bütün ülkeler için geçerli olmasa da ülkemizde; farklı görüşlere, farklı renklere, farklı kökenlere sahip insanların hatta normal şartlarda belki asla yan yana gelmeyecek kadar zıt görüşte olanların bile birlikte namusları, onurları ve özgürlükleri için savaşarak elde ettikleri semboldür, aksi iddia edilemez.
Bayrak, faşist öykünmeler veya populist sloganlar eşliğinde sömürülecek değil, küresel ve lokal her tür sömürüye karşı, altında birleşen insanların elele vermesiyle yükseltilecek bir semboldür.
Batır-(a)k / batrak kelimesinin ses değişimine uğramış şeklidir. Batrak Türkçe mızrak demektir. Mızrağın ucuna takılan anlamında kullanılmış ve zamanla bu hale gelmiştir.
Bayrak bir araya gelen bir topluluğun nişanıdır. Bu topluluğun birleştiğinin göstergesidir, bayrak o toplumdur, o insanlardır bayraklar hikayelerle doludur, kanlarla ince elenip sık dokunur. Bayrak tarihtir. Bayrak bir gencin sirenler eşiğinde ülkesinin büyük önderini sabah 09:05 de saygıyla beklerken göz yaşlarını akıtırken baktığı bir tarihtir.
En eski temsil araçlarındandır. Türkler bayraklarında tamgalarını taşır, tamgalarsa boyların kendilerine has özellliklerini belirtir; savaşçı, cesur, güçlü, kudretli...
Bu özellikler boyların şerefidir, bu sebeple bayraklar boyların şerefidir.
Türklerde Boylar ise beylikler, beylikler de devletler kurar.. dolayısıyla bayraklar devletlerin şerefi konumundadır.