tanım yapacak olursak apartman apartman dolaşıp şeker toplamayı, amcaların, dedelerin, teyzelerin cebinize harçlık sıkıştırmayı bıraktığı gün sizin için bayram eski anlamını yitirmiştir. o günden sonra artık büyümüş ve bayramı akrabaları ziyaret etmek ve hepbirlikte olmak için kutlamaya başlarsınız.
not: bayram sadece şeker ve para toplamak değil tabiki ama onlarda işin keyifli yanıydı be hacı.
göt gibi bir başına ; başka bir şehirde ne ana , ne baba , ne kardeş olmaksızın sadece davulcu ve şekerci veletlerin kapını çaldığı bir bayram sabahıdır.
türkçe selamlaşmalar değilde, fransızca konuşmalar etrafınızdaysa, sokaklardaki kalabalık yerine sessizlik varsa ve bayram sabahı içtiğin su boğazında düğümleniyorsa o andır. *
büyüklerin elini öpmek yerine mezarına dua etmeye gidilen andır.
ayrıca bayramı ziyaretlerle güzelleştirme yerine, gidilen tatillerle sıradan bir şey haline getirildiği andır.
ilk gün eve gelen çikolataların yarısının bitmesi, ilk gün ayrı ayrı kaplarda duran patates salatası ve yaprak sarmasının buzdolabında aynı kaba girmesidir.
çocukluğun bitmesiyle ne bayram kalıyor ne de anlamı. seneler önce "bayramlık" diye bir şey vardı, başucumda dururdu sabah giymek için, şimdi kapıyı bile açmıyorum kimseye.
arkadaş ziyaretinden eve doğru dönerken, aracın muayenesi geçtiği için 61 ytl trafik cezası yemek...
Kim bayram günü çevirme yapar, cidden hadi polisler görevini yapıyordu da gece 1 civarında o polisler ne diye orada bekliyorlar? Kim koydu onları oraya? Yok yani öğrenci adamım kırk yılın başı memlekete gelip, babamızın arabasıyla birkaç yere gidiyoruz, şimdi ben o 61 ytl'yi de söyleyemem... girdi göte anasını satim... Bayramı hiç etti iki dakikada...
kişinin bayrama ne anlam yüklediğine bağlı olan yitimlerin vuku bulduğu andır.Üzülmemek için bayrama yeni anlamlar yüklenir ve her anlam yitimi yeni bir anlam kazanmaya yol açtığından "hayatım çok renkli" denerek teselli bulunur.