Ailesinden ve kocasını ailesinden gördüğünü kendi mantığı ile süzdükten sonra uyguluyorsa gayet hoştur.
Hele ki çocukları ile beraber sıraya geçip bayramlaşıyorsa kocası ile. Erkeğin elini öpen sol yanına geçip onun da sonra gelen tarafından elinin öpülmesi...
Annemdir amınakoyim gayet de istediği yere gider istediğini giyer istediğini alır kimseye de sormaz. Birkaç yıl öncesine kadar da çalışıyordu. Ölöşködö söygö çök önömlö diye gezinen dangalaklar bu kadınlara mı bok atar oldular. Doğru, öpene değil öptürene bakacaksın. Babam şu dünyada saygıyı en çok hak eden insandır benim için. Hiç sevmediği bir işte sırf bizim rahatımız için çalışır. Hasta olduğu dönemlerde anneme bakmışlığı var. Ulan bu adamın elini öpmeyip kimin elini öpeceksiniz it oğlu itler. Görmemişin hali başka oluyor tabii.
nerde o eski bayramlar dedirtendir.
ben severim aslinda boylesi gelenek haline gelmis goreneklerin tenhalasmasindan ortaya cikan numune davranislari.
kimseyi eksiltmez ya da artirmaz bir cogunu.
kubbede hos bir seda dudaklarda tatli bir gurur birakir bilinsin.
Hayatları boyunca eşlerine göstermedikleri saygıyı, bayramda da göstermeyen erkeklerin üstüne bi' de el öptürdükleri gerçeği, insanın canını deler geçer. Sizce eli suyun altına bile girmeyen erkeğin eli mi yoksa soğuk-sıcak su arasında mekik dokumaktan çatlamış kadın eli mi öpülmeyi hak eder? Tüm bu gerçeklere rağmen, erkeğin elini öpmeyi doğruluk olarak algılamak zordur ama, görüldüğü üzere bi' doludur.
erkeğin egemenliği ve kadının da sadakatini gösteren, açıklaması kişiye göre değişen davranıştır. çalışan ,çocuğa bakan, ev işlerini yapan, evin tüm yükünü üstlenen kadın bir de erkeğin elini mi öpsün? el insaf...
güzel,hoştur. fakat koca elini uzatınca öpmemesi lazım. ya kadın önceden düşünüp öpecek yada öpmek istemezse öpmeyecek. "öp lan" dermiş gibi el uzatan kocanın elini de öpmemesi gerekir.
kocası da onun elini öpüyorsa sıkıntı yaratmayacak durumdur.
el öpmek bir saygı ifadesi ise (itaat değil) eşit düzeydekiler arasında karşılıklı yapılmak durumundadır.
not1: eşit düzeydekiler, aynı olmak zorunda değildir. eşit hak talebinde bulunmak, temel insani haklardan yararlanma talebidir yalnızca. yani bir çok açıdan "farklı olan" insanlar haklar açısından eşit düzeydedir ya da olmayı talep edebilir.
not2: ilk not, bu temel bilgilerden bile yoksun olma sıkıntısı yaşayan topraklarımız için düşülen nottur.
saygı duyan ve saygı duyulmasını hakeden kadındır. her ne kadar metropol yaşantısına ayak uydurup batılılaşma sürecinde bazı değerlerimizi sorgulasakta bunu sorgulamadan, içten bir saygı duyarız.sanki kutsal bir sahneymiş gibi gelir. evet bizden önceki jenerasyonlarda ilişkiler daha saygı duyulasıymış.