bayram namazının nasıl kılınacağının unutulması namazdan biraz önce imamın olaya açıklık getirmesi fakat yinede cemaatin anlayamaması. yanlış kılanların olması. düşündüm de bende unuttum galiba.
abimle sabitlerimiz vardır.
- yere serilecek büyük birşey almak (maksat birileride üzerinde kılsın)
- camiye biraz erkence gidip insanları seyretmek.
- yolda keyifle laflaşarak sigaramızı tüttürmek.
- her zaman caminin dışında yerde kılmak.
- namaz bitimi mutlaka yakınımızdaki yaşlıların elini öpmek, , çevremizdekilerle bayramlaşmak.
- ve mutlaka namazın bitmesini bekleyen simitçiden simit alıp yemek.
namazdan sonra cami eşrafıyla bayramlaşmak. bir çember oluşturulur; herkes birbirleriyle bayramlaşır. ama metropol kentlerde pek uygulanamayan gelenektir.
tekbirdir. ''Allahuekber, Allahuekber. La ilahe illallahü Vallahuekber. Allahuekber ve Lillahilhamd.''
dile dolanan şarkı gibi namazdan sonra bile bir kaç saat tekbir getirdiğim oluyor. birde bir an gaza gelip rüku ya yatanlar varya namaz bozdururlar gülmekten.
imamın "malum senede iki kere kılındığı için" diyerek bayram namazını unutanları maruz görüp namazın kılınış şeklini her seferinde hatırlatması, namaz bitimi camii dışında bekleyen dilincenin bulunması, (eskinden) eve dönerken fırından kahvaltı için taze ekmek ve gazeteciden bayram gazetesi satın alınması.
nedense alakasız bir tanesi de sabahın o saatinde camiye çok yakın olan bir evde şakır şakır su dökerek balkon yıkayan teyzedir. hatta bunların dikkatsiz olan ve sokağa taşmış cemaate yanlışlıkla su sıçratan örnekleri dahi vakidir.