normalde olmayan vaziyettir. isteyen bayan gidip camilerin bayan bölümünde cuma namazı kılabilir. sadece erkeklerde olduğu gibi zorunlu değildir. ama bir yasak kesinlikle söz konusu değildir. arayan hz. muhammed ve 4 halife döneminde camide sorunlarını dile getirip haklı bulunan bayan örneklerine de rastlayabilir.
hayatında ibadet adına gerçekleştirdiğin pek eylem (araştırmak, öğrenmek, uygulamak) yok anlaşılan. bir de kalkmış ben de ibadet etmek istiyorum diyorsun.
(bkz: forum cha tarzı entry giren erkek)
(bkz: körle yazan şaşı okur)
hükmi olarak bayanların cuma namazı kılmalarında gerekli şartlar yerine getirilmek koşuluyla her hangi bir mani yoktur.
belkide daha öncelikli sorun tüm erkeklerin cumaya gelmeleridir, ve de tüm namazlarını hakkıyla kılan müslüman bir toplumun oluşabilmesidir.
mevcut camilerinde bayanların cuma yada diğer vakit namazlarını kılabileceği şekilde düzenlenmesi gereklidir. örneğin farklı giriş kapıları olan camiler olmalı. eski camiler genelde böyle yapılmıştır.
bu konu türkiyede ya bilinmek istemiyor ya da körü körüne öyle inanmak isteyenler var(söz meclisten dışarı)bunu zamanında ben de cok merak ettim ve araştırdım kadınların cuma namazı kılamaması diye bir uygulamanın olmadığını sadece bunun evinde oturup çay içmek isteyen hanımlarımızın çarpıttığını gördüm.meğer arap ülkelerinin çoğunda, kadınlar camiye gider ve camilerin üst katında yani erkeklerin başının üstünde, imama uyarak cumaya eşlik edermiş.Burada bunun çarpıtılmasının da en büyük nedeninin cumanın hanımlara zorunlu bir ibadet olmamasıdır.dolayısıyla bu bir engelleme değil istek işidir eğer bayanlar isterse bu algıyı değiştirebilirler sonuna kadar destek verebilirim...
isteyen kadın gider kılar. ama cumaları camiler zaten full dolmaktadır. bayanlar bölümünü bayanlar gelebilir diye ayırmak erkeklerin dışarıda kılmalarına sebebiyet verir. erkekler için cuma kılmak farzken bayanlar için değildir. erkeğin farzını yerine getirmesine hipotek koymak mantıklı değildir. isteyen kadın gidip kılabilir. tutan yoktur zaten.