batı nil virüsü

    14.
  1. batı nil virüsü ve dang virüsünün sebep olduğu hastalıklar ilerde tarihe karışabilir.

    batı nil virüsü ve dang virüsünün taşıyıcıları kuşlardır. bir şekilde kuşlarla temasa geçip, kuşların kanını emmeye çalışan sivrisinekler ve benzeri canlılar hastalığı insana bulaştırırlar. hastalık; bağışıklık sistemi kısmen baskılanmış olan çocuklarda, yaşlılarda , aids ve hiv virüsüne yakalanan hastalarda etkisini daha çok hissettirir. yetişkinler de belli bir ölçüye kadar tolere edebilir. ne yazıktır ki bu hastalıkları önlemek için bir aşı da mevcut değildir.
    hastalığa sebebiyet veren virüs, flaviviridae familyasının flavivirus cinsinden bir üyesidir.
    flavivirüsler, vücutta pex19 adıyla bilinen proteinin bozulmasına/yıkımına sebep olurlar. pex19, canlı vücudunda yeni peroksizomların yapımı için gerekli bir proteindir.
    peroksizomlar mikrozom adıyla da bilinir. vücutta birçok görevi mevcuttur. bilim insanları yapmış oldukları son çalışmalarda bunların bir görevini daha gün ışığına çıkarttı. bu görev ise peroksizomların antiviral molekül adıyla bilinen interferon lambda'nın üretimini tetiklemesinde rol almasıydı. bu interferonlar vüruslerin yerleştiği yerdeki hücreler tarafından üretilir. görevi ise; vücuda yerleşip çoğalmaya çalışan virüsleri inhibe etmektir. bu da demek oluyor ki peroksizomlar vucudumuzda önemli bir yere sahiptir. peroksizom aktivitesindeki azalma, interferon etkinliğini de azaltıp, vücudumuzu viral hastalıklara karşı savunmasız bırakacaktır.
    peroksizomların bu virüslere karşı savunma mekanizması oluşturduğunu keşfeden bilim insanları, vücuttaki peroksizomların aktivitesini arttıran yeni ilaçlar üretirse, virüslere karşı vücut koruma sağlamış olacaktır.
    bilim insanları ayrıca , tıpkı flavivirüs gibi diğer virüslerinde canlı vücuduna girdiğinde peroksizoma saldırdığını iddia ediyorlar. iddialarını kanıtlamak için çalışmalarına çoktan koyuldular bile...
    6 ...
  2. 17.
  3. virüsü taşıyan sivrisineklerin sokmasıyla bulaşan viral bir hastalıktır. Hastalık, kişiden kişiye doğrudan bulaşmamaktadır. Ülkemizde 2010 yılından itibaren görülen Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu 2024 yılında 6 kişide tespit edilmiştir.
    2 ...
  4. 1.
  5. yüksek ateş, iştah kaybı, deride kızarıklık gibi belirtileri bulunan bir enfeksiyon. ayrıca önlem alınmazsa salgın boyutuna ulaşacağı tahmin edilen hastalık.

    her yaz olduğu gibi aynı diyalogların döneceği yine anlaşılmıştır:

    +abi ilaç firmaları ilaç satmak için yapıyor.
    -amerika uçakla üstümüze virüs yağdırıyormuş.
    +müslüman nüfusu azaltmak için yahudiler üretmiş bu virüsü.
    -aslında bu biyolojik savaş ama kimsenin haber yok...
    +bu sefer dünyada kimse kalmayacakmış.
    -...
    1 ...
  6. 10.
  7. 20.
  8. umarım bu da yeni bir pandemi olmaz. pandemiye hiç gerek yok.
    1 ...
  9. 6.
  10. önceki seneleri domuz gribi kuş gribi şarbon v.b. zırvalamalarla geçirdik bu seneki eğlencemizde bu anlaşılan.
    1 ...
  11. 3.
  12. ilk olarak 12 ağustos 2010 tarihinde manisa'da görülen ve 16 hastanın 6 sının hayatını kaybetmesine yol açan virüstür.
    kuş gribi, kene, domuz gribinden sonra bu yılın virüsü de bu sanırım.
    1 ...
  13. 11.
  14. abd de 26 kişinin ölümüne sebep olmuş virüstür.
    1 ...
  15. 7.
  16. 5.
  17. 2010 model virus salgini bu yilda bu var demektir.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük