dini bayramlarda (ramazan ve kurban bayramı)giymek için,bayramdan 1-2 gün önce mağazaları kolaçan edip,bütçe elverdiğince özel kıyafet alma geleneğidir.
doğu ve güneydoğuda daha sık uygulan gelenektir . arife gecesi çocuklar uyumadan önce elbiselerini ütületir ve yataklarının yanına koyar. sabah erkenden uyanılır daha el yüz yıkanmadan elbiseler giyilir . bayramdan bayrama elbise alındığı için bir tuhaf olur insan . ve evdeki herkesi uyandırma isteği uyanır insanda .anne ve baba içerde horlayarak uyumaktadır ve onlar sizden çok daha fazla bayram yaşadığı için bayram onların umurunda bile değildir . ama o gün bayramdır ve anne baba zorda olsa uyandırılır . ve bayramdır artık . bitsin istenmez ama ,biter . biten bayram şeker bayramıysa çok koymaz çocuğa. çünkü 2 ay sonra kurban bayramı vardır , ama biten bayram kurban bayramıysa o zaman canı sıkılır insanın.. bak yine sıkıldım.
geçmişte maddi durumları çok iyi olmayan ailelerin bayramdan bayrama kıyafet almasının ve daha sonra herkes tarafından benimsenmesi sonucu oluşmuş gelenektir. hala bayramdan bayrama yeni elbise alan ve yeni şeyler giymek için bayramları beklemek zorunda olan çocuklar var ne yazık ki.
onemli ve bir o kadar da sorgulanısı hadisedir. zira bazı kesim sozde yardımseverlerin tek yardım yaptıgı donem bu gunlerdir oysa alt gelir grubundaki ve shcek bunyesindeki cocukların sadece yılda iki kez degil mutemadiyen her mevsim kıyafate ihtiyacı olmaktadır. bu baglamda hic degilse bunada sukur denildigi icin iyi ki var olan hadisedir.
bir de o bayramlık kıyafetlerin alınmasının şerefine, kıyafetlerle koyun koyuna yatıp giyileceği zamanı beklerken hayal kurmak işin en zevkli yanıdır. o zaman diliminde küçücük veletler birer mösyö ve madam olmuşlardır hayallerinde. bu büyü el öpme seremonisine kadar devam eder. sonrası zaten malum.
(bkz: öp bakayım dedenin elini)
eskiden 1 ay önceden bayramlık alırdık. giymeme yasağı vardı. bir ay boyunca bakardık bayramlıklara. artık millet bayramlık da almıyor. olağan bir şey oldu bayramlar.
bayram için alınan kıyafet kadar bayram namazına bu kıyafetle gitmek de önemlidir.
sonra bayram süresi boyunca bu kıyafet üzerimizden çıkmaz. daha sonraları günlük kıyafet olarak kullanılır. ta ki yerini bir başka bayram kıyafeti alana kadar.