bazi kisvelerin giyilemeyecegine dair kanun

entry8 galeri0
    1.
  1. "kanun no: 2596
    resmi gazete'de yayımı: 13.12.1934

    madde 1 - herhangi din ve mezhebe mensup olurlarsa olsunlar ruhanilerin mabet ve ayinler haricinde ruhani kisve taşımaları yasaktır.

    hükümet her din ve mezhepten münasip göreceği yalnız bir ruhaniye mabet ve ayin haricinde dahi ruhani kıyafetini taşıyabilmek için muvakkat müsaadeler verebilir. bir müsaade müddetinin hitamında onun aynı ruhani hakkında yenilenmesi veya bir başka ruhaniye verilmesi caizdir.

    madde 2 - türkiye'de kanuna tevfikan teşekkül etmiş ve edecek olan izcilik ve sporculuk gibi topluluklar ve cemiyet ve kulüp gibi heyetler ve mektepler mahsus kıyafet, alâmet ve levazım taşımak istedikleri zaman yalnız nizamname veya talimatname ile muayyen tiplere uygun kıyafet, alâmet ve levazım taşıyabilirler.

    madde 3 - türkiye'de bulunan türklerin ve yabancıların, yabancı memleketlerin siyaset, askerlik ve milis teşekkülleri ile münasebetli kıyafet ve alâmetlerini ve levazımını taşımaları yasaktır.

    madde 4 - ecnebi teşekkül mensuplarının kendi kıyafet, alâmet ve levazımları ile türkiye'yi ziyaret etmeleri, icra vekilleri heyetince tayin olunacak mercilerin müsaadesine tabidir.

    madde 5 - türkiye devleti nezdinde memur bulunanların kıyafetleri beynelmilel mer'i adetlere tabidir.

    müsaadei mahsusa ile gelen yabancı memleketler kara, deniz, hava kuvvetlerine mensup kimselerin resmi üniformalarını nerelerde ve ne zaman taşıyabilecekleri icra vekilleri heyeti kararıyla tayin olunur.

    madde 6 - bu kanunun tatbik suretini gösterir bir nizamname yapılır.

    madde 7 - birinci maddenin hükümleri bu kanunun neşri tarihinden itibaren altı ay sonra ve diğer maddelerin hükümleri kanunun neşri tarihinden itibaren mer'idir.

    madde 8 - bu kanunun icrasına icra vekilleri heyeti memurdur."
    1 ...
  2. 2.
  3. --spoiler--
    işte bu öyle bir devlet ki, vatandaşının sokakta ne giyeceği ile uğraşmakta
    --spoiler--
    4 ...
  4. 3.
  5. 4.
  6. 3. maddesi alenen çiğnenmiş maddedir. frak yabancı memleketin siyasi giysisidir. atatürk niye giyiyordu o zaman ?
    3 ...
  7. 5.
  8. istiklal caddesinde yarı çıplak gezen zillileri kapsamayan,

    ama inancı gereği sarık takmak isteyen insanları, sokağa sarıkla çıkartmayan kanun.
    1 ...
  9. 6.
  10. uygulamadan kalkmış kılık kıyafet kanunu için yaygara koparan tipler kur'an'da olmayan bir paçavra için özgürlük diye ortalığı yıkıyorlar. perhiz, lahana, turşu falan işte.
    3 ...
  11. 7.
  12. kalpak yasaktır. atatürk takardı (giyer) ve meşhur fotoğraflarının yüzde 70 i kalpaklıdır. kalpak yasak olduğu için kalpaklı fotoğraf da yasaktır. türkiye cumhuriyeti devleti bayrağına ekleme ve çıkartma yapmak yasaktır ama bu bayrakta atatürk resimlerinin görülmesi ultra bayrak sevgisiymiş gibi algılanır. işin daha komik olan tarafı bayrağa atatürk ün kalpaklı resmini işlerler. beyninizi sikeyim evet.
    0 ...
  13. 8.
  14. --spoiler--
    MADDE 174. Anayasanın hiçbir hükmü, Türk toplumunu çağdaş uygarlık seviyesinin üstüne çıkarma ve Türkiye Cumhuriyetinin lâiklik niteliğini koruma amacını güden, aşağıda gösterilen inkılâp kanunlarının, Anayasanın halkoyu ile kabul edildiği tarihte yürürlükte bulunan hükümlerinin, Anayasaya aykırı olduğu şeklinde anlaşılamaz ve yorumlanamaz :

    1. 3 Mart 1340 tarihli ve 430 sayılı Tevhidi Tedrisat Kanunu;

    2. 25 Teşrinisâni 1341 tarihli ve 671 sayılı Şapka iktisâsı Hakkında Kanun;

    3. 30 Teşrinisâni 1341 tarihli ve 677 sayılı Tekke ve Zaviyelerle Türbelerin Seddine ve Türbedarlıklar ile Bir Takım Unvanların Men ve ilgasına Dair Kanun;

    4. 17 Şubat 1926 tarihli ve 743 sayılı Türk Kanunu Medenisiyle kabul edilen, evlenme akdinin evlendirme memuru önünde yapılacağına dair medenî nikâh esası ile aynı kanunun 110 uncu maddesi hükmü;

    5. 20 Mayıs 1928 tarihli ve 1288 sayılı Beynelmilel Erkamın Kabulü Hakkında Kanun;

    6. 1 Teşrinisâni 1928 tarihli ve 1353 sayılı Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun;

    7. 26 Teşrinisâni 1934 tarihli ve 2590 sayılı Efendi, Bey, Paşa Gibi Lâkap ve Unvanların Kaldırıldığına Dair Kanun;

    8. 3 Kânunuevvel 1934 tarihli ve 2596 sayılıBazı Kisvelerin Giyilemeyeceğine Dair Kanun.
    --spoiler--

    anayasa dan haberi omayanlar, kanunların mülga olduğundan bahsederek, ders vermeye kalkıyor.

    yasak olmasının ayıbıyla susmak, utanmak yerine, insanların inancını tahlil ve tenkid ediyorlar. kemoş işte, ne yapalım kemoş.

    görüldüğü üzere, anayasa ile koruma altına alınan inkilap kanunlarındandır.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük