"Sakarya zaferinden sonra Sovyet Rusya'nın aracılığıyla üç Sovyet Cumhuriyeti Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan ile Kâzım Karabekir'in temsil ettiği TBMM Hükümeti arasında 13 Ekim 1921'de Kars Antlaşması imzalandı. Buna göre : Her 3 Cumhuriyet, Moskova Antlaşması'nı kendileri için de geçerli sayıyordu. Böylece Türkiye'nin doğu sınırı kesinleşti ve Ermeni Sorunu da sona erdi". Daha önce ingiliz kontrolünde bulunan ve ingilizlerce gürcistan'a bırakılan Batum, antlaşma gereği gürcistan'da kaldı. Bu antlaşma ile Kars, Ardahan ve Artvin'in ülke topraklarına katılması garanti altına alındı. doğu sınırımız, nice savaşlar ve dökülen kanlarla çizildi. bunları görmezden gelerek, batum'un antlaşma gereği Gürcistan'a bırakılmasını sanki satış gibi göstermek, tarih bilmezlikten öte bir şeydir.
resmi kaynaklarda "lenin bir mektupala batum'u istedi, onu reddetmek imkansızdı" diye geçer... e adam o kadar silah, para, mühimmat yardımı yapıyor. bal tutan parmağını yalamış...
satış diye türkiye'nin zamanımızds toptan satışına denilir. batum'un anlaşma gereği ve karşılığı fazlasıyla alınarak gürcistan'a bırakılması yerinde bir karardır. tarihi ve bugünü bilip de öyle konuşmak gerekir.
mustafa kemal 40bin tüfek vede5 milyon rubleye satmıştır fakat eline geçen para 4.5 milyondur nuri conker adlı zat(mustafa kemalin cankardeşi) bu parayı almanyada hayat kadınlarıyla yemiştir hesabı filanda sorulmamıştır.
yarım mılyon ruble ıcın bırbırımızı kırmayalım. 5 demıssın 4.5 vermısler olur öyle. nabıcan batumu al bütün doğu bızde de noluyor hep sıkıntı hep sorun.
Kızıl Ordu’nun Gürcistan’a girmesinden sonra 22 Şubat 1921 tarihinde Ankara Hükümeti Gürcistan hükümetinden Artvin ve Ardahan bölgelerini boşaltılmasını istedi. Gürcistan hükümeti bu talebi yerine getirmek zorunda kaldı. Kızıl Ordu’nun Tiflis’i işgal etmesinden iki gün önce, 23 Şubat günü Türkler Ardahan, Artvin ve Ardanuç’u aldılar. Gürcistan hükümetinin yenilgiyi kabul edip ülkeden ayrılmasının ardından Türk askerleri Batum’a girdi. Kızıl Ordu birliklerine karşı savaşmış olan giorgi Mazniaşvili, ülkeden ayrılmadı ve Batum’daki Türk kuvvetlerine karşı savaşmaya başladı. Şiddetli çarpışmalardan sonra 20 Mart’ta Kazım Bey komutasındaki kuvvetleri Batum’dan çıkardı ve kenti Kızıl Ordu’ya teslim etti.