Kanun Numarası: 2893
Kabul Tarihi: 22/09/1983
Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 24/09/1983
Yayımlandığı Resmi Gazete Sayısı: 18171
AMAÇ
Madde 1 - Bu Kanunun amacı Türk Bayrağının şekli, yapımı ve korunması ile ilgili esas ve usulleri belirlemektir.
BAYRAĞIN ŞEKLi VE YAPIMI
Madde 2 - Türk Bayrağı, bu Kanuna ekli cetvelde gösterilen şekil ve oranlarda olmak kaydıyla beyaz ay - yıldızlı albayraktır.
Bayrak ile özel bayrakların (sembolik bayrak, özel işaret, flama, flandra ve fors) standartları, hangi kumaş ve maddelerden yapılacağı tüzükte gösterilir.
BAYRAĞIN ÇEKiLMESi VE iNDiRiLMESi
Madde 3 - Bayrak, kamu kurum ve kuruluşlarıyla yurt dışı temsilciliklerine ve kamu kuruluşlarıyla gerçek ve tüzelkişilerin deniz vasıtalarına çekilir. Yurt içinde ve yurt dışında yetkililerin araçlarına takılır.
Bayrak çekilirken ve indirilirken tören yapılır. Bayrak törenlerinin gereken biçimde yapılmasından o mahaldeki yetkili amirler sorumludur.
(Değişik fıkra: 14/07/1999 - 4409/1 md.) Kamu kurum ve kuruluşlarında Türk Bayrağı, sürekli çekili kalır.
(Değişik fıkra: 14/07/1999 - 4409/1 md.) Bayrağın; nerelerde daimi olarak çekilmeyeceği, hangi kapalı yerlere konulacağı, nerelere fon olarak takılacağı veya asılacağı, kamu kurum ve kuruluşlarından başka yerlerde ne zaman ve nasıl çekileceği, Türk Silahlı Kuvvetleri yüzer birliklerinde ve Türk Bandıralı ticaret gemilerinde Bayrak çekme ve indirme zamanları ile Bayrak çekilirken ve indirilirken yapılacak törene ilişkin hususlar, tüzükte gösterilir.
BAYRAĞIN YARIYA ÇEKiLMESi
Madde 4 - Türk Bayrağı, yas alameti olarak 10 KASIM'da yarıya çekilir. Yas alameti olmak üzere Bayrağın yarıya çekileceği diğer haller ve zamanı Başbakanlıkça ilan edilir.
BAYRAĞIN SELAMLANMASI
Madde 5 - Çekilmesi ve indirilmesi esnasında veya tören geçişlerinde Bayrak, cephe alınarak selamlanır.
BAYRAĞIN ÖRTÜLEBiLECEĞi YERLER
Madde 6 - Türk Bayrağı, Cumhurbaşkanlığı yapmış kişilerin, şehitlerin ve tüzükte belirlenecek asker ve sivil kişilerin cenaze törenlerinde bunların tabutlarına, açılış törenlerinde ATATÜRK heykellerine veya resmi yemin törenlerinde masalara örtülebilir.
Ayrıca milli orf ve adetler göz önünde tutularak Bayrağın diğer kullanılma şekil ve yeri tüzükte gösterilir.
YASAKLAR
Madde 7 - Türk Bayrağı, yırtık, sökük, yamalı, delik, kirli, soluk, buruşuk veya layık olduğu manevi değeri zedeleyecek herhangi bir şekilde kullanılamaz.
Resmi yemin törenleri dışında her ne maksatla olursa olsun, masalara kürsülere, örtü olarak serilemez. Oturulan veya ayakla basılan yerlere konulamaz. Bu yerlere ve benzeri eşyaya Bayrağın şekli yapılamaz. Elbise veya üniforma şeklinde giyilemez.
Hiçbir siyasi parti, teşekkül, dernek, vakıf ve tüzükte belirlenecek kamu kurum ve kuruluşları dışında kalan kurum ve kuruluşun amblem, flama, sembol ve benzerlerinin ön veya arka yüzünde esas veya fon teşkil edecek şekilde kullanılamaz.
Türk Bayrağına sözle, yazı veya hareketle veya herhangi bir şekilde hakaret edilemez, saygısızlıkta bulunulamaz. Bayrak yırtılamaz, yakılamaz, yere atılamaz, gerekli özen gösterilmeden kullanılamaz.
Bu Kanuna ve tüzüğe aykırı fiiller yetkililerce derhal önlenir ve gerekli soruşturma yapılır.
CEZALAR
Madde 8 - Bu Kanuna ve çıkarılacak tüzüğe aykırı olarak Bayrak yapmak, satmak ve kullanmak yasaktır. Bu yasağa aykırı olarak yapılan Bayraklar o mahallin yetkili amirlerince toplatılır.
Bu Kanun hükümlerine aykırı davranışta bulunanlar suçları daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde Türk Ceza Kanununun 526 ncı maddesi uyarınca cezalandırılır.
TÜZÜK
Madde 9 - Bu Kanunun ilgili maddelerinde tüzükte düzenleneceği belirtilen hususlar ile kanunun uygulanmasına ilişkin diğer esaslar, bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren altı ay içinde çıkarılacak tüzükte gösterilir.
YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILAN KANUN:
Madde 10 - 29 Mayıs 1936 Tarih ve 2994 Sayılı Türk Bayrağı Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır.
YÜRÜRLÜK
Madde 11 - Bu Kanun yayımı tarihinden altı ay sonra yürürlüğe girer.
YÜRÜTME
Madde 12 - Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
gece kulübünün bir tanesinde 30 ağustos etkinliği esnasında, rus dansçı kızların ve türk kızlarının üzerilerinde "türkiye" (altında ay yıldız) şeklinde giyinmeleri üzerine, kulüb hakkında soruşturma açılmasına vesile olan kanun.
ben bu kanun konusunda tek karşıt kelime dahi edilmemesini hiç anlamam.
hangi kutsalımız, kırmızı çizgimiz kaldı? avrupa'lılaşan türkiye neden bazı değerlerini hala kutsal olarak görmeye çalışıyor? atatürkçülük öldü! diye bağıranlar neden kolayca değişecek şeylerden başlamıyorlar işlerine?
bayrak kutsaldır.
eyvallah.
ama vatan daha kutsaldır.
haksız mıyım?
bugün ahmet türk'ler mecliste askerimize laf atarken, "kesinlikle laik sistemi değiştireceğiz. cumhuriyetin sonu geldi" diyen cumhurbaşkanlığı koltuğunda dururken allah rızası için neyimiz kutsal kaldı?
hanımı da türbanlı, "giyim özgürlüğü" iddiasından hiç de geri adım atmaz...
kıbrıstaki beceriksizliklerin, amerika ile olan bu nahoş ilişkilerin ardından neyin kutsiyetinden bahsediyoruz da bayrak da bayrak diyoruz?
il yönetimlerinde istiklal marşını bile okuyamayanlara ses çıkartmazken, gelmiş bir eğlencede, bayrağa bakarak mutlu olan insanların, eğlenen insanların eğlencelerine laf ediyoruz.
-
o kadar aydın geçinen, "kemalizmi kaldıralım" "anayasayı renksizleştirelim" "insanların giyimlerine karışmayalım aman türban aman türban" diye yırtınan tosbağa var, bir tanesi de çıkıp bu bayrak kanununu eleştirmiyor...
neden acaba?
samimilik için ne güzel bir ayraç olur değil mi? sen türbancı mısın, özgürlükçü müsün diye ayırırız insanları.