batı ülkelerinde siyaset kimsenin ipinde değil neden acaba.
buna cevaplar aramak için açılan şapka.
seçimlere katılım %55 olunca bile seviniyorlar.
bizde maşallah neredeyse %90.
bırakın oğlum bu işleri işinize bakın.
Halkı bizim gibi politize olmamış, ayrıca içte terör yok bilhassa terörü kendileri besleyip üzerimize salıyorlar. Bizde seçim olur millet birbirini boğazlama durumuna gelir, maç olur döner bıçaklarıyla birbirlerini keserler, düğün olur asker yolcu ederler havaya kurşun sıkıp birilerini öldürür ler konuyu biraz dağıttım sanırım siz ayıklayın işte.
şunları çözmüş olabilirler, kafalarında.
halkın milli gelirden aldığı pay hiç bir dönem değişmez.
sermaye gruplarının aldığı pay hiç bir zaman değişmez.
diğer ülkelerle ilişkiler ortalamada değişmez.
hatta bunu iran halkı bile çözmüş ki mollalara baş kaldırmamış.
haklı çıkmışlar. şah döneminden ne iyiler ne kötü.
ırak bile çözmüş. saddam döneminden ne iyiler ne kötüler.
suriyeliler pek çözememiş sanırım. kalkıp bize gelmişler.
çünkü devlet küçük ve fonksiyoneldir. piyasa serbesttir. devlet sadece üzerine düşen görevleri en iyi şekilde yapar, hayatın her alanını düzenlemez. evinizin içine kadar müdahale etmez.
Para var huzur var, neden siyaset denen sacmalikla uğraşsın ki?. Tüm dünya ekonomi üzerine döner. Biraz maddi olarak darlansinlar, batılı insanlar ortalığı yangın yerine çevirir. En basit ve yakın örnek fransa'nin, emeklilik yaşını iki yıl daha uzatması üzerine yaşanan, sokak olayları.
Refah içinde yaşadıkları için. Tabi şartlarını beğenmekleri için öğretmenler grev yapmıştı almanya'da. Bizim kadar çok ilgilenmek zorunda kalmıyorlar diyelim.
çünkü (herşeyde süper değiller ama türkiye'ye nazaran konuşuyorum, beni batı şakşakçısı, türkiye düşmanı vatan haini olarak damgalarlar şimdi çomarlar) ilk sebep çomarların bu kadar çok olmaması belirtiğim gibi, ve daha da sayacaksak, ekonomi bu kadar kötü değil, hayat pahalılığı yok, vergi az, onların 1 lirası 27 dolar, 28 euro değil, dışarıdan yemek söylesen 145 lira tutmuyor, market alışverişi 3000 lira tutmuyor, cehalet az, suç oranı az, daha güvenli ve daha özgür ortam, hukuk işliyor, demokrasi işliyor, liyakat var, hain, gerici, bölücü, terörist, ırkçı, faşist bu kadar çok değil, özgürlükler daha çok, her şeye karışılmıyor, her şeye müdahale edilmiyor, konserler yasaklanmıyor, eğitim düzgün, medya algı operasyonu yapmıyor, mülteci bile bu kadar çok değil, sayayım mı daha... ama kimse siyasetle ilgilenmiyor diyemeyiz, ama şöyle söz de var, siyasetle ilgilenmezsen siyaset seninle ilgilenir diye bir cümle var, türkiye bu hale geldi bu yüzden... o yüzden apolitik olsan bile siyasetten bihaber cahil olmayacaksın, sonra kime oy vereceğini dahi bilmeden, zorunlulukla oy veriyorsun ya da geçersiz sayılıyor... isveç, norveç, danimarka bile mülteci yuvası haline gelmeye başladı.
çünkü batıda çalmaya çalışanlar anında adalet önünde yargılanıyorlar. batı düşünce temellidir, duygu temelli değil. bireysellik ve akılcılık ön plandadır batıda. doğuda olduğu gibi komplekslerle ve içgüdülerle hareket edilmez avrupada.
batının eğitimi de zaten iyidir. disiplinlilerdir. coğrafi keşifleri, rönesansı, reformu ve sanayi devrimini yapmış bir kıtanın şimdiki gelişmişliğine sahip olması normal.
Bir ülkede edebiyattan, sanattan çok siyaset konuşuluyorsa, o ülke üçüncü sınıf bir ülkedir. -Friedrich Nietzsche
toplum hayatından memmun olduğu içindir kuşkusuz. Yoğun siyaset gündemi Bizim gibi sorunlu ülkelerde olur çünkü toplumun gönlünde bir şeyleri değiştirme arzusu ve mücadelesi yatar, halinden memmun biri neden bir şeyleri değiştirmek için çaba göstersin ki?
yoo ilgilenenler gayet var. tabi refahı bol bir ülkede yaşayan mainstream batı vatandaşı ilgilenmez. adam orta seviye maaşını alıyor keyfine bakıyor. ne diye siyasetle ilgilenecekmiş?