genellikle insanda bulunan türü tenya dır. küçükken annemin "ohh öyle sucukları çiğ çiğ yede gör gününü kurt murt ne varsa oluşsun bakıyım " diye beni korkuttuğu ama ne olursa olsun beni vazgeçiremeyen deli manyak yaratık.
omurgalıların ve de özellikle insanların bağırsağında yaşayan asalak solucan. bazı cinsleri insan maskesi takarak dolaşırlar. bıjı sesleri çıkaranlara rastlanmıştır.
Kalın bağırsakta yaşayanları kilo ve mineral kaybı yaşatmıyor. Ama ince bağırsakta yaşayanlar sizin gıdalarınızı sizden çok kullanıyor ve kilo almayı unutturuyor size. Ayriyeten karın ağrıları, ishal, mide bulantısı, iştahsızlık, ani kilo kayıpları, büyüme ve gelişmede yavaşlık, gece nerdeyse her gün yastığa yatağa salya akıtmak, makat kaşınması gibi belirtileri vardır. Bazı parazitler belirti vermezken bazıları verebilir genelde türlere bağlı olur bu olay. Yumurtlama dönemi dışında parazit testi için dışkı örneği verseniz bile bulma olasılığınız yok denecek kadar azdır ve bunun için ayrı zamanlarda tekrar tekrar dışkı örneği vermeniz lazım. Birçoğumuzun bu konuda hastaneye gitmek istememesinin en büyük sebeplerinden birisi budur. Şuan ise makata beyaz bant yapıştırıp yumurta var mı diye kontrol ediyorlar. Hepsi utanç verici durum olsa da bağırsak kurdu fazla fazla olmadığı sürece ilaçlarla (mebendazol,kontil vb) ve bol bol çevre vücut temizliğiyle kolay şekilde halledilebilir. Parazitlerin fazla sayıda olduğunu anlamanın bir yolu da aşırı karın ağrısı, sabahları karında şişlik büyüme ve dışkıda canlı canlı bunları görmektir. Ama işinizi şansa bırakmayın vücutta müdahale edilmezse 10 sene yaşayabilecek parazitler var. En iyisi benim yapamadığımı yapın doktora görünün. Ona göre ilaç kullanın.