iç anadolu'nun güneyi ile akdeniz bölgesinin torosdağları'na yakın yörelerde yapılır. özellikle ermenek ve anamur'da batırıksız gün geçmez. gelen misafire zorla da olsa yedirilen bulgur yemeğidir.
içine bulgurun dışında bir çok şey eklenir; ama bunlardan en önemlisi fıstık ve susamın çekilmesiyle elde edilen ve küncü adı verilen enfes bir karışımdır. batırık servis edilirken yanında mutlaka domates, salatalık, haşlanmış lahana ve marul da verilir.
bir de bunun kuru olanı(sıkması) vardır ki, sulusundan ziyade daha hoş bir tadı vardır.
anavatanı mersin olmayıp, daha ziyade taşeli platosunun kırsal kesimi( ermenek, mut, karaman) olan,özellikle yaz aylarında çok tüketilen (içine buz da atabilirsiniz), kısır gibi yağ barındırmayan ve onun kadar yedikten sonra şişkinlik vermeyen, yeni yeni bazı mekanlarda soğuk çorba olarak servis edilen muazzam bir şşşlllpp ( ağzım sulandı)
mersinliler olarak çok severek tükettiğimiz bir tür soğuk çorbadır. mersine özgüdür. kısırın sulandırılmış halidir desek daha doğru bir tespit yapmış oluruz. üzerine atılan garnitür, limon suyu ya da nar ekşisiyle çeşnilendirilen içine buz atınca yaz sıcağınla tabak tabak içilesidir. olsa da yisek.
anamur-bozyazı yöresinde yapılan, harika yiyinti. kesinlikle yemenizi tavsiye ederim.
akrabalar toplanır ve bir sivri zeka çıkar sanki vahiy gelmişçesine şu cümleyi söyler "batırık yiyelim." herkes bir anda aydınlanır ve malzemeler toplanır, çay demlenir. ve en güzel kısmı... tüketim kısmı tabi ki. yedikçe yiyesin gelir.
eğer gurbette iseniz burnunuzda tüter. ve "ilk tatilde memlekete gittiğimde bunu öğrenmeliyim" dersiniz. sonra gittiğiniz şehirde de yaparsın. toplarsın anamurluları oooh. demeyin keyiflerine.
mersin'in mut, silifke ilçelerinde ve ermenek'te* meşhur olan, köftelik bulgur, domates, fıstık veya ceviz içi, fesleğen, soğan, yeşil biber, maydonoz ve su ile yapılan yemek.