her gün toz zerdeçal yemek, her gün yasemin çayı içmek, probiyotik olarak bol ev yoğurdu tüketmek, bol c vitamini almak, d vitamini sentezlenmesi için her gün en az 20-30 dakika güneş görmek olabilir.
hayatımda sporun s"sini yapmadım ve de böyle mutluyum, bağışıklıkla bir ilgisinin olduğunu da sanmıyorum.
denenmiştir...
internetten sipariş edilen 4 litre manda sütü (ve diğer gıda maddeleri de aynı şaşkınlığı yaşatmıştır) tadılmış ve "bu süt ise şimdiye kadar içtiğimiz ne, şimdiye kadar içtiğimiz süt ise bu ne?" sorusu (sütçü olarak mahalleye gelen mandıracılardan süt alınır. pastorize market sütü almadığı halde) şaşkınlık içinde olmaya vesile olmuştur.
neyse, yine masterchef google da aratılan ve bulunan tarif ile manda sütünden yoğurt yapılmıştır.
hatun yoğurtu görüp tadıp ters çevirip dökülmeme testini yaptıktan sonra "tamam kocacığım, ben kadınlıktan istifa ediyorum. al eteği sen giy" demek zorunda kalmıştır.
haklı da...
eğer yoğurdu ufak toprak kaselere yapsaydım mübarek peynir gibi olurdu. toprak kaseler daha fazla sıvı emdiği için yoğurt daha fazla sert katı olur. oysa ben yoğurtu çelik tencerede yaptım.
4 litre manda sütünden çıkan naturel katkısız kaymak düşünülürse manda sütü bedava geldi.
neyse, yoğurt kefir derken market de hangi marka olursa olsun boşuna para vermeyin. kimyasallar ve pastorize işlemi olmadan bir sütün raf ömrü doğal ortamlarda 1 gün bile değildir. yoğurt kefir hadi 2 gün olsun.
ambalaj paketleme sanayi gelişimi (otomasyon) ürünün daha fazla hava ile temas etmeden paketlenip hava ile ilişkisi kesilmesi, paketlemede kullanılan malzeme kalitesi-sterilazyon gibi işlemlerin yanında soğuk zincirinin korunması ile organik bir süt-yoğut-kefir gibi ürünlerde en fazla raf ömrü olarak süre 4 günü geçmez.
yarım çay bardağı limonu yarım çay bardağı tuz ile karıştırıp kaynatın, çıkan posayı süzüp bir çay kaşığı zencefil tozu ile karıştırın. buzlukta 2 gün bekletip tekrar kaynatın. bu döngüyü kış bitene kadar tekrar edin. niyet önemli.
D ve c vitamini ihtiva eden besinler tüketmek.
Düzenli ev yemeği ve ev yoğurdu.
Günde 1-2 çay kaşığı içine az karabiber eklenmiş toz zerdeçal tüketmek.
Yoğurda ve yiyeceklere yerli sarmısak eklemek.
yazacak birşey kalmamış. yukarıda 2 insan yazmış işte.
kendine sağlıklı bakacaksın
yaratılmış tan fabrikasyon üretilmişe doğru bir çizelgede... ilkine yoğun yiyeceksin...
doğal olandan suniye... doğru
sebze/meyve den et ve işlenmiş et/süt ürünlerine doğru...
sola ne kadar çekersen kendini... o kadar sağlıklı olur ve korkmazsın.
patates cipsi kola yiyip içen bir birinin vücudu ulan nerden ne bulsun da neyle savaşsın?!
Doğal beslenmek. Paketli işlenmiş gıdalardan uzak durmak. Güne organik bal ile başlamak yatarken de bir baş sarımsak yutmak. Gün içerisinde probiyotik tüketmek. Günlük c vitamini bakımından zengin sebze meyve yemek.
-bir kase ev yoğurduna bir yemek kaşığı zeytinyağı ekleyerek düzenli her gün yada gün aşırı yiyorsunuz.
-çayınızı mümkün mertebe limon ile içiyorsunuz.
-c vitamini zengini sebzeler, meyveler tüketiyorsunuz.
-kristal kaya tuzu veya deniz tuzu tüketiyorsunuz. çünkü bunlar mineral zengini tuzlardır ve vücudunuza lazımdır. iyot sandığınız kadar kötü bir şey değildir.
-azami ölçüde karbonat tüketebilirsiniz.
-çinko, demir içeren besinler tüketebilirsiniz.