Babanizdan ogrenmeye calismayin. Cunku babalar baglamayi elinize alir almaz "carsambayi sel aldi" yi calabileceginizi dusunurler. En azindan benim babam oyle. Direksiyon ogretirkende uzun yol soforuymusum gibi davraniyordu.
fazla bağlamayaın sonra çözemezsiniz. gidin neşet ertaş dinleyinde nasıl öttürülür görün öttürün, iyi bir bağlamacı olursanız belki rüyanızda şirinleri bile görebilirsiniz.
bağlamayı çözmeyi unutmayın yoksa komple bağladığınız yerle birlikte götürmeniz gerekir. akıllara madem çalacaksınız o zaman niye bağladınız, hani bağlamazsanız daha kolay çalarsınız sorunsalını da getirir.
öncelikle türkü dinleyerek başlayın. her türlü türküyü önyargısız dinleyin. kısa ya da uzun sap bağlama farketmez, dinleyeceğiniz adamlar aşağı yukarı bellidir. listeyi şöyle sıralayabiliriz.
listeyi uzatmak mümkündür fakat genelde bu adamlardan feyz alınır. ama unutmayın ki siz bağlama çalarak aslında müzisyenliğe adım atmaktasınız. 15 yıldır bağlama çalan biri olarak şunu söyleyebilirim ki sadece alevi türküleri dinleyen ben yıllar içinde arabeskten hint müziğine oradan flamenko blues ya da cazz'a kadar bir çok müziğe ilgi duydum. bağlama harika bir enstrumandır ve sınırları çok geniştir. fakat esas olan aşk ve bol çalışmadır.
3 yıl sonra gelen edit: yazdığım şeyden tiksindim. esas olan aşkmış. sigigit!
10 yıl sonra gelen edit: 2022’den bildiriyorum, nota öğrenin. Bir hocayla çalışın ve Orhan Gencebay repertuvarına hakim olun. Transpoze bilin.
en kötü bağlamayla başlayın..
ve en zor parçaları deneyin..
solo tekniklerini defalarca boş boş çalışmaya gerek yok..
zaten o parçalarda, birçok solo tekniği ve gam vardır..
onları hiçbir şey bilmeyen biri başarana kadar zaten tekniği kapmış olacaktır..
ve kulak çok önemli..
kulağın gelişmesi için de dinleyebileceğiniz kadar müzik türü dinleyin..
türküsünden, reggaesine kadar..
farklı ritimler, farklı sesler kulağı en iyi geliştiricilerdir..