Garbi Trakya Hükûmeti Muvakkatesi. tarihte kurulan ilk turk cumhuriyetid.r 28 temmuz 1913 da kurulmuş 29 ekim 1913 tarihinde ise yıkılmıştır. hoca salih efendi başkanlığını suleyman askeri de ordu komutanlıgını yapmıştır. devleti hem yunanistan hem de bulgaristan tanımıştır. Kuvay-ı Milliye tabiri ilk defa Batı Trakya mücadelesinde kullanılır.
Bağımsızlığını ilan eden yeni turk deveti, ilk olarak ülkenin sınırlarını belirlemiş, bağımsız devletin sembolü olan ay yıldızlı, yeşil, beyaz bayrağı resmi binalara çekmiş, 29.170 kişilik ordusunu kurup, bütçesini hazırlamış, pul bastırarak, pasaport uygulamasına geçmiştir. Bu arada Osmanlı yasa ve tüzükleri aynen kabul edilerek davalara da Garbi Trakya Adliyesi bakmaya başlamıştır.Samuel Karaso adında bir yahudi yurttaş görevlendirilerek resmi bir ajans kurulmuş ve Fransızca ve Türkçe olmak üzere Müstakil/independant; adında bir gazete çıkarılmıştır. Ancak o dönemde Osmanlı Devleti, yeni kurulan bu Cumhuriyete dış baskıların da etkisiyle olumlu bakmıyordu. Buna ilaveten istanbul;daki siyasi iktidar kavgası ve kargaşası Batı Trakya;da böyle bir bağımsız Türk devletiyle ilgilenme olanağını ortadan kaldırmıştı. Nitekim 29 Ekim 1913 tarihinde imzalanan istanbul Anlaşmasıyla Osmanlı hükümeti, Batı Trakya'yı bütünüyle Bulgaristan'a bırakmıştır. Batı Trakya Türk Cumhuriyeti'nin toprakları, General Lazarof komutasındaki Bulgar kuvvetlerince 30 Ekim 1913 tarihine kadar tamamen işgal edilir ve bu devlet sona erer.
Milli marsi;
Ey Batı Trakyalı asil Türk çocuğu ne mutlu sana,
Sen hayat verdin kanınla milli kurtuluş savaşına.
Yüce kahramanlığın nakşedildi cihanın her yanına,
Selam duruyor milletler senin şu milli bayrağına.
Bastığın şu yerler senin şanlı şehitlerinle dolu.
Düşmanlar taciz edemez yüce kahramanların ruhunu.
Şanlı şehitlerin sarılmış kurtuluş bayrağına,
Bu ne ulvi şereftir gömülmek ecdad toprağına.
Yurtta hürriyetin, istiklalin rüzgarı esiyor,
Kahraman mücahitler şu pis esareti deviriyor.
Bu şanlı milli istiklal savaşından asla dönülmez!
Karşımıza çelik ordular da çıksa, bizi ürkütemez!
Biz, milli istiklal için Meriçi, Karasuyu aştık,
Bütün müstevlileri ezerek, yenerek hedefe ulaştık.
Balkanlarda şanlı bir cumhuriyet çığırını açtık,
ilk defa hürriyet meşalesini biz yaktık.
Bu bayrak dalgalanacak, cumhuriyet yaşayacak!
Karşımızdaki düşmanlar bizden ürküp kaçacak!
Binlerce yıl hür yaşayan bir milletin torunlarıyız,
Şu steplerin kurdu, arslanı, göklerin kartalıyız.
Mücahitlerin hamlesi her zaman fırtınalar andırır,
Savaşta heybetimizin dehşetinden düşmanlar bayılır.
Batı Trakya Cumhuriyeti yaşayacak,yaşayacak!
Terakkimizin karşısında milletler şaşıracak!
Ey şirin Batı Trakya!... işte nihayet esaretten kurtuldun,
Ey düşmanlar!... Sanmayın savaşlardan bu millet yorgun.
Cumhuriyetin yüce bayrağı her an bu yurtta dalgalanacak,
Su bütün Batı Trakyalılar kıyamete kadar hür yaşayacak!
Kisa sureli hayatta kalan bir baska turk devleti (bkz: hatay cumhuriyeti)
bu devletler hala devam etseydi acaba turk milletinin makus talihi acaba nasil olurdu demek geliyor insanin icinden
kurulan ilk türk cumhuriyetidir. türkiye cumhuriyeti türk tarihinde böyle bir devletin varlığını reddetmektedir. o yüzden bakanlık onaylı kitaplarda ilk cumhuriyet devletinin Azerbaycan olduğu söylenir.
türkiye cumhuriyetinden daha önce kurulmuş hatta ve hatta kurulmuş ilk türk cumhuriyetidir işin garibi yunanistan da o dönem bu yeni kurulan ülkeyi tanımıştır ama varlığı uzun sürmemiştir nedense.
son zamanlar yine o bölgede benzer bi oluşumun başladığını duymuştum. hayırdır inşallah.
31 ağustos 1913'te ittihat ve terakki üyeleri ve teşkilat-ı mahsusa yöneticileri olan kuşçubaşı eşref ve süleyman askeri önderliğinde kurulan ilk türk cumhuriyeti. avrupa ile osmanlı devleti arasında tampon bölge oluşturmak amacıyla bu devlet kurulur. anında posta pulu, pasaport üretilir ve süleyman askeri bey tarafından milli marşı yazılır. çeteler anında komutanlığa çevrilir ve genelkurmay başkanı süleyman askeri bey seçilir. avrupa'nın bu akıl almaz girişime karşı osmanlı'ya baskı uygulaması sonucunda 57. gününü tamamlayan ilk cumhuriyetimiz tarihe karışır. diğer adı garbi trakya kükümet-i muvakkatesi'dir.
sanılanın aksine başkentinin gümülcine değil kırcaali olduğu ilk türk cumhuriyeti. zira o dönemde gümülcine kırcaali içinde bulanmaktaydı. daha sonra ise yunanistan tarafı gümülcine olarak ayrılmıştır.
29 Ekim tarihinde yıkılması, belki de atatürk'e, türkiye cumhuriyeti'nin kuruluş günü olarak 29 Ekimi seçmesinde esin kaynağı olmuş türk cumhuriyetidir.
tekrar kurulsa da türklüğümüzü gururla yaşatsak dediğim ülkedir.
mevcut koşullarda ancak çok ciddi bir askeri harekatla buralar tekrar türk hakimiyetine girebilir. ekonomik yönden çökmüş yunanistan ve bulgaristan güçlü bir türk ordusuyla başa çıkamaz. aslında alınır alınmasına, imkansız değil hani ama onda da hemen hemen tüm dünyayı karşımıza alma ve ambargo yeme olasılığımız mevcuttur. kuzey kıbrıs'a ne olduysa batı trakya türk cumhuriyet'ine olacak olanda odur.
ben yine de kan ve gözyaşıyla kurulmuş, dünyadan ambargo yemiş miliyetçi bir batı trakya cumhuriyeti'nde yaşamayı; türkiyede dalkavuklaşmış bir yığın insanla, araplaşmış yobaz türk ve kürtçü bölücüyle birlikte yaşamaya yeğ tutarım.
batı trakya türk cumhuriyeti şu an türkiye'den ayrı bir şekilde yaşamaya devam etseydi, dünyaya türklüğün ileri ve gelişmiş medeniyetini muhakkak gösterirdi. ben buna inanıyorum. hatta türkiye'nin gidişatını beğenmeyen ege, marmara, trakya, akdeniz ve bazı diğer bölgelerin de bu ülkeye eklenmesiyle belki de batı anadolu türk cumhuriyeti adını alacak modern, gelişmiş, demokratik, laik prensiplere bağlı milliyetçi yeni bir türkiyemiz olurdu. iyi de olurdu aslında. bak bakalım o zaman türkler medeniyette isviçre'yi, avusturya'yı geçiyor mu geçmiyor mu?
şimdilik cılız seslerle ifade edilen, bir gün suriyeliler kansızlık yapmaya başladığında daha yüksek seslerle dile getirileceğini düşündüğüm cumhuriyettir.
o gün geldiğinde türkiye'yi mülteci çöplüğü, avrupa ile orta doğu arasında bir tampon bölge haline getirip yine de utanmadan "sen bize oy verme ama biz yine de seni yönetip hayatına karışalım" diyebilen anadolu çomarları ne yapacak merak ediyorum.
türk ve islam dünyasında demokratik, laik prensiplere dayalı olarak kurulan ilk cumhuriyettir. maalesef ki o günkü konjonktür gereği sadece 54 gün yaşayabilmiştir.
eğer yaşasa ve türkiye'den ayrı bir cumhuriyet olarak devam etseydi sanıyorum ki dünyaya ve birilerine gelişmiş, medeni ve laik bir müslüman ülke nasıl olurmuş çok iyi gösterirdi. içerisinde dinci ve kürtçü unsurlar da olmayacağından aslında doğru düzgün bir türk ülkesi görmüş olurduk dünyada.
güzel ülkemiz türkiye'nin içine ettiler artık. beğenmediğimiz ortadoğudan bir farkımız kalmadı. batı trakya cumhuriyeti devam etseydi gider orada yaşardık en kötü. en azından bir başka doğru düzgün türk ülkesinde.
sınırları da aşağıdaki gibiydi batı trakya türk cumhuriyeti'nin:
mümkünatı yok gibi ama keşke yeniden kurulsa da doğru düzgün bir türk ülkesi görsek sonunda dediğim ülkedir.
o topraklardan türkiye'ye göç etmiş insanların torunlarına nasip olur belki de oralara gidip yerleşmek. batı trakya kökenli olduğunu ispat eden herkese vatandaşlık verirler mesela. nüfusu da en fazla 2-3 milyon olur. sessiz, sakin ama kendi yağında kavrulan, medeni ve demokratik, yemyeşil bir doğa içerisinde yaşayabilen, kadın haklarına saygılı, cumhuriyetçi, milliyetçi, türkçü toplumcu bir tabana sahip bir ülke görürdük sonunda. türkiye'nin giderek boka sardığı ve kültürel anlamda yozlaşıp ortadoğulaştığı; araplaştığı, kürtleştiği şu dönemde biz gerçek türklere ev sahipliği yapabilecek güzel bir ülkemiz olurdu.