bu kalıbın kullanıldığı bayramlar genellikle dini bayramlardır ki bu dini bayramları Allah övmüş, onları eski cahiliye bayramların yerine bereketli 2 bayram olarak mü'minlere verdiğini söylemiştir. bu bayramlarda oruç tutulması dahi yasaklanmış, tam bir mutluluk, sevgi içinde bereketli bayramlar geçirilmesi istenmiştir.
o yüzdendir ki bu kutlu, bereketli zaman dilimlerinin daha da bereketli geçmesi için mü'min kardeşi düğerine "bereketli olsun" manasında mubarek olsun der.
Bayram, 'Gökleri ve yerleri var eden' Yüce Allah'ın mü'minlere (yani iman edenlere) hediyesidir. Dine aittir ve referansı dindir. Bir zeka özürlünün din referanslı bir sosyal hadisenin 'kutlanma' tarzının yine din referanslı bir temenni ile gerçekleştirilmesini, bir zürü zırvayı ardıardına dizerek eleştirmeye çalışmasını anlamak mümkün değil. Bir insanın inanmıyor olması hayli anlaşılır bir durum ama bir insanın inanmadığı halde inanan insanların değerlerine taammüden hakarete teşebbüsü, olsa olsa çukur kavramıyla anlamını bulacak düzeyiyle alakalıdır. Hadi 'koçum' başka kapıya. Allah vermesin...
arap yalakası yobazların ve onların etkisinde kalanların tercihidir.
"mübarek" kelimesinin türkçe karşılığı "kut", "kutlu" kelimesidir. türk budununda "kut" kavramı binlerce yıldan beri süregelen bir değer iken, ortadoğunun yavşak arabının kelimelerini günlük hayatımıza uyarlayıp, altını çizerek kullanmak bir nevi subliminal mesaj vermektir.
madem bu kadar hayransın hain araplara, git suudi arabistanda yaşa. aşağılık arabın dandik kelimelerini güzel türkçemize sokup toplumumuzu kirletme arkadaş.
ikisi de kullanılabilir. Ne kutlu demen çağdaş olduğun anlamına gelir ne de mübarek demen gerici olduğun anlamına gelir. Ancak yine de bana göre kutlu demek daha iyi ne de olsa Türkçe kökenli.
Kutlu ve mübarek kelimelerinin sözlük anlamını bilen kişidir. mübarek "bereketli" anlamı taşır. kutlu ise "uğurlu" anlamı taşır. ayrıca kutlunun eş anlamlıları "ongun, mübarek"dir. yani "beyaz" yerine "ak" diyen adamla alay edilemeyeceği gibi. "kutlu" yerine "mübarek" diyen adamla da alay edilemez.
mübarek olsun denilince daha fazla sevap kazanıldığını düşünmektir. kutlu türkçe, mübarek arapçadır. kutlu diyenleri allah çarpar, mübarek diyenleri kök tengri. mesaj alındıysa ben gideyim.
Ha kel hasan, ha hasan kel demektir efendim. Çünkü kut ve mübarek eş anlamlı kelimelerdir. Mübarek orjinal kullanımı, kut ise onun türkçe karşılığıdır.