bu bozukluğa sahip kişilerde, öz kimliklerini yok sayacak şekilde karşı taraftan kendi zevklerine, ilgisine sahip olan bir kişiyi rol model almasıyla başlayan bu bağımlılık süreci sonrasında karşı taraftan gereken ilgi gösterilmeyince yerini yoksunluğa bırakır.
intihar etme olasılığı bu durumda artar.
mesela; enes batur'un takipçileri... en güzel örnektir.
o geri zekalı bir gün video paylaşmasın bu takipçileri deliriyorlar.
sonra annesi diyor ki "benim çocuğum hiperaktif", hayır efendim senin çocuğun geri zekalı.
Bu bir rahatsizlik olabilir. Fakat nasil bir sosyopat tehlikeli bor hastaysa bunlar da uzak durulasi tipler.
Hayatimizdaki en onemli sey zaman degil midir? Iste bu insanlar sizin zamaniniza kastederler.
Bir is versen elli kere ararlar heo bir sey sorarlar insiyatif alip altindan kalkamazlar, kendi baslarina bir sey yapayim deseler de saatlerce ugrasir eline yuzune bulastirirlar. Fakat tepesinde dikil yaparlar. Bir boka karar veremezler. Baskalarinin yonlendirmelerini cok takarlar. Hepsi basarisiz tiplerdir.
Yani boyle birini gorunce defedin hayatinizdan. Dusuk profillerini de alip gitsinler. negatif enerjilerini uzerinize sicratmasinlar.
Bu pasifliklerinden kurtulmak icin kendileri gibi bir adim atmaya bile cesaret edemeyen insanlarla birlikte bir yerde toplasak bu arkadaslari muazzam keyifli olurlar. Cunku bu tipler acidan beslenir. Birbirlerinin acilariyla doyarlar.
Aşırı ilgiyle, sanki onun kendi aklı mantığı yokmuşçasına çocuğunu robot misali yetiştiren ebeveynlerin eseridir. Bu bozukluğa sahip olan kişiler sürekli başkalarına ihtiyaç duyarlar, karşılarındakine aşırı derecede bağlanırlar. Genelde anne babadan uzak kalınca afallayıp ne yapacaklarını şaşarlar ki bu da onlar için büyük sıkıntılar doğurur, onların yerini dolduracak başka birini bulana dek bunalım halinde olurlar.
çevresindeki toplum tarafından onaylanma kabul edilme baskısı da vardır bu kişilerde. o nedenle bazı kararlar almada ayıplanma ya da beğenilmeme korkusuyla strese girerler ve başkalarının yardımına ihtiyaç duyarlar. kişilik gelişiminin önündeki en büyük engellerden biridir bu durum.
Düşünüyorumda bazen tüm suçu anne babamda buluyorum. Neden bu kadar pısırık yetişdirdilerki beni. Neden bu kadar korkak yaptılar beni. Hiçmi düşünmediler benim ilerleyen zamanlarda tek başıma kararlar almam gerektiğini . Üzülüyorum bütün bunları düşünürken. Belkide şuandaki buhranın nedeni hepsi burda başlıyor. Kararsızlık, kendine güvensizlik, korkaklık...Birde üstüne uyuşturucu binince işler çıkılmaz bir yola girdi.nasıl çıkacağım ben bu işin içinden. Hep sizin yüzünüzden aslında bu yaşadıklarım. Biraz özgüven verseydiniz bana belkide bunları hiç yaşamayacaktım. Belkide hiç uyuşturucu kullanmayacaktım.çünkü az biraz özgüvenim olsaydı uyuşturucuda aradığım şeyi kendi kendime bulacaktım. Bir maşa aramayacaktım hayatı tutmak için. Neden kırdınız kolumu kanadımı .Neden?Sızlanmaya gerek yok biliyorum. Kırmalıyım zincirleri artık. Bir yol çizmeliyim,sadece benim yürüdüğüm. Ve kendi doğrularımın olduğu... Herşeye rağmen sizi çok seviyorum,seveceğim.Çünkü siz kendi doğrularınızı uyguladınız. Sıra bende...
Bir tane de narsist sevgilisi olduğu zaman bu bireyin çok uyumlu ikili olurlar. Narsist kendinde değerli bir şey bulamıyınca bu bireyi ezer, bu bireyde kararları narsist bireye bağlamaktan kopamaz.
Kişilik bozukluklarını okuyup "aa bu bende var "demeyin öyle anlaşılmıyor.
Ezik adamdir aslinda-valla kimse gusuruma bakmasin kardaşlar-ortamlarda pek takmazlar bunu olmasa da olur denilen tiplerdendir. Gruptan uzaklastirilmamak icin olabildigince muhalefet olmamaya calisirlar. Kisilik bozuklugu felan degil bu amarikan oyunlari hep yok oyle bir bozukluk adam dupeduz eziktir.
insanlara genel bir baglanmislik hali olması gerekir. Tek bir kişiye takılarak ben bağımli kişilik miyim acaba diye sormayın aynisini ben de sordum kendime ama oyle değil.
Bunlar benim bildiklerim tabi.
Bağımlı ve boyun eğen kişilik yapısı belirgindir. Başkalarından öğüt ve destek alma ihtiyacı, sorumluluk alamama, muhalefet edememe, inisiyatif kullanamama, tek başına kalamama temel bulgularıdır. Kadınlarda sıktır. Temelde ayrılık kaygısı/bunaltısı vardır. Psikoterapi tedavide kullanılır.
başkalarının kendileri adına karar vermesini beklerler. her işte onay bekleyen insanlardır. yalnız kalmaktan son derece korkarlar. kendilerine güvenleri yoktur.
Bağımlı kişilik bozukluğu olan kişiler başkalarının ihtiyaçlarının yanında kendilerini ikinci plana atarlar. Yaşamlarının temel alanları için başkalarına öncelik verirler, kendilerine güvenleri yoktur ve kısa bir dönemden fazla yalnız kaldıkları zaman şiddetli rahatsızlık hissederler.
Bağımlı kişilik bozukluğu kadınlarda erkeklerden daha yaygındır. Bir çalışmada tüm kişilik bozukluklarının %2,5' ine bu tanı kategorisi konmuştur. Küçük çocuklarda büyük çocuklardan daha belirgindir. Çocuklukta kronik fiziksel hastalığı olan kişiler bu bozukluğa daha yatkın olabilirler.
Bağımlı kişilik bozukluğu olan hastalar sorumluluktan kaçarlar ve liderlik rolünü üzerine alması gerektiğinde anksiyöz olurlar. itaatkâr olmayı tercih ederler. Bozukluğu olan kişiler yalnızlığı sevmezler."Folie a deux" (paylaşılmış psikotik bozukluk) de çiftlerden biri genellikle bağımlı kişilik bozukluğundan muzdariptir. Karamsarlık, kendine güvensizlik, pasiflik, cinsel ve kızgınlık duygularını gösterme korkusu bağımlı kişilik bozukluğu olan hastanın davranış özellikleridir.
Mesleki işlevsellikte yetersizliğe yatkındırlar, çünkü bağımsız olarak süpervizyon olmaksızın iş yapamazlar. Sosyal ilişkileri bağımlı oldukları kişilerle sınırlıdır ve çok fazla mental veya fiziksel kötüye kullanıma maruz kalırlar, çünkü kendilerini koruyamazlar. Bağımlı oldukları kişileri kaybetmek zorunda kalırlarsa "majör depresif"bozukluk riski taşırlar. Ancak tedavi prognozu iyidir.
Bağımlı kişilik bozukluğunun tedavisi genellikle başarılıdır. iç-görü oryante terapi, davranışlarının geçmişini anlamasını sağlar ve terapistin desteği ile hastalar terapi öncesinden daha fazla bağımsız, güçlü ve kendine güvenli olabilirler.