genel anlamda dinlerin, özelde ise islam dininin, ayrımcı, ayrıştırıcı,dışlayıcı ve kadınları ikinci sınıf gören bir temel üzerine inşa edilmesinin nişanesi olarak değerlendirilebilinecek, konunun muhatapları tarafından açıklama yerine, dışlama, korkutma ve hakaretlerle savuşturulacak, bir kadının sırf kadın olmasından ötürü bir ibadetten alıkonulması gibi büyük bir trajedi içeren, yürek kanırtıcı durumdur.
şunu da belirtmek gerekir ki, ben her ne kadar çağdaş, modern ve laik bir kişi olsamda, nüfus cüzdanımın arka üst kısmında bulunan "dini" başlıklı kısımda islam yazmaktadır ve ben de bir müslüman olarak cuma günleri gidip cami de ibadetimi yapmak istiyorsam, bunu engellemenin mantığını hiçbir kişi açıklayamaz.
önemli not: onlarda kılabilirler ucuzluğunda ki yazarlar!
hadi gönderin bir bayanı semtinizde ki bir camiye cuma namazı için, bakın bakalım kılabiliyorlar mı?
normalde olmayan vaziyettir. isteyen bayan gidip camilerin bayan bölümünde cuma namazı kılabilir. sadece erkeklerde olduğu gibi zorunlu değildir. ama bir yasak kesinlikle söz konusu değildir. arayan hz. muhammed ve 4 halife döneminde camide sorunlarını dile getirip haklı bulunan bayan örneklerine de rastlayabilir.
bu konu türkiyede ya bilinmek istemiyor ya da körü körüne öyle inanmak isteyenler var(söz meclisten dışarı)bunu zamanında ben de cok merak ettim ve araştırdım kadınların cuma namazı kılamaması diye bir uygulamanın olmadığını sadece bunun evinde oturup çay içmek isteyen hanımlarımızın çarpıttığını gördüm.meğer arap ülkelerinin çoğunda, kadınlar camiye gider ve camilerin üst katında yani erkeklerin başının üstünde, imama uyarak cumaya eşlik edermiş.Burada bunun çarpıtılmasının da en büyük nedeninin cumanın hanımlara zorunlu bir ibadet olmamasıdır.dolayısıyla bu bir engelleme değil istek işidir eğer bayanlar isterse bu algıyı değiştirebilirler sonuna kadar destek verebilirim...
aslında olmayan durumdur, bayanlara sadece farz değildir, isteyen bayan camiye gidip cuma namazını kılabilir, canlı canlı şahit olmak için merkezi camilere (bkz: kocatepe camii) gitmek yeterlidir. ayrıca bilmeden konuşmakda çook yanlış bi davranıştır.
hayatında ibadet adına gerçekleştirdiğin pek eylem (araştırmak, öğrenmek, uygulamak) yok anlaşılan. bir de kalkmış ben de ibadet etmek istiyorum diyorsun.
(bkz: forum cha tarzı entry giren erkek)
(bkz: körle yazan şaşı okur)
lisede hazırlık okurken öğrendiğim hededir.
sınıfta tek kızdım zaten. hoca herkese saçma sapan sorular soruyodu ve bana cumaya gidiyomusun dedi.
benim o taraflar bezim yok demiştim.
zaten aklında olsun bayanlar cumaya gitmez demişti.
ogün bugündür gitmem.
isteyen kadın gider kılar. ama cumaları camiler zaten full dolmaktadır. bayanlar bölümünü bayanlar gelebilir diye ayırmak erkeklerin dışarıda kılmalarına sebebiyet verir. erkekler için cuma kılmak farzken bayanlar için değildir. erkeğin farzını yerine getirmesine hipotek koymak mantıklı değildir. isteyen kadın gidip kılabilir. tutan yoktur zaten.
yanlış olan önermedir. kılamama diye bir durum ve yasak yoktur, durumu bilmeyip başlık açma gibi bir durum vardır . bitsin artık bu cehalet. (bkz: bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak)
cuma namazının farziyyetiyle ilgili ayetin (cuma, 62/9) kadın ve erkekleri içeren umumi hükmü sünnetle tahsis edildiği için, cuma namazı ile sadece hür, mukim ve (cuma namazına katılmaya engel olacak derecede hasta ve yaşlı olmayan) sağlıklı erkek müslümanlar mükelleftir. nitekim ayetin umumi hükmünden hür, mukim ve sağlıklı olmayanlara da cuma namazının farz olduğu anlaşılmakta ise de, ayetin hükmü bu yönden de tahsis edilmiştir. nitekim bir hadis-i şerifte, "hürriyetine sahip olmayan köle, kadın, çocuk ve hasta müstesna olmak üzere, cemaatle cuma namazı kılmak, her müslüman üzerinde vacip bir haktır." (ebu davud, salat, 168, hadis no:1o67; beyhekı, iii, 172) buyurulmuştur. bu itibarla kadınlar cuma namazı ile yükümlü değildir. cuma namazının kadınlara farz olmadığı konusunda icma vardır. asr-ı saadetten beri hiçbir islam müçtehit ve alimi bunun aksini söylememiş, bütün islam ülkelerinde, her dönemde uygulama da böylece devam ede gelmiştir...yani cuma namazı erkeklere farzdır , bayanlara değildir...isteyen kılabilir...
hükmi olarak bayanların cuma namazı kılmalarında gerekli şartlar yerine getirilmek koşuluyla her hangi bir mani yoktur.
belkide daha öncelikli sorun tüm erkeklerin cumaya gelmeleridir, ve de tüm namazlarını hakkıyla kılan müslüman bir toplumun oluşabilmesidir.
mevcut camilerinde bayanların cuma yada diğer vakit namazlarını kılabileceği şekilde düzenlenmesi gereklidir. örneğin farklı giriş kapıları olan camiler olmalı. eski camiler genelde böyle yapılmıştır.
islam dininde kadinlarin erkekler tarafindan bir sex objesi olarak goruldugu icin koruma amacli bir gelenektir galiba.
Basortusude boyledir. Kadinlari erkeklerin sapik emellerinden korumak ve boylece "erkekler zina etmesin" fikriyle bu tur kurallar konulmus zannedersem.
yani, yanyana namaz kilmama gelenegi de bundan dolayi.