batı anadolu nun türkleşmesi

entry1 galeri0
    1.
  1. Tuğrul ve Çağrı Beylerin 1040 yılında yapılan Dandanakan Savaşı’nda Gaznelilere karşı kesin bir galibiyet almasının ardından Merv Kurultayı toplandı ve bu kurultaya katılan hanedan üyeleri arasında ülke paylaşıldı. Bu kurultayda Batı yönüne yapılacak olan fetihleri bizzat Tuğrul Bey üstlenmiştir ve bu amaç uğrunda ilk iş olarak devlet merkezini Nişabur’dan Rey’e taşımıştır. Bu gelişmeler ile Daha önceleri Anadolu’ya gerçekleşen Türkmen akınlarının yerini Selçuklu fetihleri alacaktır.

    Devletin merkezini Rey şehrine taşıyan Tuğrul Bey, emrindeki Selçuklu Şehzadelerinin her birini bir bölgenin fethi ile görevlendirdi. ibrahim Yınal komutasındaki Selçuklu ordusu ile Liparitis komutasındaki Bizans ordusu Pasinler Ovası’nda karşı karşıya geldiler. 1048 yılında gerçekleşen bu savaşı Selçuklu ordusu kazanmıştır.

    Tuğrul Bey’in ölümünden sonra başa geçen Alparslan geçmiştir. X. Konstantinos Dukas’ın ölümünden sonra onun eşi Evdokia ile evlenerek 1068 yılında başa geçen IV. Romanos Diogenis, ilk iş olarak Türklerin Anadolu’daki faaliyetlerine son vermeyi hedeflemiştir. Bu amaç doğrultusunda 1068 ve 1069 yılında Anadolu’ya iki sefer düzenlemiş fakat kalıcı bir sonuç elde edememiştir.
    IV. Romanos Diogenis, 1071 yılında tüm Selçuklu ülkesini istila etmek amacıyla istanbul’dan büyük bir ordu ile yola çıkmıştır. Mısır seferine çıkmış olan Alp Arslan, Halep önlerindeyken Bizans imparatoru’nun büyük bir ordu ile geldiği haberini duyunca Mısır seferini yarıda keserek hemen geri dönmüştür.

    26 Ağustos Cuma günü Malazgirt – Ahlat arasındaki Rahve ovasında taraflar karşı karşıya gelmiştir. Bizans ordusu neredeyse tamamen yok edilmiştir ve imparator IV. Romanos Diogenis esir alınmıştır. Bu zaferden sonra Anadolu’ya fetih amacı ile akınlar gerçekleşmiştir. Bu fetihler sonucunda Ege ve Marmara kıyılarına kadar Türkmen beyleri tarafından kurulan beylikler ortaya çıkmıştır.

    Bu beyliklerin ortaya çıkması ile Batı Anadolu'da Tanrıvermişoğulları beyliği ve ilk türk denizcisi çaka Bey'in izmir beyliği kurulmuştur.

    (bkz: çaka bey in menşei)
    (bkz: çaka bey in izmir ve adaları fethi)
    (bkz: çaka bey ve peçeneklerin bizans ı yıkma teşebbüsü)
    (bkz: birinci kılıç arslan ın çaka bey i öldürmesi)
    (bkz: çaka bey den sonra izmir ve adaların durumu)

    çaka bey döneminde yaşanan 15 – 20 yıllık türk hâkimiyetinden sonra ege denizi sahillerinin kontrolü yine bizans eline geçmiştir. 200 yıl sürecek olan bu hâkimiyet anadolu selçuklu devleti’nin dağılması ile ortaya çıkan karesi, germiyan, saruhan, aydın, menteşe beylikleri döneminde sona ermiştir.

    (bkz: aydınoğulları beyliği nin kuruluşu ve mehmet bey)
    (bkz: aydınoğullları nda umur bey dönemi)
    (bkz: aydınoğullları beyliği nin osmanlı ya ilhakı)
    (bkz: karası beyliği nin menşei ve karası adı)
    (bkz: karası beyliği nin kuruluşu)
    (bkz: karası bey den yahşi bey e karası beyliği)
    (bkz: demirhan bey den osmanlı ya ilhaka)
    (bkz: saruhanoğulları beyliği saruhan bey dönemi)
    (bkz: saruhanoğulları beyliği nin osmanlı ya ilhakı)
    (bkz: ladik beyliği)
    (bkz: ladik beyliği nin osmanlı ya ilhakı)

    Kurulan ikinci anadolu türk beyliklerinin osmanlı'ya ilhakı ile batı anadolu tamamen türk hakimiyetine girmiştir.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük