürk, türk tarihinin en büyük başkumandanlarından biri olup, dünyanın da sayılı büyük generallerinden biridir.
zamanında ismet paşa, fevzi çakmak gibi komutanların da kullandığı, bugün sadece türkiye'de değil, diğer türki devletlerde ve topluluklarda da, atatürk, başbuğ olarak anılmaktadır ve kendisi de bu ünvanı kabul etmiştir.
"başbuğ" ünvanı, siyasi anlamının yanısıra sadece terim anlamı ile bile atatürk'ü göstermektedir.
atatürk'e buhara (özbek) türkleri dahil olmak üzere, birçok defa layık görülen "başbuğ" ünvanı partilerüstü bir konumdadır.
fakat, yakın dönem türk siyasetinde "başbuğ" ünvanı, türk milliyetçiliği'nin lideri alparslan türkeş'e de yakıştırıldığından, karşıt görüşler tarafından atatürk'ün başbuğ ünvanı silinerek, atatürk'ün türk milliyetçilerinin lideri olmadığı yönünde izlenim verilmeye çalışılmıştır.
"başbuğ" yalanlaması gibi, "bursa nutku" da işine gelince savunan, işine gelince reddedenler tarafından defalarca geçerli sayılmış, yalanlanmış ve tekrar geçerli sayılmıştır.
ulu, ulus, başbuğ, ülke, ülkü, ata kelimeleri eski ittihat ve terakkici aşırı milliyetçi inönü ve yandaşlarının sık kullandığı kelimelerdir. vatan sağolsun.